Jūlijā gaidāms pieaugums elektrības rēķiniem – lūk par cik varētu pieaugt tarifi iedzīvotājiem un uzņēmumiem

Nepatīkamas ziņa Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmumiem – jau pavisam drīz mums būs jārēķinās ar pamatīgu elektroenerģijas tarifa pieaugumu. 

Elektroenerģijas sadales sistēmas operators AS “Sadales tīkls” ziņo par tarifu pieaugumu, kas stāsies spēkā no 1. jūlija.

Pēc kompāniju pārstāvju teiktā, no 1. jūlija šogad elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS “Sadales tīkls” tarifs varētu vidēji pieaugt par 32%, bet elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS “Augstsprieguma tīkls” (AST) tarifs palielināsies par 36%.

Kompāniju pārstāvji atzīmēja, ka “Sadales tīkla” izmaksu samazināšanai bija trīs iemesli.

Lasi vēl: No kādiem pārtikas produktiem labāk atteikties Jūnijā un par kuriem neaizmirst

Pirmkārt, Ministru kabinets nolēma iekļaut tikai daļēji iepriekšējo periodu zaudējumus “Sadales tīkla” tarifā.

Otrkārt, elektroenerģijas tirgus cenām bija novērojams kritums.

Treškārt, pārvades tarifa izmaksas būtiski samazinājās, kas nozīmēja, ka sadales tarifi automātiski tika samazināti.

Tarifu projektā, kas ir precizēts, sadales tarifa vidējais pieaugums tika samazināts no sākotnēji plānotajiem 75% līdz 32% ietekmējošo faktoru dēļ.

Kompāniju pārstāvji norādīja, ka ir izdevies samazināt AST tarifā iekļaujamo izmaksu pieaugumu par 54 miljoniem eiro. No šī kopējā samazinājuma, 25 miljonu eiro samazinājums ir sasniegts, pateicoties elektroenerģijas cenu un to prognožu kritumam.

Turklāt, 21 miljona eiro samazinājums ir panākts, atļaujot izmantot pārslodzes maksas ieņēmumus zaudējumu segšanai, sešu miljonu eiro ietaupījums ir panākts, iepērkot jaudas rezerves, un citi risinājumi deva divu miljonu eiro samazinājumu.

Lasi vēl: Visu priekšā: Princis Viljams izrādīja sliktu attieksmi pret Keitu Midltoni

Saskaņā ar kompānijas pārstāvju informāciju, pārvades tarifa pieaugums sākotnējā tarifu projektā bija plānots 111%, taču pēc precizētā tarifu projekta tas tika samazināts līdz 36%.

Vidējais elektrības rēķina pieaugums vienas fāzes pieslēgumam būs 5-7 eiro mēnesī. Šāds pieslēgums ir pieejams gandrīz 90% jeb 576 000 dzīvokļiem. Dzīvokļiem ar trīs fāžu pieslēgumu elektrības rēķins palielināsies par 12-19 eiro mēnesī.

Šķir tālāk, lai uzzinātu par elektrības cenu pieaugumu privātmājām un biznesiem

 

Elektrības rēķina pieaugums privātmājām plānots no 5 eiro mēnesī.

Apmēram 35% no 260 000 privātmājām lieto vienas fāzes pieslēgumu, un šiem īpašumiem vidējais elektrības rēķins sadales pakalpojuma ietekmē pieaugs par 5-7 eiro mēnesī. Aptuveni 35% no privātmājām izmanto trīs fāžu pieslēgumu ar 16 vai 20 ampēru jaudu, un vidējais plānotais pieaugums šiem īpašumiem būs 12-15 eiro mēnesī.

Lasi vēl: Aptaujā par vēdera problēmām noskaidrojusies pārsteidzoša statistika par Latvijas iedzīvotājiem

30% no privātmājām ir pievienotas trīs fāžu elektrotīklam ar 25 ampēru vai lielāku pieslēgumu. Šādiem īpašumiem plānotais vidējais elektrības rēķina pieaugums sāksies no 19 eiro mēnesī.

Lai samazinātu sadales pakalpojuma maksu, klientiem ar šādu vai lielāku pieslēgumu, ieteicams pārskatīt savu elektroenerģijas lietošanas paradumus un izvērtēt pieslēguma efektivitāti, ja tas ir iespējams. Parasti lielai daļai īpašumu ir pietiekams 16 ampēru vai 20 ampēru pieslēgums.

ST pārstāvji norādīja, ka uzņēmuma galvenais nodoms ir nodrošināt tarifu konkurētspēju un veicināt uzņēmējdarbības izaugsmi, vienlaikus ņemot vērā visu klientu grupu vajadzības un intereses.

Mājsaimniecību un mazo uzņēmumu ietekme uz elektrotīklu ir atkarīga no to pieslēguma un patēriņa vajadzībām, nevis no klienta juridiskā statusa. Ar jauno tarifu ieviešanu visi klienti ar vienādiem pieslēguma parametriem un patēriņu maksās vienādi.

Lasi vēl: Kartupeļi ar vistu spārniņiem! Kad šo ēdienu pirmo reizi pagatavosi visai ģimenei, viņi pēc tam to gribēs atkal un atkal

Ja biznesa klienti ir efektīvi izmantojuši savu pieslēgumu un patēriņu neatkarīgi no tā apjoma, tad sadales pakalpojuma maksas pieaugums tiem būs mazs vai pat var samazināties.

Elektroenerģijas rēķins varētu pieaugt par 2% maziem veikaliem vai auto remontdarbnīcām, 7% biroju ēkai vai nelielai ražotnei, taču ražošanas uzņēmumiem ir iespējams samazināt elektroenerģijas rēķinu par 4%.

Elektroenerģijas ražotājiem, kuri izmanto elektroenerģiju komerciāliem mērķiem, tiks piemērots sadales tarifs, kas tiek aprēķināts, pamatojoties uz esošo pieeju un klientu skaita pieaugumu. Plānots, ka šis tarifs samazināsies un būs 1,734 eiro par kilovatu gadā.

COMMENTS

Pievienot komentāru