9 noteikumi, pateicoties kuriem orhideja krāšņi ziedēs visu cauru gadu. Viss tikai pašu rokām!!!

Orhidejas patīk daudziem ziedu audzētājiem, kuriem nav nekas pretī izrotāt savu mitekli ar šo skaisto augu.

Tomēr augs kļūs par rotājumu vien tad, ja tam liks ziedēt atkal un atkal – un tas vairs nav nekāds vienkāršais uzdevums, šeit ir nepieciešams ievērot veselu virkni nosacījumu, jābūt noteiktiem ārējiem faktoriem un jānodrošina pienācīga aprūpe. Pretējā gadījumā nenotiks nekāda ziedēšana, un sapnis par skaistu orhideju savās mājās tā arī paliks par sapni vien.

Kas gan ir jādara, lai pārvarētu orhidejas spītību un liktu tai ziedēt? Ir nepieciešams ievērot 9 konkrētus aprūpes noteikumus, kas arī tālāk tiek detalizētāk izskaidroti.

Noteikums Nr. 1: vecums ir no svara
Parasti orhidejas zied vecumā no pusotra līdz trīs gadiem – atkarībā no konkrēta zieda veida. Tāpēc, ja orhideja pēkšņi nesteidzas ziedēt, tad vajadzētu painteresēties par tās vecumu – iespējams, zieds vienkārši ir pārāk jauns ziedēšanai. Izskaitļot orhidejas vecumu ir viegli – pēc dzinumu skaita. Pieaugušam augam, kas ir jau gatavs ziedēt, būs aptuveni 5- 8 dzinumi. Jaunam, dabīgi, dzinumu būs mazāk. Bet agrīna orhidejas ziedēšana visbiežāk izraisa auga bojāeju, jo jaunais zieds, kā likums, nespēj atjaunoties pēc agrīnas ziedēšanas.

Noteikums Nr. 2: uzmanām saknes
Tā kā orhidejas saknes aktīvi piedalās fotosintēzes procesā, ir ļoti svarīgi nodrošināt tās ar pietiekošu dabīgo apgaismojumu. To ir viegli izdarīt, ja ziedu iestāda nevis klasiskajos keramikas podiņus, bet gan mūsdienīgajos – caurspīdīgos, no plastmasas, un ar pietiekamu skaitu drenāžas caurumu. Tā būs vislabākā izvēle, kas ļaus saknēm attīstīties bez jebkādām problēmām. Bet podiņi cakainām sieniņām vai asām malām var kaitēt orhideju saknēm, un tāpēc no tādiem traukiem vislabāk atteikties jau pašā sākumā.

Noteikums Nr. 3: podu nevajag pārvietot
Tā ir vēl viena tīri orhidejiska kaprīze – augam ļoti nepatīk, ja to pārvieto. Jebkura apgaismojuma maiņa kļūst orhidejai par briesmīgu stresu, pēc kura par augšanu nevar būt vairs ne runas. No šejienes arī trešais noteikums: labāk vispār nepārvietot podiņu ar orhideju bet, ja tomēr to darāt, tad centieties augam maksimāli saglabāt iepriekšējo apgaismojuma veidu. Un labāk pilnībā atteikties no zieda pārvietošanas liešanas laikā, kad parādījušies ziedu aizmetņi.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu

Pievienot komentāru