Speciālisti brīdina par magnētisko vētru “uzbrukumu” Decembrī

Pavisam drīz atkal sajutīsim visu ģeomagnētisko svārstību “šarmu”. Kad gaidīt spēcīgas magnētiskās vētras un kā samazināt to negatīvo ietekmi?

Kad gaidīt magnētiskās vētras un cik spēcīgas tās būs

No laikapstākļiem atkarīgiem cilvēkiem šajā nedēļas nogalē būs grūti. Kopš ceturtdienas vidus, 15. decembra, eksperti novērojuši strauju aktivitātes pieaugumu uz Saules – spēcīgāko pēdējo 6 mēnešu laikā.

Saskaņā ar IKI un ISEF Saules astronomijas laboratorijas speciālistu teikto, mazāk nekā divu dienu laikā tika reģistrēti vairāk nekā trīsdesmit saules uzliesmojumi, no kuriem aptuveni piecpadsmit sasniedza ceturto klasi piecu punktu skalā. Līdz šim augstākās klases uzliesmojumu nav bijis, taču zinātnieki pieļauj to iespējamību.

Šobrīd Saules aktivitātes līmenis ir starp oranžu un sarkanu. Uz Saules uzreiz pamodās trīs darbības centri. Un vismaz viens no tiem atrodas apgabalā, kas ir savienots ar mūsu planētu ar magnētiskā lauka līnijām. Tas ietekmēs kosmosa tehnoloģiju darbību Zemes orbītā. Situācija var kļūt vēl sarežģītāka ģeomagnētisko vētru dēļ. Un acīmredzot šobrīd nav tendences samazināt Saules aktivitāti.

“Saules plankums AR3165 sprakšķ ar M klases saules uzliesmojumiem, taču bīstamāks varētu būt saules plankums AR3163, kas ir vērsts tieši pret Zemi. Ja tas eksplodēs, tas var izmest koronālu masu tieši uz mūsu planētu,” brīdina Spaceweather eksperti.

 

Rūpējies par savu veselību

Ko darīt, ja magnētisko vētru laikā nomoka galvassāpes un citi nepatīkami simptomi? Pirmkārt, centies saplānot savas lietas tā, lai laicīgi dotos gulēt un pietiekami izgulētos – šādās dienās miegs ir īpaši svarīgs labai veselībai.

Atcerieties dzert pietiekami daudz ūdens. Jā, šis padoms var šķist banāls, taču tikai daži cilvēki ievēro pareizo dzeršanas režīmu. Pamata jeb minimālā šķidruma nepieciešamība ir 30 ml uz 1 kg normāla ķermeņa svara dienā. Ārsti iesaka veidot diētu tā, lai ūdens attiecība pret citiem šķidrumiem dienas laikā būtu 70 pret 30.

Turklāt magnētisko vētru dienās centies neplānot intensīvus treniņus – fiziskās aktivitātes labāk kādu laiku ierobežot. Visbeidzot, mēģiniet mainīt savu uzturu un izvairīties no smagas, treknas pārtikas.

Leave a Comment