Jaunie ASV kuģniecības noteikumi vērsti pret Ķīnas uzņēmumiem Shein un Temu

ASV ir ierosinājušas noteikumus, kas ar jauniem nodokļiem skars daudzus zemas vērtības sūtījumus no Ķīnas. Šī soļa mērķis ir ierobežot sūtījumu plūsmu no tādām iepirkšanās vietnēm kā Shein un Temu.

Baidena administrācija paziņoja, ka plāna mērķis ir apturēt “ļaunprātīgu” atbrīvojuma izmantošanu, kas ļauj ASV ievest pakas, kuru vērtība nepārsniedz 800 ASV dolāru, nepiemērojot tarifus un citus maksājumus.

ASV apgalvoja, ka “de minimis” noteikums ir palīdzējis tādiem uzņēmumiem kā Shein un Temu, kas parasti sūtījumus piegādā tieši no ražotāja klientam, samazināt konkurentu cenas, piedāvājot zemākas cenas.

Paziņojumos abi uzņēmumi aizstāvēja savus uzņēmējdarbības modeļus.

ASV 2016. gadā palielināja atbrīvojumu no tarifiem un citām nodevām par sūtījumiem no 200 līdz 800 ASV dolāriem, lai atvieglotu tirdzniecību un ļautu amatpersonām koncentrēties uz prioritārākiem sūtījumiem.

Taču likumdevēji ir pauduši arvien lielāku satraukumu par tādu uzņēmumu kā Temu un Shein “ekspluatāciju”, jo abi uzņēmumi strauji iekļūst ASV tirgū.

Ar jaunajiem noteikumiem tiktu atcelts atbrīvojums Ķīnas precēm, kurām pašlaik ASV piemēro muitas tarifus – plašam produktu klāstam, tostarp apaviem, iekārtām un 70 % tekstilizstrādājumu un apģērbu.

Tie arī palielinātu informācijas apjomu, kas nosūtītājiem jāsniedz iestādēm.

Temu apgalvoja, ka tās panākumi ir saistīti ar “efektīvu uzņēmējdarbības modeli, kas novērš nevajadzīgus starpniekus, ļaujot mums ietaupījumus novirzīt tieši uz mūsu patērētājiem”.

Uzņēmums paziņoja, ka tas pārskata noteikumus un joprojām ir apņēmības pilns “nodrošināt vērtību patērētājiem”.

“Temu izaugsme nav atkarīga no de minimis politikas,” piebilda uzņēmums.

Shein norādīja, ka tā panākumus nodrošina “pieprasījuma uzņēmējdarbības modelis” un ka tā atbalsta de minimis atbrīvojuma reformu, lai noteikumi tiktu piemēroti “vienmērīgi un vienlīdzīgi”.

Uzņēmums norādīja, ka atbilstība ir prioritāte un ka tas jau piedalās izmēģinājuma programmā ar ASV Muitas un robežapsardzes dienestu (CBP).

“Mēs vēlamies atklāt vairāk informācijas par to, kas ir katrā iepakojumā, un cieši sadarbojamies ar CBP,” teica uzņēmums.

Kopš darbības uzsākšanas pirms dažiem gadiem Temu un Shein ir ieguvuši sekotājus ar spožām Super Bowl reklāmām un īpaši zemām cenām.

Šī popularitāte ir radījusi tādu spiedienu uz ASV dominējošo e-komercijas uzņēmumu Amazon, ka uzņēmums, kā ziņots, apsver iespēju izveidot savu atlaižu struktūrvienību, kas koncentrētos uz sūtījumiem tieši patērētājiem.

To uzplaukums ir izraisījis arī ASV politiķu un regulatoru uzmanību, kuri ir izvirzījuši jautājumus par produktu drošību to vietnēs un brīdinājuši par “augstu risku”, ka Temu pārdod produktus, kas ražoti, izmantojot piespiedu darbu.

Varas iestādes ir apsūdzējušas šo uzņēmumu panākumus ASV robežkontroles un muitas iestāžu noslogotībā, jo saskaņā ar de minimis atbrīvojumu ASV ievesto sūtījumu skaits ir strauji pieaudzis no 140 miljoniem 2013. gadā līdz vairāk nekā 1 miljardam pagājušajā gadā.

Paziņojot par šo rīcību, Baidena administrācija norādīja, ka “vairākas Ķīnā dibinātas e-komercijas platformas” tagad veido “lielāko daļu” sūtījumu, kas nepārsniedz 800 dolāru slieksni.

Tā norādīja, ka tās rīcība bija atbilde uz “eksponenciālu de minimis sūtījumu pieaugumu”, kas apgrūtināja nelegālo sūtījumu identificēšanu un bloķēšanu.

Leave a Comment