Vai vēzis Zavorotņukai varētu būt iedzimts

“Argumenti un fakti” stāstīja, vai Anastasijas Zavorotņukas vēzis varētu būt iedzimts un kam vēl tas ir bijis viņas ģimenē.

“Mantojumā” no vectēva?

Anastasijas Zavorotņukas pirmais vīrs uzņēmējs Olafs Švarckopfs pastāstīja, ka, pēc viņa atmiņām, aktrises vectēvs cīnījās ar vēzi un nomira, nespējot izturēt neciešamās sāpes.

Aktrisei, kā mediji vairākkārt ziņojuši, pirms vairākiem gadiem tika diagnosticēta glioblastoma. Vai zvaigzne varētu būt mantojusi vēzi?

“Ļaundabīgais process šūnās sākas no mutācijām, kas traucē normālu orgānu un audu darbību. Šūnas strauji aug, dalās un veidojas audzējs. Tomēr ģenētiskā predispozīcija izskaidro tikai 15% gadījumu. Daudz vairāk veido mutācijas, kas saistītas ar vecumu un sliktiem ieradumiem. Piemēram, smēķēšana var palielināt risku saslimt ar vēzi 30 reizes,” portālam aif.ru stāsta Krievijas Veselības ministrijas galvenais onkologs, Krievijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis Andrejs Kaprins.

Tajā pašā laikā ir onkoloģiskās slimības, kurās liela nozīme ir iedzimtai predispozīcijai.

 

Ģenētiskā pārbaude: kā novērst vēzi

Ģenētiskā pārbaude ļauj prognozēt iedzimtas vēža formas, kā arī izstrādāt programmu tā profilaksei un kontrolei. Un molekulārās ģenētiskās testēšanas veikšana palīdz izvēlēties visefektīvāko ārstēšanu, pamatojoties uz audzēja audu individuālajām īpašībām, piemēram, somatiskām mutācijām vai citiem unikāliem ļaundabīgo audzēju bioloģiskajiem parametriem. Molekulārā ģenētiskā analīze ļauj ne tikai iepriekš redzēt DNS “sadalījumu”, bet arī noteikt audzēja veidu, identificēt patogēnos organismus (vīrusus, baktērijas un sēnītes), kas ir visbīstamākie vēža slimniekiem.

Molekulāri ģenētiskajiem pētījumiem izmanto šādus bioloģiskā materiāla paraugus:

perifērās asinis, vaiga epitēlijs un normāli audi (pēcoperācijas materiāls) dzimumšūnu mutāciju diagnosticēšanai, medikamentu jutīguma un toksicitātes noteikšanai, HLA tipizēšanai (iedzimtas ģenētiskās sistēmas gēnu vai antigēnu noteikšanai), vīrusu slodzes noteikšanai, MSI statusa noteikšanai u.c.;
patoloģiski materiāli – audzēja audi parafīna blokos un brillēs.
Pirms procedūras jums jākonsultējas ar savu ārstu un ģenētiku.

Leave a Comment