Pēc dzīvnieku tiesību kampaņas Parīze aizliedz bērniem izjādes ar ponijiem

Parīze no 2025. gada aizliegs izjādes ar ponijiem bērniem tās publiskajos parkos pēc dzīvnieku tiesību aktīvistu kampaņas, kuri apgalvo, ka ar ponijiem slikti izturas.

Izjādes ar ponijiem jau gadu desmitiem ir bijušas populāra parādība tādos Parīzes parkos kā Marsa laukums, Monso parks un Luksemburgas parks, galvenokārt nedēļas nogalēs un skolēnu brīvdienās.

Dzīvnieku tiesību aizstāvju grupas gadiem ilgi ir rīkojušas kampaņu, lai aizliegtu izjādes, apgalvojot, ka ponijiem jāstrādā garas dienas,  viņiem nav pastāvīgas piekļuves svaigam ūdenim un sienam, un viņi stundām ilgi jācieš transporta kravas automašīnās, lai nokļūtu pilsētā.

“Poniji nav rotaļlietas. Šajās pastaigās bērni par tiem neko neuzzina, netiek radīta emocionāla saikne. Tas ponijus pārvērš tikai par izklaides objektiem,” sacīja Parīzes Animaux Zoopolis (PAZ) aktīviste Amandine Sansivens.

PAZ petīcija par atrakciju aizliegšanu ir savākusi vairāk nekā 8400 parakstu.

Pēc tam, kad 2021. gadā tika ieviesta harta par poniju labturību, pilsētas dome pagājušajā mēnesī nolēma pakāpeniski atcelt atrakciju operatoru licences.

Stephane Michaud, uzņēmuma AnimaPoney direktors, kas piedāvāja poniju atrakcijas vairākos Parīzes parkos, bet tagad pusi no tiem ir slēpis, teica, ka viņa poniji strādā tikai aptuveni 150 dienas gadā.

Savā poniju centrā Rambouillet uz dienvidiem no Parīzes viņš teica, ka kopš deviņdesmitajiem gadiem viņš ir sācis vest ponijus no laukiem uz Parīzi, jo tolaik poniji tika turēti staļļos pilsētā ne visai optimālos apstākļos.

“Ar ponijiem esmu strādājis 35 gadus, es zinu viņu vajadzības. Viņiem ir viss, kas viņiem vajadzīgs,” viņš teica.

Parīzieši, kas ved savas atvases izjādēs ar ponijiem, šaubījās par aizliegumu.

“Bērniem tas ir prieks. Viņiem patīk kontakts ar ponijiem,” sacīja Selīna Papēna, kuras meita Monso parkā pārliecinoši sēdēja ponija mugurā.

63 gadus vecā Meryem, kura pastaigājās ar diviem ponijiem pavadā, uz kuriem katram bija viens mazbērns, sacīja, ka, ja izjādes ir aizliegtas, pilsētas domei vajadzētu paskaidrot to iemeslus.

“Bet ko tad mums vēl vajag aizliegt? Izjādes ar zirgiem, jātnieku policija, sacīkšu zirgu audzēšana?” viņa teica.

Leave a Comment