Putins pēc Prigožina nāves pavēl Vāgnera kaujiniekiem parakstīt uzticības zvērestu

Prezidents Vladimirs Putins ir pavēlējis “Vāgnera” kaujiniekiem parakstīt zvērestu par uzticību Krievijas valstij pēc nāvējošās aviokatastrofas, kurā, domājams, gāja bojā algotņu grupas vadītājs Jevgeņijs Prigožins.

Putins piektdien parakstīja dekrētu, ar kuru šīs izmaiņas stājas spēkā nekavējoties, pēc tam, kad Kremlis paziņoja, ka Rietumu pieņēmumi, ka Prigožins nogalināts pēc viņa rīkojuma, ir “absolūti meli”. Kremlis atteicās galīgi apstiprināt viņa nāvi, atsaucoties uz nepieciešamību sagaidīt testu rezultātus.

Krievijas aviācijas pārvalde paziņoja, ka Prigožins atradās privātā lidmašīnā, kas trešdienas vakarā uz ziemeļrietumiem no Maskavas avarēja un kurā nav izdzīvojušo tieši divus mēnešus pēc tam, kad viņš vadīja neveiksmīgu sacelšanos pret armijas vadību.

Prezidents Vladimirs Putins ceturtdien nosūtīja līdzjūtību katastrofā bojāgājušo ģimenēm un par Prigožinu runāja pagātnes laikā.

Viņš citēja “sākotnējo informāciju”, kas liecināja, ka Prigožins un viņa vadošie Vāgnera līdzgaitnieki ir gājuši bojā, un, slavējot Prigožinu, sacīja, ka viņš ir pieļāvis arī dažas “nopietnas kļūdas”.

Putina ieviestais obligātais zvērests Vāgnera un citu privāto militāro darbuzņēmēju darbiniekiem bija nepārprotams solis, lai šādas grupas pakļautu stingrākai valsts kontrolei.

Rīkojums, kas publicēts Kremļa tīmekļa vietnē, uzliek par pienākumu ikvienam, kas veic darbu armijas vārdā vai atbalsta to, ko Maskava dēvē par “īpašo militāro operāciju” Ukrainā, nodot oficiālu zvērestu par uzticību Krievijai.

Dekrētā, kas raksturots kā solis Krievijas aizsardzības garīgo un morālo pamatu nostiprināšanai, zvēresta formulējumā iekļauta rindiņa, kurā zvēresta devēji sola stingri ievērot komandieru un augstāko vadītāju rīkojumus.

Rietumu politiķi un komentētāji, nesniedzot pierādījumus, ir izteikuši pieņēmumu, ka Putins licis nogalināt Prigožinu, lai sodītu viņu par 23.-34. jūnija sacelšanos pret armijas vadību, kas bija arī lielākais izaicinājums paša Putina valdībai kopš viņa nākšanas pie varas 1999. gadā.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs piektdien paziņoja, ka šī un daudzas citas līdzīgas apsūdzības ir nepatiesas.

“Pašlaik ir daudz spekulāciju saistībā ar šo lidmašīnas katastrofu un lidmašīnas pasažieru, tostarp Jevgeņija Prigožina, traģisko nāvi. Protams, Rietumos visas šīs spekulācijas tiek pasniegtas no labi zināmas puses,” žurnālistiem sacīja Peskovs.

“Tas viss ir absolūti meli, un šeit, atspoguļojot šo jautājumu, ir jābalstās uz faktiem. Faktu pagaidām nav daudz. Tie ir jānoskaidro izmeklēšanas darbību gaitā,” viņš sacīja.

“JĀGAIDA TESTU REZULTĀTI
Krievijas prezidents Putins Maskavā tiekas ar tanku apkalpi
Krievijas prezidents Vladimirs Putins Kremlī Maskavā, Krievijā, 2023. gada 24. augustā, tiekas ar tanka “Aļoša T-80”, kas Krievijas un Ukrainas konflikta laikā Zaporožjes virzienā iznīcināja Ukrainas bruņoto konvoju, apkalpi. Sputnik/Mihails Klimentjevs/Kremlis, izmantojot REUTERS/Fail Photo Iegūt licences tiesības

Krievijas izmeklētāji ir sākuši izmeklēšanu par notikušo, taču pagaidām nav paziņojuši, kas, viņuprāt, ir izraisījis lidmašīnas pēkšņo nokrišanu no debesīm.

Viņi arī nav oficiāli apstiprinājuši no lidmašīnas atlūzām izcelto 10 līķu identitāti.

Jautāts, vai Kremlis ir saņēmis oficiālu apstiprinājumu par Prigožina nāvi, Peskovs piektdien atbildēja: “Ja jūs uzmanīgi klausījāties Krievijas prezidenta paziņojumu, viņš teica, ka tagad tiks veiktas visas nepieciešamās pārbaudes, tostarp ģenētiskās pārbaudes. Oficiālie rezultāti – tiklīdz tie būs gatavi publicēšanai – tiks publicēti.”

Peskovs, kurš sacīja, ka Putins pēdējā laikā nav ticies ar Prigožinu, arī norādīja, ka nav skaidrs, cik ilgs būs pārbaužu un izmeklēšanas darbs.

Tāpēc nav iespējams sākt runāt par to, vai Putins apmeklēs Prigožina bēres, atbildot uz jautājumu par šo tēmu, sacīja Peskovs.

“Pagaidām nav noteikti nekādi bēru datumi, par to vispār nav iespējams runāt. Vienīgais, ko es varu pateikt, ir tas, ka prezidentam šobrīd ir diezgan aizņemts grafiks.”

Bijušais Lielbritānijas vēstnieks Baltkrievijā Naidžels Golds Deiviss (Nigel Gould-Davies), kurš tagad ir Starptautiskajā stratēģisko pētījumu institūtā (IISS) vecākais pētnieks, sacīja, ka bēres būs nozīmīgas.

“Ja Putins vēlas uzsvērt, ka Prigožins ir miris kā nodevis, viņš to ignorēs,” sacīja Goulds-Deiviss.

“(Savukārt) Prigožina atbalstītāji var izmantot to kā iespēju slavināt viņu un viņa kritiku par Kremļa vadīto karu – un tas varētu pastiprināt Vāgnera lojālistu kodola naidīgumu pret Kremli,” viņš teica.

Lielbritānijas militārā izlūkošana piektdien paziņoja, ka vēl nav galīgu pierādījumu tam, ka Prigožins ir bijis uz kuģa, bet ka ir “ļoti iespējams”, ka viņš ir miris.

Pentagons paziņoja, ka tā sākotnējais vērtējums ir tāds, ka Prigožins ir nogalināts.

Krievijas ziņu izdevums Baza, kuram ir labi avoti tiesībsargājošajās iestādēs, ziņoja, ka izmeklētāji koncentrējas uz versiju, ka lidmašīnā varētu būt uzlikta viena vai divas bumbas.

Vaicāts par Vāgnera grupas nākotni, kurai ir virkne ienesīgu līgumu Āfrikā un kontingents Baltkrievijā, kur tā apmāca armiju, bet tagad, šķiet, ir bez vadītāja, Kremļa preses pārstāvis Peskovs bija kodolīgs.

“Es neko nevaru jums pateikt, es neko nezinu,” viņš teica.

Leave a Comment