Vai sniegu gaidījāt? Meteorologs Toms Bricis atbild uz jautājumu, vai Latvijā patiešām ir sācies pavasaris?

Foto – ekrānuzņēmums

Laika ziņu meteorologs Toms Bricis, viesojās raidījumā “Rīta Panorāma” – viņš pastāstīja par to, kāds laiks gaidāms turpmākajās nedēļās Latvijā. Vai varam gaidīt kādus pārsteigumus?

Bricis smejas, ka par šīs nedēļas laika apstākļiem nav daudz ko stāstīt, jo tie būs ļoti stabili. “Sauss, saulains laiks – ieiesim tajā saucamajā sausajā pavasara fāzē,” – viņš saka un norāda, ka naktīs gaisa temperatūra var būt vēl nelielos mīnusos, bet dienā vidēji tā būs ap plus 5 grādiem, dažviet tā var paaugstināties arī līdz 7 grādiem plusā.

Tomēr ir gaidāmas arī šādas tādas izmaiņas. “Iestājoties šādam laika, ir daudz putekļu, kas jau ir parādījušies, un diemžēl ir arī alkšņu putekšņi un arī lazdu putekšņi, bet tie gan laikam nav tik alerģiski. Un to būs daudz arī turpmāk. Īpaši rīt – kad ir gaidāms vējains laiks,” – skaidro Bricis.

Foto – Pexels

Arī Rīgas ielās putekļi būs daudz, jo satīrīt tos īsā laikā pēc ziemas nemaz nav tik viegli.

“Nākamā lieta – sniegs! Dažviet Latvijā tas vēl ir saglabājies. Piemēram, Alūksnē vēl var slēpot!” – smejas Bricis, norādot, ka pārsvarā sniegs vēl ir saglabājies mežmalās, meža ielokos, bet tā kā gaidāms silts un vējains laiks, sniega sega strauji kusīs.

Bricis arī nomierina – pali Latvijas upēs ir beigušies: “Ūdens līmenis ir par 5 metriem zemāks – tas ir strauji nokrities. Vēl gan ūdens var būt saglabājies kādās ieplakās, kur tas bija aizplūdis tālu prom. Tomēr šajā sausajā laikā tas strauji atkāpsies. Un diemžēl drīzumā tā būs problēma, jo iestāsies ļoti sauss laiks.”

Foto – Pexels

Bricis skaidro – ja marta beigās un aprīlī nesākas lietus, kad viss sāk augt, tad risks uz sausumu ir diezgan liels. “Tas arī sasaucas ar tām klimata pārmaiņām. Jo februārī vidējā temperatūra bija 0,7 grādi, bet normālā būtu mīnus 1,3 grādi. Bet daudzviet Eiropā februāris bija vēl siltāks. Patiesībā arī Latvijā klimata pārmaiņas var sajust ļoti labi,” – teic Toms Bricis.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Abiem grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 69%

0%

Runājot par ziemeļblāzmu, Toms Bricis atzīst – saņēmis ļoti daudz cilvēku vēstules, ka ziemeļblāza pirms dažām dienām Latvijā patiešām novērota, un pat Rīgā – kur netraucēja arī spilgtās pilsētas gaismas. Taču ir kāda nianse!

Lasi vēl: “Siltākais laiks nedēļas nogalē….” – meteorologs Toms Bricis paziņo, kurā Latvijas pilsētā jau šajās brīvdienās būs +13 grādus silts

Kādi cilvēki norādījuši, ka nupat ir atbraukuši pie jūras, bet ziemeļblāzmu neredzot, tik viss tur esot miglains. “Bet tā arī ir tā ziemeļblāza – blāva migliņa ar zaļganu gaismiņu. Kad to fotografē profesionāli, tikai tad sanāk tās skaistās bildes. Neko tādu dabā redzēt nevarēs!” – norāda Toms, un atzīst, ka skaistie kadri ar spilgtajām krāsām tomēr vairāk ir māksla – ne tas, ko var redzēt reālās debesīs Latvijā.

Foto – Pexels

Skaidrojot, kāpēc ziemeļblāzma Latvijā novērota Bricis min to, ka pēdējos divos gados ir augsta saules aktivitāte un ziemeļblāzmas ik pa laikam ir. “Kamēr vēl nav ļoti gaišās naktis sākušās, iespējams, varam paspēt to vēl redzēt,” – viņš saka.

“Rīta Panorāmas” vadītāja jautā, vai automašīnai ziemas riepas jau ir jāņem nost? Bricis smejas, bet atgādina: “Jāatceras, ka marta otrajā pusē, aprīlī un pat vēl maijā var uzsnigt. Tiem cilvēkiem, kam braukšana ir katru dienu, es neieteiktu ar to steigties. Tiem, kam braukšana ar auto ir izvēle – tiem tā arī ir izvēle.”

Pievienot komentāru