Aptaujā par vēdera problēmām noskaidrojusies pārsteidzoša statistika par Latvijas iedzīvotājiem

Uzņēmums SIA “Mylan Healthcare” veikusi aptauju starp Latvijas iedzīvotājiem saistībā ar vēdera problēmām. Aptauja atklājusi negaidītus rezultātus un likusi veikt ekspertiem secinājumus.

33% no respondentu kopējā skaita atzina, ka ir lietojuši gāzes novēršanas līdzekļus un līdzekļus pret vēdera uzpūšanos, savukārt 22% norādīja, ka pēc ēšanas cieš no sāpēm kuņģī.

Lai gan puse jeb 50% no respondentiem atzīst, ka nav nekad apmeklējuši gastroenterologu, tas biežāk attiecas uz jaunākajiem aptaujātajiem vecumā no 18 līdz 24 gadiem.

Pētījums rāda, ka Latvijas iedzīvotāji uzskata gremošanas traucējumus par privātu un jutīgu problēmu, tāpēc reti izrunājas par vēdera sāpēm, diskomfortu, pārmērīgu gāzu ražošanu vai citiem līdzīgiem simptomiem, lai gan lielākā daļa cilvēku tos ir piedzīvojuši savā dzīvē.

Lasi vēl: Kartupeļi ar vistu spārniņiem! Kad šo ēdienu pirmo reizi pagatavosi visai ģimenei, viņi pēc tam to gribēs atkal un atkal

Gastroenterologs un endoskopists Hosams Abu Meri uzskata, ka daudzi cilvēki uzskata gremošanas traucējumus par nekaitīgiem un nevajadzīgiem, ja tie nenoved pie ievērojamiem traucējumiem dzīves kvalitātē. Šajā gadījumā cilvēki varētu paēst kādu zāles vai dzert tēju un cerēt, ka problēma izzudīs.

Tomēr pēc 50 gadu vecuma cilvēkiem bieži sāk parādīties pārmaiņas ķermenī, piemēram, svara zudums un vēdera izmaiņas, kas var norādīt uz nopietnām problēmām un prasa speciālista uzmanību.

45% no pētījuma respondentiem norāda, ka iegādājas preparātus, kas palīdz novērst gremošanas traucējumus, tikai tad, kad ir konkrēta vajadzība, un to dara neregulāri. Pētījums arī atklāj, ka cilvēki, kas nav apmeklējuši gastroenterologu nesenā pagātnē, mazāk regulāri (vismaz reizi sešos mēnešos) iegādājas šos preparātus.

Lai gan lielākā daļa – 75% Latvijas iedzīvotāju, kuriem ir bijuši gremošanas traucējumi, iegādājas preparātus paši sev, 31% tomēr norādījuši, ka iegādājušies tos citiem pieaugušiem ģimenes locekļiem.

Lasi vēl: Mazuļa raudāšana izraisa strīdu lidmašīnā

Sievietes biežāk iegādājas šos preparātus sev, citiem pieaugušiem ģimenes locekļiem vai bērniem, savukārt vīrieši šos preparātus biežāk nepērk paši, tos nopērk kāds cits viņu vietā.

Pētījuma dati arī liecina, ka, jo biežāk iedzīvotāji iegādājas preparātus sev, jo lielāks ir respondentu īpatsvars, kas ir bijuši pie gastroenterologa pēdējo 12 mēnešu laikā vai iepriekšējo 1-2 gadu laikā.

Šķir tālāk, lai uzzinātu vēl interesantus faktus par Latvijas iedzīvotāju paradumiem

COMMENTS

Pievienot komentāru