Sinoptiķi šovakar steigšus brīdina iedzīvotājus par spēcīgu puteņošanu pirmdien: Būs pamatīgi!

Sinoptiķi ļoti laicīgi brīdina iedzīvotājus par ļoti spēcīgu puteņošanu šonakt un vēl pirmdienas rītā! Tas būs ne tikai ļoti pamatīgi, bet arī apgrūtinoši ikvienam, kas posīsies uz darbu ar kājām vai mašīnu.

Naktī debesis virs Latvijas plānojas pārklāties ar mākoņiem, un meteoroloģiskā prognoze liecina par pastiprinātu puteņošanu otrajā nakts pusē, kā arī pirmdienas rītā. Tas ļoti pamatīgi mainīs esošo situāciju un daudzviet no rīta gaidāma kārtīga sniega sega.

Spēcīga puteņošana, īpaši ar sniegu vai apledojumu, var radīt daudz izaicinājumu un potenciālus riskus. Lai saglabātu drošību un samazinātu potenciālos negadījumu riskus, ieteicams ievērot dažus pamatnoteikumus:

Palikt iekšā: Ja iespējams, izvairieties no iziešanas ārā, it īpaši, ja puteņo vērojams lielā apjomā. Tas samazinās iespējamos riskus, kas saistīti ar apledojumu un glābšanas darbiem.

Izmantot piemērotu apģērbu: Ja ir nepieciešams iziet ārā, valkājiet siltu apģērbu, kas nodrošina aizsardzību pret aukstu un mitrumu. Tāpat apģērbam jābūt ar labu redzamību, lai autovadītāji jūs labāk pamanītu.

Uzmanība ceļu stāvoklim: Pirms dodaties ārā, iepazīstieties ar ceļu stāvokli. Uzmanieties uz trotuāriem, kas var būt ļoti slideni, un izvairieties no vietām, kur puteņošana ir intensīvāka.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem pirmdien daudzviet tiek prognozēti pieci līdz seši centimetri svaiga sniega seguma klāt jau esošajam. Šī sniega klātbūtne padarīs ceļus slidenus, un var rasties pamatīgs apledojums.

Vēja virziena ziņā gaidāms lēns līdz mērens dienvidaustrumu un austrumu vējš, savukārt naktī gaisa temperatūra nolīgsies robežās no -2 līdz -7 grādiem. Dienas laikā maksimālā gaidāmā temperatūra svārstīsies no -2 līdz +2 grādiem, pēc LVĢMC ziņām.

Rīgā nakts laikā notiks paliels apmākums, sākot no nakts otrās puses, un paredzams intensīvs snigšana. Tas ietekmēs ielas un ietves, padarot tās slidenas, brīdinot par bīstamām ceļu apstākļu iespējamību, atzīmē LVĢMC. Rīgā gaidāms lēns līdz mērens dienvidaustrumu un austrumu vējš, un minimālā naktī sagaidāmā gaisa temperatūra būs no -2 līdz -3 grādiem.

Nākamajās diennaktīs gaisa temperatūra galvenokārt turpinās svārstīties ap nulli, un prognozēti periodiski nokrišņi, lielākoties sniegs vai slapjš sniegs. Šobrīd novērojams, ka ap 17. un 20. decembri var rasties spēcīgāks atkusnis, radot nenoteiktību par to, vai Ziemassvētki visā Latvijā būs pārklāti ar baltu sniegu.

Šī prognoze liecina par nepastāvīgiem laikapstākļiem, kurus var pavadoši gan sniega sega, gan nokrišņi, padarot tuvojošos laika posmu mainīgu un interesantu.

Leave a Comment