Aug pieprasījums pēc sava mājokļa; Swedbank un Altum piedāvā mājokļu garantiju programmu jaunajiem speciālistiem

Swedbank no 1. marta sāk piedāvāt mājokļu garantiju programmu jaunajiem speciālistiem – aizdevums mājokļa iegādei vai būvei pieejams ar garantiju līdz 20%, ko nodrošina attīstības finanšu institūcija Altum. Tas nozīmē, ka sava mājokļa iegādei vai būvei būtiski samazinās pirmā iemaksa jeb nauda, kas darījumā ir jāiegulda pašam. Piedāvājums ir izstrādāts, ņemot vērā pieprasījuma pieaugumu pēc sava mājokļa, kas ir īpaši izteikts 30-gadnieku vidū. Vaicāti, vai plāno tuvāko divu gadu laikā iegādāties mājokli, apstiprinošu atbildi sniedz piektdaļa (22%) jauno profesionāļu, bet vēl 35% gribētu, taču šobrīd nav tādu iespēju, liecina Swedbank veiktā aptauja*. Tieši pirmās iemaksas trūkums attur 41% jauno speciālistu no idejas realizēšanas par savu mājokli.

Kā liecina Swedbank dati, pieprasījums pēc finansējuma sava mājokļa iegādei pēdējo gadu laikā turpina pieaugt. Tā, piemēram, šī gada janvārī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, iesniegto pieteikumu skaits hipotekārā kredīta saņemšanai audzis pat par 45%. To, ka pieprasījums pēc finansējuma noturīgi pieaug jau četrus gadus pēc kārtas, apliecina dati par Swedbank no jauna izsniegto aizdevumu skaitu – mājokļu iegādei vai būvniecībai pērn banka izsniegusi aizdevumus 170 miljonu eiro apmērā, kas par 20% pārsniedz 2016. gada apjomu. Pērn par piektdaļu pieaudzis gan izsniegto kredītu apjoms mājokļa iegādei, gan būvniecībai. Zīmīgi, ka teju pusi (47%) no visiem mājokļu iegādes darījumiem pērn veikuši jaunie speciālisti vecumā līdz 35 gadiem, kas ir galvenā mērķauditorija Altum paplašinātajai mājokļu garantijas programmai.

“Interese par savu mājokli atgriežas, it īpaši darba tirgū pieprasītu jauno speciālistu vidū, un tam ir trīs galvenie iemesli. Pirmkārt, ir pieauguši mājsaimniecību ienākumi, jo pēdējā gada laikā vērojams noturīgs darba algu pieaugums praktiski visās nozarēs, un pieprasījums pēc izglītotiem darbiniekiem turpina augt. Otrkārt, salīdzinoši zemas aizdevumu likmes, kas cilvēku lēmumu bieži izšķir par labu sava mājokļa iegādei nevis īrei. Treškārt, spēkā esošā garantiju programma ģimenēm ar bērniem ir veicinājusi izpratni par šādu aizdevumu priekšrocībām, jo tieši grūtības uzkrāt pietiekami lielu pirmo iemaksu bieži vien ir bijis galvenais iemesls atlikt sava mājokļa iegādi. Taču tagad, piesakoties paplašinātajai Altum atbalsta programmai, arī jaunajiem speciālistiem pirmā iemaksa vairs nebūs tik liels šķērslis lēmumam par mājokļa iegādi, turklāt ņemot vērā, ka kredīta maksājums par tipveida dzīvoklis nupat līdzinās īres tirgus cenām,” norāda Normunds Dūcis, Swedbank Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Latvijā.

Jaunā mājokļu garantiju programma attiecas uz cilvēkiem, kuri ir ieguvuši augstāko vai profesionālo izglītību, vecuma grupā no 18 līdz 35 gadiem. Pieejamais garantijas apmērs – līdz 20%, ne vairāk kā 50 000 eiro apmērā. Piemēram, iegādājoties dzīvokli par 70 tūkstošiem eiro un saņemot garantiju 10% apmērā, paša līdzdalībai būs nepieciešami 3500 eiro (jeb 5% pirmā iemaksa). Bez garantijas paša līdzfinansējums būtu 10 500 eiro (bankas prasītā 15% pirmā iemaksa). Pārējo pirmās iemaksas daļu nosegs Altum piešķirtā garantija, par kuru klients maksā garantijas izmantošanas maksu 4,8% no garantijas atlikuma. Aizdevuma summa nav ierobežota, bet garantijas maksimālais apmērs ir 50 tūkstoši eiro. Mājokļu garantiju programma šobrīd ir spēkā arī jaunajām ģimenēm un to garantijas apmērs atkarīgs no bērnu skaita ģimenē (maksimālais garantijas apmērs arī ir 20%).

Attīstības finanšu institūcijas Altum valdes locekle Inese Zīle stāsta: “Programmas līdzšinējā norise apliecina, ka tā labi palīdz risināt aktuālo pirmās iemaksas uzkrāšanas problēmu. Ņemot vērā iedzīvotāju interesi un konsultācijas ar komercbankām, prognozējam, ka garantijas būs pieprasītas arī jauno speciālistu vidū un tuvāko trīs gadu laikā piešķirsim garantijas aptuveni 3300 jaunajiem speciālistiem ar kopējo garantiju apjomu aptuveni 23 miljoni eiro. Programmas darbības mehānisms ir saņēmējiem maksimāli ērts, jo valsts atbalstu faktiski var saņemt dažu dienu laikā savā bankā.”

Kādu nekustamo īpašumu jau šobrīd pērk jaunie speciālisti?

Swedbank dati rāda, ka jaunie speciālisti visbiežāk pērk divu un trīs istabu dzīvokļus platībā līdz 55 m2 (38%) un 75 m2 (32%). Aptuveni piektdaļa izvēlas mājokli jaunajos projektos, turklāt no tiem katrs desmitais – pēdējo divu gadu laikā īstenotajos nekustamo īpašumu projektos. Kopumā jaunie speciālisti visbiežāk iegādājas tieši dzīvokļus (81%). Apjoma ziņā visvairāk darījumu notiek Rīgā (59%), un populārākie rajoni ir pilsētas centrs (17% no visiem darījumiem), Purvciems (9%), Āgenskalns, Imanta, Ziepniekkalns, Pļavnieki, Ķengarags (katrs – 5%). Vidējā aizņēmuma summa ir 58 tūkstoši eiro, bet vidējais aizņēmuma atmaksas termiņš ir 23 gadi.

Informācija par mājokļa aizdevumu pieprasījumu liecina, ka lielākā daļa iedzīvotāju ir ieguvuši augstāko izglītību (80%), to vidējais vecums ir no 26 līdz 35 gadiem, darba vieta ir saistīta ar transporta un pārvadājumu pakalpojumiem, tirdzniecību, sakaru nozari, valsts sektoru. Trešdaļa no aizdevumu pieprasītājiem šobrīd dzīvo īrētā mājoklī. Jāatzīmē, ka pusi no visiem aizdevumiem mājokļu iegādei vai būvei saņem tieši jaunie speciālisti, kuru ienākumi ir no 1000 līdz 1500 eiro mēnesī.

Pieaug darījumu skaits arī reģionos

Kopumā Latvijas iedzīvotāji visbiežāk iegādājas dzīvokļus (76%), kam seko privātmāju iegāde (15%) un māju celtniecība (6%). Vērtīgākie darījumi par mājokļa iegādi notiek Pierīgā – vidējā summa ir 90 tūkstoši eiro, kam seko Rīga ar 58 tūkstošiem eiro, savukārt reģionālajās pilsētās vidējā darījuma summa par nekustamā īpašuma iegādi ir 40 tūkstoši eiro. Zīmīgi, ka, kopš 2016. gada, kad Swedbank izstrādāja piedāvājumu mājokļa iegādei ar atvieglotiem nosacījumiem līdz 20 000 eiro (bez pirmās iemaksas), ievērojami audzis arī darījumu skaits reģionos. Tā 2016.gadā tas pieauga par 325%, bet pērn par 8% salīdzinot ar 2016.gadu. Turklāt par piektdaļu ir pieaudzis īpašumu iegādes īpatsvars reģionos tieši jauno profesionāļu vidū. Tas apliecina, ka dažādas atbalsta programmas, kas sekmē pirmās iemaksas trūkumu, ļauj iedzīvotājiem realizēt ieceri par sava mājokļa iegādi, ko turpmāk veicinās arī paplašinātā Altum atbalsta programma jaunajiem speciālistiem.

 

Pievienot komentāru