Kā zināt, ka kaķis jūs patiesi mīl? 5 kaķu šitas mīlestības izpausmes

Vai vēlaties uzzināt, vai jūsu kaķis jūs patiešām mīl? Daudzi cilvēki uzskata, ka šie neatkarīgie un noslēpumainie radījumi nespēj izrādīt dziļas mīlestības jūtas.

Tomēr jaunākie zinātniskie pētījumi apgāž šo mītu. Izrādās, ka kaķi patiešām var mīlēt un izjust simpātijas pret saviem saimniekiem, tikai viņi to parāda savdabīgā “kaķīgā” veidā.

Šajā rakstā aplūkosim 5 galvenās pazīmes, pēc kurām jūs varat nekļūdīgi atpazīt sava kaķa mīlestību. Sagatavojieties būt pārsteigti par kaķu mīlestības valodas smalkumu!

 

Vai kaķi prot mīlēt?

Kaķi ir krāsainas un daudzpusīgas būtnes. Viņu ārējā noslēgtība un neatkarība slēpj spēcīgas emocijas un dziļu pieķeršanos saimniekiem. Evolūcijas gaitā šie plēsēji ir iemācījušies paust savu mīlestību īpašā veidā, un, zinot galvenās pazīmes, jūs varat viegli atpazīt šo “kaķu valodu”.

Oregonas štata universitātes (ASV) pētnieki veica eksperimentu, kas pierādīja kaķu spēju veidot spēcīgu emocionālu saikni ar saviem saimniekiem. Zinātnieki atklāja, ka pēc īslaicīgas šķiršanās kaķiem paaugstinājās stresa hormonu līmenis, un tikšanās ar saimnieku palīdzēja tiem nomierināties. Tas liecina, ka kaķiem ir sociālās vajadzības un pieķeršanās.

Lasi arī: Kā zināt, ka kaķis jūs patiesi mīl? 5 kaķu šitas mīlestības izpausmes

Kā jūs zināt, vai kaķis jūs mīl un uzticas jums?

Neraugoties uz neatkarīgu un noslēgtu radījumu reputāciju, kaķi spēj spilgti izrādīt savu mīlestību un pieķeršanos saimniekam. Jums tikai jāzina, kādām pazīmēm jāpievērš uzmanība. Lūk, galvenie signāli, pēc kuriem jūs varat nešaubīgi noteikt, ka kaķis jūs mīl un pilnībā jums uzticas.

1. Kaķis purpina un berzējas pret jums

Murrāšana un berzēšanās pret saimnieka kājām vai rokām ir viens no acīmredzamākajiem un izplatītākajiem veidiem, kā kaķi pauž savu mīlestību. Izdodot šo nomierinošo murrāšanu, kaķis it kā “mungo” jums šūpuļdziesmu, parādot, ka jūsu klātbūtnē ir atslābis un mierīgs.

Kaķis arī berzē galvu pret jums, izsmidzinot īpašu feromonu dziedzeru sekrētu, kas atrodas pie ausīm,  ūsām un mīkstajiem ķepu spilventiņiem. Šādā veidā viņa iezīmē jūs ar savu individuālo smaržu. Tas ir viņas veids, kā viņa apliecina savu piederību jums, iekļaujot jūs savā teritorijā un tuvāko, uzticamāko radījumu lokā. Šāda uzvedība signalizē: “Tu esi mans cilvēks, es tevi pilnībā pieņemu”.

Šādu uzvedību var novērot dažādās situācijās – kad kaķis jūs satiek pēc ilgas šķiršanās, pieprasa uzmanību un pieķeršanos, pateicas jums par garšīgu maltīti vai vienkārši uzpampst, izstiepies jums klēpī. Murrāšana un trīcēšana saka: “Es esmu laimīgs būt tev blakus!”.

 

2. Kaķis skatās jums acīs

Kaķiem tiešs acu kontakts ir spēcīgs uzticības, pieķeršanās un cieņas signāls. Kaķu pasaulē skatienu valodai ir liela nozīme – tā mājdzīvnieki sazinās, izrāda draudzīgumu vai, gluži pretēji, nosaka distanci.

Ja jūsu kaķis bieži notver jūsu skatienu un skatās tieši acīs, tā ir droša zīme, kas liecina par tā mīlestību un bezgalīgu uzticēšanos jums. Kaķi nekad neskatīsies acīs kādam, kuru neuzskata par savējo. Tas ir tā, it kā jūsu mīlulis teiktu: “Es tevi mīlu, tu esi mans tuvākais draugs”.

Ko darīt, ja jūsu kaķis, skatoties uz jums, laiku pa laikam lēni mirkšķina? Arī tā ir viņas labvēlības zīme un mēģinājums paust pieķeršanos kaķīgā veidā. Tiek uzskatīts, ka lēna mirkšķināšana ir īpašs kaķu žests, kas nozīmē: “Es tevi mīlu un ar tevi jūtos droši”.

 

3. Kaķis guļ blakus jums

Kaķi ir ārkārtīgi izvēlīgi attiecībā uz to, kur viņi guļ un atpūšas. Šie piesardzīgie radījumi nekad negulēs vietā, kas, viņuprāt, ir potenciāli bīstama. Tāpēc, ja jūsu mīlulis ļauj sev saldi snaudēt blakus jums vai tieši jums virsū, tas ir labākais pierādījums tam, ka tas jums pilnībā uzticas.

Kaķi parasti dod priekšroku vietām, kas piesātinātas ar saimnieka mājīgo, nomierinošo smaržu. Kad jūsu mīlulis savelkas pie jūsu kājām vai klēpī, tas ir viņas veids, kā parādīt: “Es pie tevis jūtos droši, tu esi manas ģimenes loceklis.” Patiesi, kāda var būt pārliecinošāka mīlestības un uzticības zīme?

 

4. Kaķis atnes jums savas rotaļlietas (dāvina jums dāvanas).

Kaķiem spēle ir ļoti svarīga – tā ir ne tikai veids, kā uzturēt sevi labā formā, bet arī svarīgs socializācijas posms. Spēlējoties kaķi mācās mijiedarboties ar apkārtējo pasauli un citiem kaķiem.

Ja jūsu kaķis atnes jums savas mīļākās rotaļlietas – bumbiņas, peles vai spalvas -, ziniet, ka tas ir viņas īpašais veids, kā pievērst jūsu uzmanību un izrādīt mīlestību. Tas ir tā, it kā kaķis teiktu: “Spēlēsimies kopā, man patīk pavadīt laiku kopā ar tevi!”. Tas ir aizkustinošs uzticības žests un jūsu iekļaušana savā tuvākajā lokā.

Daži kaķi saviem saimniekiem pat atnes savu laupījumu – noķertas peles vai putnus. Savvaļas radiniekiem tā ir parasta apmaiņa ar vērtīgu dāvanu starp saimes locekļiem. Visticamāk, ka jūsu mīlulis jūs uztver kā savas ģimenes locekli un šādā savdabīgā veidā cenšas dalīties ar jums trofejā.

 

5. Vēdera berzēšana

Spēja mierīgi noglāstīt kaķa visneaizsargātāko vietu – vēderu – ir vislielākā saimnieka uzticības zīme. Galu galā uz vēdera ir īpaši jutīgi apmatojuma folikulāri, tāpēc ne katrs kaķis pieļauj šādu familiaritāti.

Poza “uz muguras” var kalpot arī kā aizsardzības mehānisms un ne vienmēr nozīmē, ka kaķis jūs ir “atzinis”. Tomēr, ja kaķis pats atsedz jums savu neaizsargāto vēderu, pieprasot glāstus, tas ir nepārprotams signāls par tā mīlestību un pieķeršanos. Kaķi, kas brīvi iemieg uz vēdera jūsu acu priekšā, noteikti jūtas droši jūsu klātbūtnē.

Vai kaķi var mīlēt: rezumēsim?

Tātad esam apskatījuši piecas galvenās pazīmes, kas liecina, ka jūsu kaķis jūs patiesi mīl un uzticas jums. Murrāšana un berzēšana, tiešs skatiens, gulēšana blakus jums, rotaļas un dāvanas, kā arī neaizsargāta vēdera izrādīšana ir daiļrunīgi mīlestības signāli.

Aiz kaķu šķietamās neatkarības slēpjas ievainojamas, uz dziļām jūtām spējīgas būtnes. Viņi vienkārši pauž mīlestību sev raksturīgā veidā, valodā, kas sakņojas savvaļā. To interpretējot, jūs atklāsiet, ka jūsu pūkainais mīlulis ir daudz emocionālāks un lojālāks, nekā jūs varētu gaidīt.

Galvenais ir uzmanīgi vērot kaķa uzvedību un neignorēt tā mīlestības žestus. Atbildiet viņai ar tādām pašām uzmanības zīmēm, jo nekas tā nestiprina saikni kā savstarpējas rūpes un maigums. Un jā, kaķi prot mīlēt – savā īpašajā kaķu veidā!

Leave a Comment