7 ieradumi, kas veicina zemu pašvērtējumu

Eksperti atklājuši, no kādiem ieradumiem tev jāatbrīvojas, lai tev neveidotos zems pašvērtējums.

Stāvokli, kad cilvēks uzskata sevi par mazāk kompetentu un mazāk pievilcīgu, nekā viņš patiesībā ir, kā arī jūtas nenozīmīgs un pat nevajadzīgs, parasti sauc par zemu pašvērtējumu.

Zema pašapziņa kavē gan personīgo attīstību, gan profesionālo izaugsmi. Tā rada problēmas saskarsmē ar citiem un pazemina dzīves kvalitāti. Cilvēks ar zemu pašvērtējumu netic saviem spēkiem, baidās veikt atbildīgus uzdevumus.

Zema pašapziņa var veidot ikdienas ieradumus un cilvēka uzvedības modeļus. Bieži vien tie ir problēmu cēlonis.

Paradumi, kas veido zemu pašvērtējumu

Sevis salīdzināšana ar citiem

Paradums salīdzināt sevi ar citiem. Vērtējot sevi caur citu cilvēku, tādējādi salīdzinot sevi ar viņu, jūs riskējat pazaudēt savu patieso “es”, savu individualitāti. Jums no tā ir jāatbrīvojas, jo jūs varat pierast pie šādas dzīves un pēc tam ciest no pastāvīga salīdzināšanas, kas nav jums par labu. Vienmēr ir kāds gudrāks, skaistāks un bagātāks. Sevis salīdzināšana ar citiem bieži vien izraisa mazvērtības sajūtu. Atbrīvojieties no šī ieraduma, koncentrējieties uz individuāliem sasniegumiem un personīgo izaugsmi.

Pastāvīga konkurence

Ar ieradumu sevi salīdzināt ar citiem parasti ir saistīts ieradums censties būt labākam par kādu citu kādā jomā. Patiesībā tas nozīmē, ka jūs jūtaties sliktāks, bet cenšaties pierādīt citiem pretējo. Šādā situācijā saspiestā apziņa ir galvenā motivācija, un jūs sākat dzīvot, sacenšoties ar cilvēku, ar kuru konkurējat. Pastāvīga vēlme kādu atdarināt bieži noved pie nepilnvērtības sajūtas.

Lasi vēl: Kā pareizi kopt matus, lai tie nelūztu, nebūtu taukaini un labi augtu pat visbargākajā salā

Pieradums cerēt

Ironiski, ka ieradums pastāvīgi cerēt arī noved pie zemas pašapziņas. Pārmērīga cerība var kļūt destruktīva. Pastāvīgas cerības uz brīnumiem un pozitīvām pārmaiņām dzīvē bieži vien beidzas ar vilšanos un līdz ar to zemu pašvērtējumu. Ja cilvēks nevēlas ticēt sev, viņš dzīvo cerībās un gaidās. Labāk ir saņemties un pārstāt bezmērķīgi gaidīt, bet sākt rīkoties.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment