Spānijas Tenerifes salā izplatās meža ugunsgrēks, liekot tūkstošiem cilvēku pamest mājas

Spānijas Tenerifes salā mežonīgais ugunsgrēks, kura dēļ tūkstošiem cilvēku bija spiesti pamest savas mājas, svētdien joprojām bija nekontrolējams, lai gan naktī laika apstākļi nedaudz uzlabojās.

No sestdienas uz svētdienu kalnu nogāzēs tieši virs apdzīvoto vietu gaismām nakts debesis no sestdienas uz svētdienu apspīdēja oranžas liesmas, bet gaisā augstu pacēlās biezi melni dūmi.

Vēlā sestdienas vakarā glābšanas dienesti paziņoja, ka ugunsgrēks tagad ir skāris 10 pilsētas, lai gan 11  piesardzības nolūkos tika evakuētas jau iepriekš. Neviena no lielākajām tūrisma teritorijām nav skarta.

Ugunsgrēks sestdienas sākumā izplatījās no 5000 hektāru platības un 50 km perimetra vairāk nekā 8000 hektāru platībā 70 km garumā.

Reģionālās iestādes paziņoja, ka evakuēti vairāk nekā 12 000 cilvēku, tādējādi samazinot iepriekš provizoriski aplēstos 26 000 cilvēku.

Laika apstākļi naktī bija “labāki, nekā gaidīts”, svētdien X, kas agrāk bija pazīstams kā Twitter, paziņoja Tenerifes ugunsdzēsēju brigāde.

Kanāriju salu reģiona vadītājs Fernando Klavijo (Fernando Clavijo) sacīja, ka līdz šim lielākais ugunsdzēsēju izvietojums Tenerifes vēsturē ir novērsis mājokļu bojāeju.

Sestdien pasliktinājušos laikapstākļu dēļ tika izdots rīkojums par evakuāciju. Tenerifes pašvaldības vadītāja Rosa Davila (Rosa Davila) sestdienas vēlā vakarā preses konferencē raksturoja ugunsgrēku kā “postošu” un sacīja, ka tā dēļ nācies evakuēties no jauna.

Ugunsgrēks izcēlās trešdien kalnainajā nacionālajā parkā ap Teides vulkānu – Spānijas augstāko virsotni.

Tenerifes, kas ir daļa no Kanāriju salu arhipelāga Atlantijas okeānā, populārās tūristu apdzīvotās vietas līdz šim nav skartas, un tās divas lidostas darbojas normāli.

Karstums un sausi laikapstākļi šovasar ir veicinājuši neparasti spēcīgus meža ugunsgrēkus Eiropā, tostarp jūlijā Spānijas La Palmas salā un Kanādā. Šī mēneša sākumā ugunsgrēki Havaju salā Maui nogalināja vairāk nekā 110 cilvēku un izpostīja vēsturisko kūrortpilsētu Lahainu.

Zinātnieki apgalvo, ka klimata pārmaiņu dēļ ir biežāki un spēcīgāki ekstrēmi laikapstākļi.

Pievienot komentāru