Lauku insults: kas tas ir un kā no tā var izvairīties

Vasarā risks iegūt saules dūrienu strauji palielinās. Tomēr tikai daži cilvēki zina, ka savas drošības neievērošana dienas laikā var izraisīt vēl nopietnākas sekas. Tas jo īpaši attiecas uz dārzniekiem.

Ārsti katru vasaras sezonu brīdina cilvēkus par riskiem, kas pastāv, ja cilvēks ilgi uzturas tiešā saulē, it īpaši dārzā. Liels karstums darba laikā var nodarīt nopietnu kaitējumu veselībai. Sliktākais ir tas, ka cilvēki bieži ignorē trauksmes signālus, kas nāk no ķermeņa līdz pat pēdējam brīdim.

Protams, gados vecāki cilvēki vasaras sezonā ir daudz vairāk pakļauti riskam. Ārsti pievērš uzmanību arī to pilsoņu kategorijai, kas vecāki par četrdesmit, kuri var novest sevi līdz insultam, “uzcepot” sevi karstumā. Taču patiesībā pat jaunāki cilvēki riskē nonākt slimnīcas gultā, paliekot karstumā ilgāk, nekā ieteikts, jo aizmirst par parastiem drošības noteikumiem.

Lasi vēl: Kuru piecu zodiaka zīmju personīgā dzīve krasi mainīsies 2023. gada vasarā

Lauku insults joprojām ir tas pats insults, bet to izraisa ilgstoša uzturēšanās saulē un smags darbs karstumā. Ar šādiem faktoriem ievērojami palielinās priekšnosacījumi asinsrites traucējumu rašanās smadzenēs, ko izraisa asinsvadu bloķēšana vai plīsums.

Kā uzsvēra speciālisti, pārslodze un ārējie faktori var izraisīt gan hemorāģisko, gan išēmisko insultu. Pēdējais notiek 80-85% gadījumu.

Šo stāvokli var atpazīt pēc vairākām pazīmēm. Tā ir pamanāma sejas asimetrija un muskuļu vājums, un, protams, runas un uztveres traucējumi.

Bet dažreiz cilvēkam var parādīties simptomi, kas neskaidri atgādina stāvokli pirms insulta, bet patiesībā bieži vien darbojas kā nopietnāku problēmu aizsācēji. To skaitā ir pēkšņs reibonis, neskaidra runa, nestabila gaita, nejutīgums, tirpšana un jušanas zudums ekstremitātēs.

Jebkurā gadījumā šādās situācijās labāk nekavējoties sazināties ar speciālistu.

Lasi vēl: Viņš viņu pameta, bet viņa visu dzīvi bija viņam par to pateicīga!

Lai nesaskartos ar lauku insultu, ārsti iesaka nepārstrādāties stundās, kad saule ir visbīstamākā – no 12:00 līdz 16:00.

Turklāt jebkurā gadalaikā ir nepieciešams regulāri pārbaudīties un rūpēties par savu veselību. Tas jo īpaši attiecas uz cilvēkiem, kas vecāki par 40 gadiem. Ir svarīgi atcerēties par veselīga dzīvesveida priekšrocībām, kuru ievērošana var ļaut izvairīties ne tikai no insulta, bet arī no daudzām citām slimībām, tostarp ar vecumu saistītām.

Arī regulārs pareizs uzturs, dienas režīma ievērošana un pietiekama ūdens dzeršana palīdzēs saglabāt veselību.

COMMENTS

Pievienot komentāru