7 ieradumi, kas veicina zemu pašvērtējumu

Ieradums meklēt apstiprinājumu no citiem cilvēkiem

Kad cilvēks nezina savu vērtību, viņam ir jāmeklē apstiprinājums no citiem cilvēkiem. Šajos meklējumos cilvēks bieži vien dara nevis to, ko pats vēlas, bet gan to, ko apbrīno pavisam citi cilvēki. Tomēr katrs cilvēks dara dažādas lietas, par kurām apbrīno dažādi cilvēki. Nav iespējams izpatikt visiem. Atteikšanās no šī ieraduma palīdzēs jums atzīt savu vērtību un neatkarību.

Pastāvīgu šaubu ieradums

Cilvēki ar zemu pašvērtējumu gandrīz vienmēr apšauba savu rīcību. Izvairieties no paškritikas, domājiet, ka tas, ko jūs darāt, ir nevainojams. Nepievērsiet uzmanību citu cilvēku viedoklim, īpaši, ja to izraisa skaudība.

Sevis šaustīšana par neveiksmēm

Vainas sajūta ir raksturīga katram cilvēkam. Taču, ja viņam ir zems pašvērtējums, tā viņu pilnībā pārņem. Sirdsapziņas pārmetumi izraisa depresiju. Nav nepieciešams izdomāt sodu par izdarītajiem un nepilnīgajiem darbiem, daudz efektīvāk ir, ja padomā, kā tos labot. Un, ja apstākļus nav iespējams mainīt, jāmēģina atlaist situāciju, piedot sev un citiem.

Manipulācijas ieradums

Ja cilvēks netic savām domām, viņš izmanto kāda cita domas, lai sasniegtu kādu mērķi. Un tas iznāk tā, ka cilvēks kļūst par manipulatoru. Viņš sāk spiest uz žēlumu, uz vainas apziņu. Manipulēšana nav veselīgs ieradums un norāda uz neveselīgu pašvērtējumu.

 

Leave a Comment