Neraugoties uz draudošo recesiju, Vācijas akciju tirdzniecība ir rekordliela

Vācijas vadošais akciju indekss DAX nesen sasniedza jaunu rekordaugstu līmeni, nepakļaujoties pieaugošajām ekonomikas problēmām, kas, pēc daudzu ekonomistu domām, līdz šā ceturkšņa beigām varētu novest valsti līdz tehniskai recesijai.

Šis ievērojamais tirgus sniegums krasi kontrastē ar kritumu, kas vērojams Vācijas autobūves nozares uzņēmumu – BMW AG, Mercedes-Benz AG, Porsche AG un Volkswagen AG – akcijās, no kurām neviens šogad vēl nav uzrādījis pozitīvu peļņu.

DAX ir ievērojami pārspējis savus Eiropas kolēģus. Tādi indeksi kā Francijas CAC 40, Spānijas IBEX 35, Itālijas FTSE MIB un Apvienotās Karalistes FTSE 100 šogad ir atpalikuši.

Fosilā kurināmā, īpaši dabasgāzes un naftas, cenas ir samazinājušās, kas ir labvēlīgi ietekmējis energoietilpīgo Vācijas tautsaimniecību, nodrošinot zināmu izmaksu atvieglojumu Vācijas uzņēmumiem.

Tomēr noteicošais faktors, kas dod DAX priekšrocību salīdzinājumā ar citiem indeksiem, visticamāk, izrietēja no tā vadošā programmatūras un tehnoloģiju uzņēmuma neparastajiem rezultātiem, kas gūst labumu no mākslīgā intelekta radītās izaugsmes.

DAX indeksa noturība krasi kontrastē ar arvien drūmākajām Vācijas ekonomikas perspektīvām.

Valsts IKP 2024. gada otrajā ceturksnī saruka par 0,1 %, atpaliekot no eiro zonas 0,3 % pieauguma tajā pašā periodā. Ražošanas nozare, kas vēsturiski ir Vācijas ekonomikas balsts, ir iestigusi strukturālā lejupslīdē. S&P Global Purchasing Managers’ Index (PMI) Vācijā augustā vēl vairāk saruka, sasniedzot piecu mēnešu minimumu, tādējādi pagarinot lejupslīdi, kas turpinās kopš 2022. gada vidus.

Tradicionāli nozare ir atguvusies 20 mēnešu laikā pēc lejupslīdes, taču šoreiz situācija ir citāda, jo pieaugošā Ķīnas konkurence saasina problēmas, ar kurām saskaras Vācijas ražotāji, jo īpaši automobiļu un mašīnbūves nozarē.

Ifo uzņēmējdarbības klimata indekss, kas atspoguļo aptuveni 9000 Vācijas uzņēmumu noskaņojumu dažādās nozarēs, augustā samazinājās no 87 punktiem jūlijā līdz 86,6 punktiem augustā, tādējādi sasniedzot jaunu piecu mēnešu zemāko līmeni. “Vācijas ekonomika arvien vairāk nonāk krīzē,” brīdināja ifo institūta prezidents Klemenss Fuests.

Izšķirošs faktors DAX izciliem rezultātiem ir SAP, Vācijas vadošā programmatūras un tehnoloģiju uzņēmuma, ievērojamā izaugsme.

SAP ir bijusi mākslīgā intelekta izraisītās ekspansijas priekšgalā, un tās akciju vērtība no gada sākuma līdz 3. septembrim ir pieaugusi par 42 %, 2023. gadā pieaugot par 45 %.

Vairāk nekā trešdaļu no DAX pieauguma šogad var attiecināt uz SAP sniegumu.

SAP panākumu pamatā ir spēcīgs mākoņpakalpojumu ieņēmumu pieaugums, kas 2024. gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieauga par 25 % līdz 4,15 miljardiem eiro. Uzņēmuma kopējie ieņēmumi pārsniedza analītiķu prognozes par 0,5 %, palielinoties par 9,7 % salīdzinājumā ar iepriekšējā gada rādītājiem, savukārt peļņa pirms procentiem un nodokļiem (EBIT) pārspēja prognozes par 7,4 %, palielinoties par 35 % salīdzinājumā ar iepriekšējā gada rādītājiem.

Turklāt sagaidāms, ka SAP stratēģiskā Ģeneratīvā AI izmantošana radīs ievērojamu izmaksu sinerģiju darbaspēka ietvaros, un līdz 2025. finanšu gadam efektivitāte varētu sasniegt trīsciparu miljonus.

Leave a Comment