Kāpēc nedrīkst žāvēt veļu uz radiatora?

Kas to būtu domājis, ka par mājsaimnieču problēmu kļūs banāla drēbju žāvēšana. Pilsētā drēbes grūti žāvēt, tās iespējams būs arī jāpārmazgā. Istabā sliktos laika apstākļos un starpsezonā drēbes arī slikti žūst.

Lai gan ziemā drēbes žāvēt ir daudz vieglāk, kad pieslēdz apkuri. Tomēr eksperti kategoriski neiesaka to darīt, raksta Furnish Home.

Mēs esam pieraduši domāt, ka iekštelpu gaiss ziemā kļūst daudz sausāks. Pareizi, jo centrālajai apkurei ir liela ietekme. Ziemā arī aktivizējas pelējuma un sēnīšu izplatība, tas tāpēc, ka sienas aukstajā sezonā izžūst sliktāk. Un liekot drēbes uz radiatoriem mēs vēl pievienojam papildus mitrumu. Pelējuma un sēnīšu sporas par to ir tikai pateicīgas.

LASI VĒL: Kādā apģērbā sagaidīt jauno 2021. gadu. Ieteikumi katrai zodiaka zīmei

Centrālās apkures ieslēgšana tikai palielina pelējuma aktivitāti, brīdina paramedicīnas eksperte Emma Hammeta.

Saskaņā ar ārstu novērojumiem astmas un alerģijas slimniekiem jābūt īpaši uzmanīgiem attiecībā uz pastiprinātu gaisa mitrumu. Pelējuma sporu ietekmē viņiem var attīstīties tāda slimība kā alerģiska bronhopulmonārā aspergiloze – to papildina elpas trūkums un smags klepus, dažreiz pat ar asinīm. Arī cilvēki ar vāju imūnsistēmu ir pakļauti riskam.

Pārliecinieties, ka veļas žāvēšanas vieta ir labi vēdināta, konsultē Emma Hammeta, bet vislabākais risinājums ir apsildāmi žāvētāji ar vākiem.

Un slavenais pediatrs doktors Komarovskis atgādina: normāls mitruma līmenis telpā ir 50–70 procenti. Viss, kas ir augstāks par šo līmeni, tas ir ārkārtīgi kaitīgs veselībai.

Putekļi un apkure: Šķiet, kā šīs divas lietas var saistīt un nav kaitīgas, tomēr eksperti saka, ka, ieslēdzot apkuri, putekļu ērcītes, kas izraisa astmas un alerģiju attīstību, sāk palielināties. Turklāt ziemā mēs bieži izmantojam segas, biezas segas un izmantojam mājīgus un lielus spilvenus, un tieši šajos audumos visvairāk uzkrājas putekļu ērces.

Lai uzlabotu situāciju, biežāk vēdiniet istabu, pat ja ārā ir auksts laiks. Guļamistabā normālā temperatūra ir 18–19 grādi pēc Celsija, ja kļūst auksti, labāk ģērbties, nevis pārkurnāt istabu, iesaka ārsts Komarovskis.

Rietumu eksperti piebilst, ka saulainā laikā bieži ir nepieciešams izsist no putekļiem segas un spilvenus, kā arī izvēdināt matračus un, kad ārā snieg, būtu labi iztīrīt paklāju ar sniegu. Jūs būsiet pārsteigts, kādā krāsā kļūs sniegs.

LASI VĒL: Ar ko jaunais Vērša gads būs labāks par Žurkas gadu?

Aizliegtas ir arī sveces. Kurš tad var iedomāties Jauno gadu bez svecēm? Tad nu lūk. Aromātisko sveču un vīraka cienītājiem – brīdinājums. Degot abi izdala gaistošos organiskos savienojumus, kuri vēl ilgi pēc tam atrodas gaisā. Starp citu, paklāji, skaidu plākšņu mēbeles, matu lakas, krāsas, tīrīšanas līdzekļi – tie visi izdala gaistošus savienojumus. Kur tad ir problēma? Ārsti saņem daudz sūdzību par šīm vielām. Saskaņā ar Lielbritānijas Astmas pētījumu akadēmijas datiem, dedzinot sveces, to radītie tvaiki un gāzes var izraisīt bērnu un pieaugušo astmas attīstību, palielināt sirds slimību risku, kā arī acu gļotādas iekaisumus un pat sliktas dūšas risku. Turklāt, degot, sveces izdala formaldehīdu – kancerogēnu, kas neko labu nedod veselībai. Pēc zinātnieku domām, šī viela pat izraisa vēzi. Aromātiskās sveces šajā ziņā ir īpaši kaitīgas. Jorkas universitātes pētījums parādīja, ka tie satur vielu limonēnu – kas, mijiedarbojoties ar gaisu, veido formaldehīdu. Aromātiskās sveces satur 100 reizes vairāk limonēna nekā parastās sveces.

Ko tagad darīt? Vispār nededzināt sveces un nogalināt romantiku? Protams, nē. Jums vienkārši ir pienācīgi jāvēdina telpas un nevajadzētu pārāk bieži dedzināt vīraku.

Pievienot komentāru