Pauels brīdina, ka likmes var augt vēl: “Augstākas likmes var būt nepieciešamas, bet tas darīs to uzmanīgi”

Federālo rezervju sistēmai, iespējams, nāksies vēl vairāk paaugstināt procentu likmes, lai atvēsinātu joprojām pārāk augsto inflāciju, piektdien sacīja FED priekšsēdētājs Džeroms Pauels (Jerome Powell), solot nākamajās sanāksmēs rīkoties piesardzīgi, jo viņš norādīja gan uz panākumiem, kas gūti cenu spiediena mazināšanā, gan uz riskiem, ko rada ASV ekonomikas pārsteidzoši spēcīgā attīstība.

Lai gan Pauela vēstījums nebija tik izteikti “āsterisks”, kā tas izskanēja pirms gada ikgadējā Jackson Hole ekonomikas politikas simpozijā, tomēr viņa piezīmes joprojām bija spēcīgs trieciens, un tagad investori uzskata, ka līdz gada beigām ir vairāk ticams vēl viens procentu likmju paaugstinājums nekā nē.

“Mēs rīkosimies uzmanīgi, lemjot, vai turpināt stingrāku politiku, vai tā vietā saglabāt nemainīgu politikas likmi un gaidīt turpmākus datus,” Powell teica galvenajā uzrunā. “FED uzdevums ir samazināt inflāciju līdz mūsu 2% mērķim, un mēs to darīsim.”

Kopš 2022. gada marta FED ir paaugstinājis likmes par 5,25 procentu punktiem, un inflācija pēc FED iecienītā rādītāja ir samazinājusies līdz 3,3 % no pagājušajā vasarā sasniegtā augstāko līmeni – 7 %. Lai gan šis samazinājums ir “apsveicama tendence”, Pāvels sacīja, ka inflācija “joprojām ir pārāk augsta”.

“Mēs esam gatavi turpināt paaugstināt likmes, ja tas būs nepieciešams, un plānojam saglabāt ierobežojošu politiku, līdz būsim pārliecināti, ka inflācija ilgtspējīgi virzās uz leju, lai sasniegtu mūsu mērķi,” viņš teica.

Taču, ņemot vērā “pazīmes, kas liecina, ka ekonomika, iespējams, neatslābinās, kā gaidīts”, tostarp “īpaši spēcīgus” patēriņa izdevumus un “iespējams, atveseļošanos” mājokļu sektorā, Pāvels sacīja, ka izaugsme, kas pārsniedz tendenci, “varētu apdraudēt turpmāku progresu inflācijas jomā un varētu būt pamats turpmākai monetārās politikas stingrākai noteikšanai”.

Viņa piezīmes parādīja, ka FED cīnās ar pretrunīgiem signāliem no ekonomikas, kurā inflācija, pēc dažiem rādītājiem, ir ievērojami palēninājusies bez lielām izmaksām ekonomikai – labs rezultāts, taču tas ir radījis iespēju, ka FED politika nav pietiekami ierobežojoša, lai pabeigtu darbu.

Atšķirībā no pagājušā gada uzrunas Kanzasitijas Federālo rezervju bankas rīkotajā rūpīgi vērotajā konferencē – kodolīgā brīdinājumā par gaidāmo stingrāku politiku – Pāvels nenorādīja uz gaidāmajām “sāpēm” mājsaimniecībām, ko radīs turpmāka politikas stingrināšana.

Taču viņš arī nedeva signālu, ka likmju samazināšana ir tuvu, vai arī nepiekrita, kā to darījuši daži politikas veidotāji, ka likmes būs jāsamazina, tiklīdz inflācija noturīgāk samazināsies.

“PIRKSTS UZ SPRŪDA
Dienas beigās ar FED politikas likmi saistīto nākotnes līgumu cenas bija mazāk nekā 20% iespējamība, ka septembrī likmes tiks paaugstinātas, bet vairāk nekā 50% iespēja, ka politikas likme gada beigās būs 5,5-5,75% diapazonā, kas ir par ceturtdaļu punkta augstāks nekā pašreizējais diapazons. FED politikas veidotāji tiksies arī novembrī un decembrī.

[1/3]Federālo rezervju sistēmas valdes priekšsēdētājs Džeroms Pauels (Jerome Powell) runā preses konferencē pēc Federālās atklātā tirgus komitejas divu dienu slēgtās sanāksmes par procentu likmju politiku Vašingtonā, ASV, 26. jūlijā, 2023. gadā. REUTERS/Elizabeth Frantz Iegādāties licences tiesības

 

Divu gadu obligāciju ienesīgums dienas beigās sasniedza 5.08%, kas ir augstākais slēgšanas līmenis kopš 2007. gada jūnija.

“Mana galvenā atziņa ir tāda, ka, runājot par vēl vienu likmju paaugstināšanu, priekšsēdētājs joprojām tur pirkstu uz sprūda, pat ja tas ir nedaudz mazāk niezošs nekā pērn,” sacīja Inflation Insights Omair Sharif.

Pauels sacīja, ka ir grūti precīzi noteikt, cik augstu virs “neitrālās” procentu likmes atrodas pašreizējā bāzes procentu likme, un tāpēc ir grūti novērtēt, cik ļoti FED ierobežo izaugsmi un inflāciju.

Pāvels atkārtoja to, kas kļuvis par standarta FED diagnozi attiecībā uz inflācijas progresu – preču inflācijas lēciens pandēmijas laikā ir mazinājies un mājokļu inflācijas samazināšanās “ir procesā”, taču pastāv bažas, ka patēriņa izdevumu turpināšanās plašam pakalpojumu klāstam un saspringts darba tirgus var apgrūtināt atgriešanos pie 2%.

Nesenais pamatinflācijas rādītāju, izņemot pārtikas un enerģijas cenas, kritums “bija apsveicams, taču divi mēneši labu datu ir tikai sākums tam, kas būs nepieciešams, lai radītu pārliecību, ka inflācija ilgtspējīgi samazinās”, sacīja Powell.

Ņemot vērā plašākā pakalpojumu sektora, izņemot mājokļus, “apmēru”, “būs nepieciešams turpmāks progress”, teica FED vadītājs, un, lai to panāktu, visticamāk, būs nepieciešama ekonomikas lejupslīde.

“Ierobežojošai monetārajai politikai, visticamāk, būs arvien lielāka nozīme. Paredzams, ka, lai panāktu ilgtspējīgu inflācijas samazināšanos līdz 2% līmenim, būs nepieciešams periods, kad ekonomiskā izaugsme būs zemāka par tendenci, kā arī nedaudz mīkstināsies darba tirgus nosacījumi,” sacīja Powell.

Lai gan Pauela tonis nebija tik stingrs kā pagājušajā gadā, kad viņš ļoti straujā piezīmju virknē kliedēja tirgus priekšstatus, ka FED tolaik tuvojās likmju paaugstināšanas cikla beigām un samazinās likmes līdz pat šim gadam. Tomēr bija skaidrs, ka viņš negribēja atstāt malā nekādas iespējas.

“Pauels turpina staigāt pa sarežģītu virvi,” sacīja State Street Global Advisors galvenais ieguldījumu stratēģis Maikls Arons. “Manuprāt, šogad viņš parāda, ka ir apmierināts ar to, cik tālu ir tikusi monetārā politika un kā ir samazināta inflācija. Taču viņš joprojām stingri turas pie šī uzskata, ka viņi to uzmanīgi uzrauga un ka viņiem vēl ir daudz darāmā.”

Intervijās konferences kuluāros citi FED politikas veidotāji pauda dažādus viedokļus. “Mums, iespējams, vēl ir darāmā,” sacīja Klīvlendas FED prezidente Loreta Mester.

Čikāgas FED prezidents Ostans Golsbijs (Austan Goolsbee) uzskatīja, ka galvenā uzmanība varētu tikt pievērsta nevis tam, cik ilgi saglabāt augstu likmju līmeni, bet gan tam, cik augstu tās būtu jāpaaugstina.

Pāvels savu runu piektdien noslēdza gandrīz ar to pašu frāzi, ar kuru viņš pabeidza pagājušajā gadā Džekson Houlā: “Mēs turpināsim to darīt, līdz darbs būs pabeigts.”

Leave a Comment