Jēlnaftas cenas atkopjas pieaugoša pieprasījuma un spriedzes Tuvajos Austrumos apstākļos

Naftas cenas pēc tam, kad trešdien bija sasniegušas sešu mēnešu zemāko līmeni, piedzīvoja strauju kāpumu. Cenu kāpumu veicina pieaugošais pieprasījums un notiekošais konflikts Tuvajos Austrumos.

Naftas tirgi trešdien strauji atguvās, Brent nākotnes līgumiem Starpkontinentālajā biržā pieaugot par 2,42% līdz 78,33 dolāriem par barelu, bet WTI nākotnes līgumiem Ņujorkas preču biržā – par 2,77% līdz 75,23 dolāriem par barelu. Ceturtdien Āzijas sesijā, pasaulē uzlabojoties noskaņojumam, jēlnaftas cenas turpināja atveseļoties, dzēšot pusi no augusta zaudējumiem.

Cenu lēcienu izraisīja Enerģētikas informācijas administrācijas (EIA) publicētie ASV naftas krājumu dati, kas liecināja, ka komerciālie jēlnaftas krājumi nedēļā, kas noslēdzās 2. augustā, samazinājās par 3.7 milj. barelu līdz 429.3 milj. barelu. Šis samazinājums bija ievērojami lielāks par analītiķu prognozēm par 1.6 milj. barelu samazinājumu, un tas bija jau sestais nedēļas samazinājums pēc kārtas.

Tuvākajā laikā jēlnaftas cenas, visticamāk, turpinās augt ASV dolāra kursa krituma dēļ, īpaši tāpēc, ka pašlaik tiek gaidīts, ka Federālo rezervju sistēma šogad vairāk nekā divas reizes samazinās procentu likmes. Tomēr ilgtermiņā naftas tirgos varētu rasties spiediens globālās enerģētikas pārejas un ražošanas samazināšanās dēļ.

Pagājušajā nedēļā pasaules tirgū valdošās nestabilitātes apstākļos naftas cenas noslīdēja līdz zemākajam līmenim kopš februāra. Iespējams, ka cenu atveseļošanos veicināja pieaugošā pieprasījuma izraisītā pirkšana. ASV krājumi kopš jūnija vidus samazinās, kas sakrīt ar vasaras ceļojumu sezonu Ziemeļu puslodē.

Turklāt naftas produktu krājumi AAE Fudžairas ostā nedēļā, kas beidzās 5. augustā, samazinājās par 5.9% līdz mēneša minimumam. Saskaņā ar Fudžairas datiem eksports reģionā gandrīz divkāršojās. S&P Global ziņojumā norādīts, ka reģiona produktu sūtījumi uz Singapūru pieaugs līdz vienam miljonam barelu no 312 000 barelu nedēļā, kas sākās 29. jūlijā.

Saskaņā ar EIA ziņojumu OPEC+ naftas ieguves samazināšana nākamajos trijos ceturkšņos samazinās pasaules naftas krājumus un veicinās naftas cenu pieaugumu. Jūnijā OPEC un tās sabiedrotie vienojās līdz 2025. gada beigām pagarināt ieguves samazinājumus 3,66 miljonu barelu dienā apmērā, bet līdz šā gada septembrim – vēl par 2,2 miljoniem barelu dienā.

Organizācija, kas iegūst vairāk nekā 37% no pasaules kopējā naftas piedāvājuma, ir samazinājusi ieguvi kopš 2022. gada, kopumā samazinot ieguvi par 5,86 miljoniem barelu dienā, kas veido 5,7% no pasaules pieprasījuma.

Saskaņā ar Baker Hughes datiem, nedēļā, kas beidzās 24. jūlijā, pasaulē naftas ieguves platformu skaits samazinājās par 106 platformām salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Lielākais samazinājums bija vērojams ASV, kur iekārtu skaits samazinājās par 86, savukārt Kanādā iekārtu skaits salīdzinājumā ar to pašu mēnesi pērn palielinājās par 8.

 

Leave a Comment