Raunā notiks laikmetīgā metālmāksas izstāde “Rauna 1”

Izstāde, kas tiks eksponēta trīs stāvos Runas pilsdrupu tornī, ārkārtīgi skaistā un iedvesmojošā vidē.

Pirmajā laikmetīgās metālmāksas izstādē piedalīsies šādi mākslinieki: Arvīds Endziņš, kurš ir metālmākslas docents LMA, Armands Vecvanags, Aivars Benužs, Arvis Sproģis, kurš kā vienīgais izstādē tiek pārstāvēts ar metālmāksas dizaina mēbelēm. Kā arī Egils Mednis, Gints Zilbalodis, Mārtiņš Skuja, Toms Vītols, Uģis Baumanis. Savukārt, Aigars Zemītis un Ivars Miķelsons izstādē pārstāves tēlniekus, kas savus darbus būs veidojuši metāla tehnikā.

Kā vienīgā izstādē pāstāvētā māksliniece būs emaljas tehnikā strādājošā Dina Dubiņa, kura aizsāka metālmākslas izrādīšanu Raunas pilsdrupās. Šī būs laikmetīgās metālmākslas izstāde “Raunā Nr. 1”. Nākotnē plānots izstādi veidot kā ikgadēju notikumu, pretendējot to pārveidot kā Latvijas laikmetīgās metālmāksas ikgadējo izstādi.

Mūsdienu veidolā metālmākslas pamati mūs atved uz 20.gadsimta sešdesmitajiem gadiem, kad Latvijas Mākslas akadēmijas ietvaros tika nodibināta metāla mākslinieciskās apstrādes katedra un tās beidzējiem tika nodrošināta iespēja iekļauties Padomju – Latvijas profesionālās mākslas un rūpnieciskā dizaina mākslas apritē. Pēcāk to darot patstāvīgāk un daudz radošāk.

Izstāde ir gana ietilpīga – tajā tveramas gan šā brīža metālapstrādes mākslas aktualitātes, gan dažādu paaudžu mākslinieku radošie meklējumi dizaina priekšmetos.

Izstādes mākslinieki ir vien daļa no tiem meistariem, kuri strādā ar metālu. Metālmākslinieku veikums ikdienā ir sastopams interjeru un eksterjeru risinājumos publiskās un privātās telpās un ir saistāms ar dizaina studiju darbību, pasūtījumiem mākslas jomā.

Izstādes kuratore uzstata, ka izstāde baro un uzlādē, gluži kā metāla magnēts. Pievelk ap sevi līdzīgos un savējos radot ko īpašu un spēcīgu Raunā. Vietā, kas sajūtu ziņā ir kā enerģijas lādiņš un sava veida Vidzemes reģionālais dārgakmens.

Raunā izstādītā metālmāksas izstāde dod iespēju paskatīties uz metālu no cita skata punkta – gleznas var būt radītas no emaljas uz kapara, skārda vai alumīnija. Mārtiņš Skuja ir radījis jaunu mūzikas instrumentu – metāla kokli. Uģis Baumanis ir gremdējies un iedvesmojies no fantastikas filmām. Arvīds Endziņš izstādē sevi piesaka ar visvairāk darbiem.

Runas torņa 4. stāvā var skarīt viņa “Spoguļu – pannu” ekspozīciju, kura ironiskā, komiskā veidā attēlo funcionalitāti un fatālo skaistumu dizaina indrustrijā. Savukārt, divus stāvus zemāk skatāma mākslinieka dizaina objektu ekspozīcija. Armands Vecvanags izstādē tiks pamanīts ar darbiem “Dod pieci” un “Līdzsvara cena”, kuri ir izmēra ziņā lielākie eksponāti.

Toms Vītols pārsteigs ar kopumā 70 Eur centu sametinājumu – dizaina objektu. Savukārt, Egils Mednis būs pārstāvēts ar dizaina gaismas objektu. Gints Zilbalodis Raunā dižosies ar Latvijas laika mūmijām, Vidzemes metālmākslinieks Aivars Benužs būs izstādījies ar alumīnija – skārda gleznām.

Izstādē redzamie darbi ir tapuši autoriem turpinot meklējumus un cenšoties izkristalizēt savu personīgo izteikšanās stilu metālmākslā. Kopumā izstāde ļauj uzzināt par metālmākslu noteiktā tematiskā griezumā, kā arī ciešāk iezīmēt mūsdienu mākslas kartē konkrētus, šajā jomā strādājošus autorus.

Laikmetīgā metālmākslas izstāde “Rauna 1” Raunas pilsdrupu tornī, Kalna iela 37, Raunā, Raunas pagasts, LV-4131 būs skatāma no 1 augusta līdz 30.septembrim. Skatu torņa darba laiks: Pirmdiena – Svētdiena: 9.00 – 17.00. Savukārt, tikšanās ar māksliniekiem notiks 18.08.23. vakarā pēc Raunas plenēra izstādes atklāšanas.

Leave a Comment