Vai “Ziemassvētku” asteroīds apdraud Zemi 2022. gada 15. decembrī

2022. gada 15. decembrī Zemei pietuvosies “Ziemassvētku” asteroīds. Kāda izmēra tas ir un vai tas apdraud mūsu planētu, noskaidroja Abiem.info žurnālisti.

Kāda izmēra asteroīds tuvojas mūsu planētai?

Nedaudz mazāks par Amerikas Brīvības statuju, asteroīds dodas Zemes virzienā, ziņo Eiropas Kosmosa aģentūra. Tas nonāks pēc iespējas tuvāk mūsu planētai 2022. gada 15. decembrī. Tikai 680 tūkstoši kilometru atdalīs zemes iedzīvotājus no šī debess ķermeņa.

Šo Zemei tuvo objektu var novērot no 15. līdz 17. decembrim, bet Eiropā turpmākās divas dienas līdz 19. decembrim.

 

Vai Zemi apdraud “Ziemassvētku” asteroīds?

Zemnieku “Ziemassvētku” asteroīds neko neapdraud.

NASA Apvienotās dzinējspēka laboratorija (JPL) klasificē šo asteroīdu kā Zemei tuvu objektu, jo tā attālums no mūsu planētas ir mazāk nekā 1,3 reizes lielāks par attālumu no Zemes līdz Saulei. Attālums ir mazāks par diviem Mēness attālumiem, un novērotāji dienvidu puslodē gūs vislabāko skatu, pietuvojoties.

Asteroīdam, kas nodēvēts par 2015 RN35, vizuālais magnitūds būs mazāks par 14, kas ir tāds pats kā Plutonam naksnīgajās debesīs, tāpēc to ir grūti atrast. Tomēr ESA paziņoja, ka teleskopiem, kuru diametrs ir 30 cm un lielāks, vajadzētu spēt noteikt “Ziemassvētku” asteroīdu.

Ir vērts atzīmēt, ka asteroīds 2015 RN35 tika atklāts 2015. gada septembrī. Šis Zemei tuvais objekts pieder Apollo grupai. Tas veic vienu apgriezienu ap Sauli 654 dienās.

Vistālākais punkts no Saules Afelions atrodas 297 miljonu kilometru attālumā, bet tuvākais Saulei punkts Perihēlijs atrodas 144 miljonu kilometru attālumā.

Asteroīdi ir akmeņaini fragmenti, kas palikuši no Saules sistēmas veidošanās pirms aptuveni 4,6 miljardiem gadu.

Leave a Comment