Tenerifes ugunsdzēsēji pēc deviņām dienām stabilizē milzīgo meža ugunsgrēku

Ugunsdzēsēji ir stabilizējuši milzīgo meža ugunsgrēku, kas Tenerifē dega jau 10 dienas, izpostot tūkstošiem hektāru mežu lielākajā no Kanāriju salām, vēlu ceturtdien paziņoja varas iestādes.

Pastāv risks, ka ugunsgrēka perimetrā, kas izplatījies aptuveni 90 km (56 jūdžu) attālumā, joprojām var atkal uzliesmot karstie plankumi, “jo īpaši dienas centrālajās stundās”, sociālajā platformā X, kas agrāk bija pazīstama kā Twitter, paziņoja salas ārkārtas dienesti. Komandas strādāja, lai tos ierobežotu.

Ugunsgrēks, kas izcēlās 15. augustā, ir iznīcinājis aptuveni 15 000 hektāru (37 000 akru) mežu nacionālajā parkā, kas ieskauj Teides vulkānu, Spānijas augstāko virsotni.

Tas lika evakuēt aptuveni 13 000 cilvēku, no kuriem lielākajai daļai jau ir atļauts atgriezties mājās. Kanāriju iestādes to raksturoja kā līdz šim lielāko meža ugunsgrēku arhipelāgā.

Citviet Eiropā ugunsdzēsēji cīnās ar postošiem ugunsgrēkiem Grieķijā, Itālijā un Portugālē, ko izraisīja karstums, sausums un vējš, ko zinātnieki saista ar klimata pārmaiņām.

Tenerifē liesmu ierobežošanai ir nosūtīti simtiem ugunsdzēsēju, kā arī 20 lidmašīnas, kas ir uzsūkušas ūdeni no salas jau izsmeltajām rezervuāriem, izraisot bažas lauksaimniekiem, kuri jau cenšas cīnīties ar sausā 2023. gada perioda sekām.

Līdz šim šogad Spānijā meža ugunsgrēki ir iznīcinājuši nedaudz vairāk nekā 65 000 hektāru, kas atbilst nesenajiem vidējiem rādītājiem, bet ir krietni mazāk nekā 228 000 hektāru, kas izdega tajā pašā laika posmā 2022. gadā, kas saskaņā ar oficiālajiem datiem bija vissliktākais gads desmitgadē.

Leave a Comment