Aptaujā par vēdera problēmām noskaidrojusies pārsteidzoša statistika par Latvijas iedzīvotājiem

Gremošanas traucējumu risinājumu uzticamības jautājumā lielākā daļa iedzīvotāju – aptuveni 97% – uzticētos ģimenes ārsta ieteikumiem, 96% uzticētos gastroenterologa ieteikumiem, bet 95% uzticētos farmaceita ieteikumiem aptiekā.

Lasi vēl: Zinātnieki atklāj jaunu veidu kā cīnīties ar vēzi – jauna cerība miljoniem cilvēku visā pasaulē

Lielākais skaits, jeb 93% no respondentu kopējā skaita, ir norādījuši, ka ir pazīstami ar gremošanas traucējumu novēršanai paredzēto tablešu veidu. Par citiem preparātu veidiem ir informēti mazāk respondentu: aptuveni pusēm – jeb 49% – ir zināmas pulvera formas, 14% ir dzirdējuši par minitabletēm, bet tikai 9% ir informēti par minimikrosfērām.

Lielākais skaits – jeb 62% no respondentu kopuma – zina, kā dažādu preparātu formas atšķiras vienam no otra, atbilstoši to iedarbībai. Tomēr aptuveni trešdaļa no visiem respondentiem, jeb 31%, ir norādījuši, ka tiem nav šādu zināšanu.

Pētījums liecina, ka labākas zināšanas par dažādu preparātu formu atšķirībām un to iedarbību vispār novērojamas vecāka gadagājuma respondentu vidū – no 55 līdz 63 gadiem vecu respondentu grupā un 64 gadus vecu respondentu vidū. Turklāt, jo biežāk iedzīvotāji iegādājas šos preparātus, jo vairāk aug zināšanas līmenis par to iedarbību.

Lasi vēl: Pugačova dalās ar foto, kuros redzama viņas jaunā seja. Fani viņu pat neatpazīst

Puse no Latvijas iedzīvotājiem, kuri lieto gremošanas traucējumu novēršanas preparātus, ir bijuši pie gastroenterologa. No tiem, 8% to apmeklējuši pēdējo gadu laikā, 12% – pirms diviem gadiem un 27% – vēl senāk. Gastroenterologu vismaz reizi dzīvē nav apmeklējuši galvenokārt jaunākie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 24 gadiem, ģimenēs, kurās runā latviski, un cilvēki, kas dzīvo ārpus Rīgas pilsētas.

COMMENTS

Pievienot komentāru