Japāna apgalvo, ka Fukušimas zivīs radioaktivitāte nav konstatēta

Japānas Zivsaimniecības aģentūra sestdien paziņoja, ka zivīs, kas tika pārbaudītas ūdeņos ap avarējušo Fukusimas atomelektrostaciju, nav konstatēts radioaktīvā izotopa tritija līmenis, ziņo Kyodo ziņu dienests.

Tīkli tika izlikti ceturtdien, kad elektrostacijas operators Tokyo Electric Power Company (Tepco) (9501.T) sāka izlaist Klusajā okeānā apstrādātu radioaktīvo ūdeni, izraisot zvejnieku un daudzu citu iedzīvotāju dusmas Japānā, satraucot patērētājus kaimiņvalstīs un mudinot Ķīnu aizliegt Japānas ūdens produktus.

Aģentūra plāno katru dienu paziņot testu rezultātus. Tepco piektdien paziņoja, ka jūras ūdenī netālu no spēkstacijas ir mazāk nekā 10 bekereli tritija litrā, kas ir zem pašas noteiktās 700 bekereļu robežvērtības un daudz zem Pasaules Veselības organizācijas noteiktās 10 000 bekereļu robežvērtības dzeramajam ūdenim.

Uz zvaniem Zivsaimniecības aģentūrai, lai saņemtu komentārus, sestdien neatbildēja.

Pēc ilgām debatēm premjerministra Fumio Kishida valdība otrdien nolēma atļaut izlaist 1,3 miljonus tonnu attīrītā ūdens no 2011. gadā cunami sagrautās Fukušimas spēkstacijas, jo Tepco trūka uzglabāšanas vietas.

Uzņēmums no ūdens filtrē lielāko daļu radioaktīvo elementu, taču tas atšķaida tritiju – ūdeņraža izotopu, ko ir grūti atdalīt no ūdens.

Leave a Comment