Sēšana agrā pavasarī. Augi, kuri nebaidās no sala

Redīsi

Kad augsne sasilst līdz 2-3ºС, var stādīt redīsus. Šīs kultūras asni spēj pārciest temperatūru pat līdz -3ºС, bet pieauguši augi pat līdz -5ºС.

Prātīgāk un visvienkāršāk redīsus sēt, izmantojot olu kastītes (5 x 5 cm). Ar tāda režģa palīdzību var nomērīt dobi, gluži kā ar marķieri, un sēklas izkārtot iegūtajos padziļinājumos. Rezultātā iegūstam platu dobi ar 6 rindām. Dobes garums ir atkarīgs no paša dārzkopja vēlmēm. Attālumam starp dobēm ir jābūt 20 – 30 cm.

Pēc tam, kad sēklas ir iesētas, ir jāapber padziļinājumi ar smiltīm vai arī mitras augsnes un vermikulīta maisījumu. Pēdējais lieliski irdina substrātu un ļauj mitrumam ilgāk palikt zemlē, saglabājot to topošajiem dārzeņiem.

Zirņi

Zirņi ir lielisks priekštecis jebkurai citai kultūrai. Lai palielinātu cukura saturu zirņos, vēlams vēl pirms sēšanas augsnē ielikt minerālmēslus.

Zirņi lieliski pārcieš temperatūru līdz pat -4ºС, bet izlaiž sēklas 1-2ºС temperatūrā (smadzeņu šķirnes – temperatūrā līdz 4-8ºС). Šai kultūrai ļoti patīk mitrums, bet tā necieš augstu gruntsūdeņu līmeni. Tas jāņem vērā, izvēloties zirņu sēšanas vietu.

Sīpoli

Aukstā laikā sīpolam labāk veidojas sakņu sistēma. Kultūra spēj pārciest nelielus salus, bet sēklas var augt jau 2-4ºС temperatūrā. Lai izveidotos sīpoli, ir nepieciešamāka augstāka temperatūra – no 20-25ºС. Ja tomēr temperatūra ir augstāka, tad sīpola augšana apstājas.

Pirmsēšanas sīpola sēklu sagatavošana nozīmē to iemērkšana borskābē (1 grams uz 1 litru ūdens). Pēc sēklu iemērkšanas oligāti tās jāizsusina sausas, un jāsēj 2-3 cm dziļumā.

Sīpolus piebaro divu lapu fāzē, bet sīpolu veidošanās sākuma fāzē augsnei pievieno nitroamofosu vai diamofosu.

Selerija

Lai izaudzētu seleriju, ir ļoti svarīgi ņemt vērā visas pirmssējas perioda prasības: ātru izaugšanu sēklām nodrošina to iepriekšēja iemērkšana 2 – 3 dienu garumā istabas temperatūrā. Ir svarīgi 2 – 3 reizes dienā ūdeni nomainīt.

Lai iegūtu stādus, kurus var stādīt gruntī, no sējas jāpaiet aptuveni 70 – 80 dienām. Ja laiks ļauj, tad stādu “pārceclšanu” uz atklātu grunti veic marta otrajā pusē, iepriekš kārtīgi to aplejot, lai samazinātu iespējamību kaitēt sakņu sistēmai.

Bet ar to es no jums neatvados, nāciet vēl, es patiesi vēlu jums radošus panākumus! Obligāti padalieties ar draugiem!

Uz drīzu tikšanos, dārgie draugi!

avots

Pievienot komentāru