9 svarīgi noteikumi, pateicoties kuriem orhideja krāšņi ziedēs visu cauru gadu; Īpaši reti ir dzirdēts noteikums nr.9

 

Orhidejas ir iecienītas daudzu ziedu audzētāju vidū, kuri vēlas izgreznot savu mājokli ar šo skaisto augu. Taču augs kļūs par īstu rotājumu tikai tad, ja tas ziedēs atkārtoti – un tas nav vienkārši paveicams.

Lai to panāktu, ir jāievēro vairāki nosacījumi, jānodrošina pareizi ārējie apstākļi un jāsniedz atbilstoša kopšana. Ja tas netiks izdarīts, orhidejas neziedēs, un sapnis par to, ka tās izdaiļos mājokli, var palikt nepiepildīts.

Kas gan ir jādara, lai pārvarētu orhidejas spītību un liktu tai ziedēt? Ir nepieciešams ievērot 9 konkrētus aprūpes noteikumus, kas arī tālāk tiek detalizētāk izskaidroti.

Lasi arī: Plānās un pavisam gardās krējuma pankūkas ar kefīru

Noteikums Nr. 1: vecums ir no svara

Parasti orhidejas zied vecumā no pusotra līdz trīs gadiem – atkarībā no konkrēta zieda veida. Tāpēc, ja orhideja pēkšņi nesteidzas ziedēt, tad vajadzētu painteresēties par tās vecumu – iespējams, zieds vienkārši ir pārāk jauns ziedēšanai. Izskaitļot orhidejas vecumu ir viegli – pēc dzinumu skaita. Pieaugušam augam, kas ir jau gatavs ziedēt, būs aptuveni 5- 8 dzinumi. Jaunam, dabīgi, dzinumu būs mazāk. Bet agrīna orhidejas ziedēšana visbiežāk izraisa auga bojāeju, jo jaunais zieds, kā likums, nespēj atjaunoties pēc agrīnas ziedēšanas.

 

Noteikums Nr. 2: uzmanām saknes

Tā kā orhidejas saknes aktīvi piedalās fotosintēzes procesā, ir ļoti svarīgi nodrošināt tās ar pietiekošu dabīgo apgaismojumu. To ir viegli izdarīt, ja ziedu iestāda nevis klasiskajos keramikas podiņus, bet gan mūsdienīgajos – caurspīdīgos, no plastmasas, un ar pietiekamu skaitu drenāžas caurumu. Tā būs vislabākā izvēle, kas ļaus saknēm attīstīties bez jebkādām problēmām. Bet podiņi cakainām sieniņām vai asām malām var kaitēt orhideju saknēm, un tāpēc no tādiem traukiem vislabāk atteikties jau pašā sākumā.

 

Noteikums Nr. 3: podu nevajag pārvietot

Tā ir vēl viena tīri orhidejiska kaprīze – augam ļoti nepatīk, ja to pārvieto. Jebkura apgaismojuma maiņa kļūst orhidejai par briesmīgu stresu, pēc kura par augšanu nevar būt vairs ne runas. No šejienes arī trešais noteikums: labāk vispār nepārvietot podiņu ar orhideju bet, ja tomēr to darāt, tad centieties augam maksimāli saglabāt iepriekšējo apgaismojuma veidu. Un labāk pilnībā atteikties no zieda pārvietošanas liešanas laikā, kad parādījušies ziedu aizmetņi.

Noteikums Nr. 4: dzīvinošā gaisma – bez tās nekur

Ja jau runa aizskāra apgaismojuma tēmu, tad ziedaudzētājiem jāatgādina, cik ļoti prasīga ir orhideja attiecībā pret gaismu. Vēlams, lai gaisma būtu saulaina, un lai visu gaišo dienas daļu augs neatrastos ēnā. Dabīgi, ka izpildīt tādu nosacījumu ir pagrūti, un tāpēc ziedaudzētājiem labāk laikus iegādāties fitolampu – tā ir speciāla lampa, kas  nodrošina orhidejai vajadzīgo gaismas daudzumu, bet nesausina gaisu un arī nepārkarsēs pašu augu, kas arī nav vēlams.

Šis noteikums iegūst īpašu nozīmīgumu, ja orhideja pēkšņi ziemā vai rudenī izdzen pumpurus – tas ir laikā, kad dienas gaišā daļa ir īsa, un ar dabīgo apgaismojumu ir par maz. Tādās dienās apgaismojums ar fitolampu sniegs nenovērtējamu palīdzību, neļaujot ziedam nokalst vai arī pārstāt augt. Ja orhidejas īpašnieks kaut kādu iemeslu dēļ nevar apgaismot visu augu, tad ārkārtas gadījumā var apgaismot tikai ziednesi.

 

Noteikums Nr. 5: nodrošinām pareizu laistīšanu

Orhidejas laistīšana arī ir “smalka būšana”. Lai auga saknes nepelētu, to vajag apliet tikai tad, kad grunts būs pilnībā sausa, kas ir aptuveni reizi 10 – 12 dienās. Šis likums attiecas uz visāda vecuma augiem, jebkurā gada laikā, ar vienu nelielu izņēmumu – uz 1 mēnesi ir jāpārtrauc orhidejas laistīšana pēc tam, kad tā būs noziedējusi. Tas tiek pamatots ar to, ka dabīgos apstākļos orhidejas sēklām pēc tās noziedēšanas ir jāaizlido prom no mātes auga pāris kilometru attālumā, kas ir iespējams tikai sausā un ne-lietainā laikā. Ja orhidejai tiek sniegti apstākļi, kas līdzinās dabīgajiem, tad zieds ziedēs vēl biežāk, un visā visumā būs veselīgāks.

Vēl viens neliels likums – laistiet orhideju biežāk pirmsziedēšanas periodā un ziedēšanas periodā. Tālāk varat atgriezties pie ierastās laistīšanas shēmas, kas ir jāievēro arī ziediem ar viltus aizmetņiem, kā arī augiem ar stingrākām lapām.

Noteikums Nr. 6: lielas temperatūras svārstības ir nevēlamas

Orhidejai ļoti nepatīk krasas temperatūras svārstības, un tā skaisti zied tikai tad, ja naktīs temperatūra nenokrīt 4-6° C zemāk par dienas temperatūru. Tiesa, panākt tādu ideālu klimatu nebūs vienkārši. Siltajā laikā, tas ir no pavasara līdz rudenim, augs var atrasties uz balkona, kur pati daba nodrošina dabīgas temperatūras maiņas (kaut arī nevajag aizmirst arī par krasajām temperatūras maiņām abos virzienos). Bet aukstajā laikā kaprīzajam ziedam nāksies meklēt piemērotāku vietiņu kaut kur mājā – piemēram, radiatoru tuvumā.

Vēl ļoti svarīgi ir regulāri vēdināt telpas, kur aug orhideja, bet ar to nevajadzētu pārspīlēt, jo arī caurvējš ziedam nepatīk.

 

Noteikums Nr. 7: mēslošanai arī ir jābūt atbilstošai

Orhidejas piebarošana ir svarīgs nosacījums tās attīstībai un turpmākajai ziedēšanai. Vislabāk izmantot kā piebarojumu kāliju un fosforu – pateicoties tiem ziedam ātrāk parādās pumpuri, bet nākamie ziedi ir spēcīgāki un ievērojami veselīgāki. Bet piebarojumus uz azota bāzes orhidejām lietot nav droši, jo azots bremzē ziedneša attīstību.

Divus pašus interesnatākos un retāk dzirdētos padomus atstājam kā pēdējos!

 

Šķir otru lapu, lai tos uzzinātu

Leave a Comment