Sēšana agrā pavasarī. Augi, kuri nebaidās no sala

Izrādās, ka pat februārī-martā var sēt sēklas tām kultūrām, kuras nebaidās no nelieliem saliem. Nesildītā augsnē pavisam ērti jutīsies selerija, burkāni, redīsi, pētersīļi, pastinaki, zirņi un melnie sīpoli. 

Šīs kultūras var droši sēt pašas pirmās, bet, lai iegūtu labu ražu, ir svarīgi ievērot dažus nosacījumus.

Burkāni

Labākā temperatūra burkāniem ir 18 – 20ºС, bet sēklas sāk augt jau pie 3-4ºС. Tāpēc šo kultūru var droši sēt jau martā, iestādot sēklas augsnē aptuveni 3-4 cm dziļumā.

Tā kā galvenā burkāna attīstība notiek augsnē, tas nozīmē, lai izveidotos patīkams dārzenis, ir vajadzīga bagātība augsne ar irdenu struktūru. Turklāt labai ražai (vēl pirms sēklu sēšanas) zemā uz 1 m2 vajag pievienot 2 – 3 kg pelnu, 20 – 25 gramu superfosfāta un 10 – 15 grami kālija sāls.

Vēss laiks burkānus nebaida, un tāpēc pirmo ražu var novākt jau maijā. Tie būs nelieli, jaunie dārzeņi, kas it īpaši patiks bērniem.

Pētersīļi

Lai veiksmīgi izaudzētu pētersīļus, ir nepieciešama gaisa temperatūra 1-5ºС. Jau pēc 12 – 15 dienām var gaidīt pirmos asnus. Vēss laiks šīs kultūras augšanai nav problēma. Sals asniem nav briesmīgs, bet kārtīga sniega sega pat ziemā sagabā zaļumu svaigumu.

Pētersīļus vēlams sēt 1 – 1,5 cm dziļumā, nomulčējota ar pelniem. Tikko parādāss pirmās īstās lapas, augi obligāti ir jāpiebaro ar diamofosu, amofosu un kālija mēslojumu.

Pastinaks

Aukstumnoturīgā, bet nesteidzīgā pastinaka asnus var pamanīt vien 20 – 24-ajā dienā pēc sēšanas. Toties sals un pat sausums viņam nerada nekādas problēmas. Tas pats attiecas arī uz augsnes sastāvu – kultūra labi aug jebkurā augsnē. Vajag vien piebarot augus pēc tam, kad parādās 2 – 3 īstas lapiņas.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Pievienot komentāru