Jaunākie pētījumi pārsteidz: Svaru celšana varētu būt jaunākais līdzeklis pret ādas novecošanos

Svaru celšana var uzturēt jūs formā un uzlabot visu, sākot no kaulu veselības līdz kognitīvajām funkcijām. Tagad jauni pētījumi liecina, ka tas var arī uzlabot jūsu ādas izskatu.

Pētījums, kas nesen publicēts žurnālā Scientific Reports, parādīja, ka pretestības treniņi (saukti arī par spēka treniņiem) var uzlabot ādas veselību vēl vairāk nekā aerobikas vingrinājumi.

Iepriekšējie pētījumi jau liecina, ka aerobikas vingrinājumi var uzlabot dermu, ādas slāni zem ārējās epidermas. Jaunā pētījuma galvenais autors Satoši Fujita, sporta medicīnas profesors Ritsumeikanas Universitātē Kioto, Japānā, vēlējās izpētīt vai pretestības treniņam būtu tāds pats efekts.

Kā vingrinājumi ietekmē ādu

Fujita komanda darbā iesaistīja 56 mazkustīgas pusmūža japāņu sievietes, lai piedalītos pētījumā. Pētnieki uzdeva pusei dalībnieku 16 nedēļas divas reizes nedēļā braukt ar velosipēdu 30 minūtes. Pārējie tikpat ilgu laiku cēla svarus.

Zinātnieki analizēja dalībnieku ādas šūnas laboratorijā pirms pētījuma un pēc tā pabeigšanas.

Pētnieki atklāja, ka abi vingrinājumi uzlaboja ādas elastību, kas ir tās spēja atgūt formu pēc izstiepšanas. Gan riteņbraukšana, gan svarcelšana arī pastiprināja kolagēnu ražojošo gēnu ekspresiju. Tie arī palielināja dermas ekstracelulāro matricu, kolagēna un elastīgo šķiedru tīklu, kas pasliktinās novecošanās un citu faktoru, piemēram, saules iedarbības dēļ.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment