Ar ko gudrs cilvēks nedalās, kādus cilvēkus novērtēt un citas Omāra Hajama atziņas

Omars Hajams, noslēpumains un dziļš dzejnieks, matemātiķis un astronoms. Viņa dzejoļi, īpaši četrrindes, liecina par dziļu izpratni par cilvēka dabu un dzīves pārvērtībām. Gadsimtu gaitā Hajama gudrība ir raisījusi atbalsi daudzos, pārkāpjot kultūras robežas un rodot atbalsi cilvēku sirdīs un prātos.

Viena no ievērojamākajām Hajama gudrības īpašībām ir tās pārlaicīgums. Viņa novērojumi par cilvēka stāvokli un būtības būtību ir tikpat aktuāli mūsdienās, kā viņa dzīves laikā. Viņa dzejoļi atgādina mums par laika īslaicīgumu un mudina novērtēt katru mirkli. Tie aicina mūs aizdomāties par mūsu pašu mirstīgumu un to, kā tam vajadzētu ietekmēt mūsu izvēli.

Šodienas Omāra Hajama citātu izlase:

1. Ja tev izdodas cilvēku apmānīt, tas nenozīmē, ka viņš ir muļķis. Tas tikai nozīmē, ka tev uzticējās vairāk, nekā esi pelnījis.

Ja mēs kādu apmānām, tas ne vienmēr liecina par viņa muļķību. Drīzāk tas daiļrunīgi liecina par to, cik lielu uzticību viņi mums uzticas. Uzticība ir trausla prece, kas jānopelna ar rūpību un jādod gudri.

 

2. Patiess draugs ir tas, kurš pateiks jums acīs visu, ko domā par jums, un visiem stāstīs, ka esat brīnišķīgs cilvēks.

Mūsu dzīves audumā draugi ir pavedieni, kas savieno kopā prieka, bēdu un visu, kas ir starp tiem. Īsts draugs ir rets atradums: kāds, kuram pietiek drosmes teikt patiesību mums acīs un nelokāmas uzticības aizstāvēt mūsu tikumus pasaulei. Īsts draugs ne tikai redz jūsu trūkumus, bet arī atzīst jūsu iekšējās stiprās puses un potenciālu.

Viņi ir jūsu uzticīgākie atbalstītāji, kas aizstāv jūsu sasniegumus un stāsta pasaulei par jūsu tikumiem. Pasaulē, kurā attiecības bieži vien šķiet pārejošas un virspusējas, patiesa draudzība ir autentiskuma un saiknes bāka.

 

3. Jūs nevarat mainīt dzīvi vienas nakts laikā. Taču jūs varat vienas nakts laikā mainīt domas, kas uz visiem laikiem izmainīs jūsu dzīvi.

Jūs nevarat mainīt savu dzīvi vienas nakts laikā. Īstām un noturīgām pārmaiņām ir nepieciešama apņēmība, neatlaidība un vēlme iet ceļu soli pa solim. Taču mūsu domas ir mūsu realitātes pamatelementi – lēcas, caur kurām mēs uztveram pasauli un orientējamies savā pieredzē. Tās veido mūsu uzskatus, attieksmi pret dzīvi un galu galā mūsu rīcību.

 

4. Kad aizejat uz piecām minūtēm, atcerieties atstāt siltumu to cilvēku plaukstās, kuri jūs gaida. To, kas jūs atceras…

Dzīve ir īslaicīgu mirkļu gobelēns – īsas tikšanās, kas atstāj neizdzēšamus nospiedumus to cilvēku dvēselēs, kuriem mēs pieskaramies. Mūsu ikdienas steigā un burzmā ir viegli nepamanīt šo īslaicīgo mijiedarbību nozīmi. Tomēr pat piecas minūtes mēs spējam atstāt siltu nospiedumu, kas saglabājas ilgi pēc mūsu aiziešanas.

5. Novērtējiet cilvēkus, kuri iejaucas brīžos, kad slikti jūtas nevis viņi, bet gan jūs.

Dzīve ir viļņu un plūdumu virkne, deja starp prieka un skumju, triumfa un bēdu brīžiem. Un tomēr, neraugoties uz kāpumiem un kritumiem, ir noteikti cilvēki, kuri nelokāmi mūs atbalsta ne tikai tad, kad tas ir ērti vai viegli, bet arī tad, kad mums viņi ir visvairāk vajadzīgi – kad ēnas sabiezē un ceļš priekšā šķiet biedējošs.

6. Mūsu likteni veido mazie un nemanāmie lēmumi, kurus mēs pieņemam simtiem reižu dienā.

Mūsu dzīvi neveido grandiozi žesti vai dramatiski likteņa pavērsieni, bet gan mazi, ikdienišķi lēmumi. Turklāt bieži vien tieši šie mazie lēmumi atspoguļo mūsu patieso raksturu – būtību, kas mēs esam un par ko iestājamies. Šie mazie ikdienas lēmumi atklāj mūsu vērtības un prioritātes.

 Lasi arī: Kā zināt, ka kaķis jūs patiesi mīl? 5 kaķu šitas mīlestības izpausmes

8. Liktenis nedod neko lieku; ja mēs satikāmies, tas nozīmēja, ka mums tas bija jādara.

Katra tikšanās, katra saikne ir piepildīta ar dziļu nozīmi – tas ir pavediens, kas ieausts sarežģītajā mūsu likteņa rakstā. Lai gan dažas tikšanās ir viegli norakstīt kā vienkāršu sagadīšanos vai nejaušību, patiesība ir tāda, ka liktenis nedod neko lieku. Ja mēs satikāmies, tas nozīmē, ka tas bija nepieciešams.

9. Dzīve aizlido vienā mirklī, un mēs dzīvojam tā, it kā rakstītu melnrakstu, skandalozajā burzmā neapzinoties, ka mūsu dzīve ir tikai mirklis.

Dzīve ar tās neskaitāmajiem pārdzīvojumiem un īslaicīgajiem mirkļiem bieži vien aizlido mums garām acumirklī. Tomēr ikdienas steigā un burzmā mēs bieži vien iedziļināmies sīkumos, it kā rakstītu melnrakstu, nevis pilnībā izdzīvojam katra mirkļa bagātību. Tas ir atsvaidzinošs apjausmas apliecinājums, ka mūsu eksistence ir tikai īss mirklis milzīgajā laikā, bet mēs dzīvojam tā, it kā mums būtu viss pasaules laiks.

 

10. Stiprs ir nevis tas, kas nosoda vājos, bet gan tas, kas palīdzēs vājajiem kļūt stipriem.

Pasaulē, kuru bieži raksturo konkurence un tiekšanās pēc varas, ir viegli iekrist lamatās, uzskatot, ka spēks slēpjas dominancē un pārākumā. Tomēr patiesais spēka mēraukla ir nevis spēja tiesāt vājos, bet gan vēlme tos pacelt un dot viņiem spēku – palīdzēt vājajiem kļūt stipriem. Patiess spēks nav saistīts ar savas gribas uzspiešanu citiem. Tā ir vēršanās pie tiem, kam tas ir nepieciešams, piedāvājot atbalstu, vadību un iedrošinājumu, kad viņi saskaras ar dzīves grūtībām.

 

13. Gudrs cilvēks nekad ar nevienu nedalās ar trim lietām: savām visdziļākajām bailēm, nožēlu par pagātni un attaisnojumiem, kāpēc ieradies vēlu.

Kurš apgalvojums jums patika visvairāk? Dalieties ar to komentāros!

Leave a Comment