VIDEO. Šīs divas TV pārraides ar siltu sirdi un smaidu atceras katrs bērns, kurš izauga bijušās Padomju savienības laikos

Tā saucamā raidījumu “galviņas” ir kā programmas vizītkarte. Tām ir jāspēj pievērst uzmanība jau pirmajās sekundēs, kad skatītājs ir ieslēdzis TV.

Bērniem, kas auga bijušās Padomju savienības laikos nebija pieejama liela izvēle ar tām programmām, kuras varēja skatīties televīzijā. Tomēr dažas bija, un tās gaidīja katrs bērns!

 

Raidījums “Dzīvnieku pasaulē”

Foto – ekrānuzņēmums no Youtube.

Pārraide “Dzīvnieku pasaulē” (oriģinālais nosaukums “В мире животных”) pirmo reizi TV ekrānos parādījās jau 1968.gadā. Sākumā tai pat nebija “galviņas”, tie bija tikai samontēti dokumentāli kadri par dabu un dzīvniekiem.

Pēc gada komandai pievienojās Aleksandrs Egurīdi, viņš arī piedāvāja dot raidījumam nosaukumu “Dzīvnieku pasaulē”. Arī ideja pirms pārraides atskaņot animācijas filmiņu, piederēja viņam. Pēc tam tai tika pievienota arī Pola Morija mūzika “Piedzēries balodis”. Bet pēc dažām pārraidēm, mūziku nomainīja uz tā paša komponista dziesmu “Cīrulis”.

Starp citu, viņš gluži nav autors šai dziesma – Morija tikai aranžēja argentīnieša Ariela Ramiresa “Mūsu Ziemassvētki” skaņdarbu. Taču to, ka vienā no populārākajiem TV raidījumam skan reliģioza mūzika, neviens pat neiedomājās.

Raidījums “Dzīvnieku pasaulē” (no 1974. līdz 2000.gadam):

 

 

Raidījums “Ar labu nakti, mazuļi!”

Foto – ekrānuzņēmums no Youtube.

Bet ikvakara pārraide “Ar labu nakti, mazuļi” (oriģinālais nosaukums “Спокойной ночи, малыши”) TV ekrānos priecēja mazos bērnus katru darbadienas vakaru un kamēr vien tā gāja ekrānos, izauga pat vairākas paaudzes.

Jo TV ēterā šī pārraide tika translēta vairāk nekā 50 gadu!!! Bet šīs pārraides “galviņas” autors bija slavenais multiplikāciju filmu autors Aleksandrs Tatarskis. Jā, tas bija viņa darbs – ar plastilīna figūriņām. Šīs “galviņas” fona mūzika nomainījās divreiz – vienreiz tas bija skaņdarbs “Guļ nogurušās rotaļlietas” (“Спят усталые игрушки”) un otrs – “Guli mans prieks, guli!” (“Спи моя радость, усни”).

Raidījums “Ar labu nakti, mazuļi” (1986):

Pievienot komentāru