LĀI-RSU VIDEO: Rietumu reakcija uz notikumiem Sīrijā

Kā allaž, starptautisko notikumu kontekstā, atslābums nav iestājies ne uz brīdi. No Latvijai tik ļoti būtiskā Baltijas valstu un ASV prezidentu samita līdz pat Azerbaidžānas prezidenta vēlēšanām un kiberuzbrukumiem Vācijas valdību datortīkliem.

Visam pa vidu arī nesenie notikumi Sīrijā. Neilgi pēc tam, kad Turcija, Krievija un Irāna solīja panākt ilgstošu pamieru Sīrijas teritorijās, Sīrijas bruņotie spēki piektdien, 6.aprīlī, veica gaisa triecienus pret opozicionāriem. Uzbrukumā cietuši jau vairāki simti civiliedzīvotāju.

Nenoliedzami starptautiskās sabiedrības reakcija ir visai asa. Amerikas Savienotās Valstis un Lielbritānija gatavojas īstenot militāru akciju pret Sīrijas valdībs spēkiem. Par militāru reakciju brīdinājis arī Francijas prezidents Emanuels Makrons, kurš otrdien kopā ar Saūda Arābijas kroņprinci Muhamedu bin Salmanu pauda kopīgas bažas par Jemenas, Irānas un īpaši Sīrijas konfliktu pasliktināšanos. Līdzīgi arī nosodījums un gaidāma reakcija tiek solīta no ANO puses.

Ko konkrēti Rietumu sabiedrība var iesākt ar Sīrijas valdību starptautisko normu neievērošanas gadījumos? Pirmkārt, neviens no Trampa administrācijas nav izteicis interesi par Asada režīma likvidēšanu un Sīrijas tautas atjaunošanu, līdz ar to Irākai pielīdzināmu masveida militāro iesisti mums nevajadzētu gaidīt, norāda eksperte. Savukārt ierobežotas militāras kampaņas, līdzīgi kā Trampa administrācijas kampaņa pret Sīrijas gaisa bāzi izvadītajā gadā, gan varētu būt viens veids kā sodīt gan Sīrijas, gan arī pārējo iesaistīto pušu valdības.

Eksperte norāda, ka lēmums ir jāpieņem ļoti izsvērti, lai arī Francija apgalvo, ka pierādījumi pastāv, pilna pierādījumu pakas ievākšana prasīs laiku. Lai vai kā, neatkarīgi no tā, ko Rietumu sabiedrotie izlems šajā gadījumā, viens ir skaidrs, Rietumu diplomātiska sadarbība humānās palīdzības sniegšanā ir viena no galvenajām prioritātēm.

Video komentārs tapis RSU un LĀI kopīgas sadarbības rezultātā.

Par Rīgas Stradiņa universitāti:

Rīgas Stradiņa universitāte ir viena no modernākajām augstākās izglītības mācību iestādēm Baltijā ar izteikti starptautisku ievirzi. RSU deviņās fakultātēs līdzās ar medicīnu saistītajām studijām jau 16 gadus ir iespējams apgūt dažādas modernas sociālo zinātņu programmas. RSU šobrīd studē 7495 studenti, to skaitā, 2032 ārvalstu studenti no 49 valstīm.. Papildu informācija par RSU ir pieejama interneta mājas lapā www.rsu.lv. Sekot līdzi Rīgas Stradiņa universitātes jaunumiem var arī sociālajos tīklos Twitter, Facebook, Draugiem.lv un YouTube. Par RSU aktualitātēm var uzzināt arī RSU studentu medijā „Skaļāk” – http://skalak.rsu.lv/.

Par Latvijas Ārpolitikas institūtu:

Latvijas Ārpolitikas institūts tika izveidots 1992.gadā Rīgā kā bezpeļņas organizācija, kam uzdots sniegt Latvijas lēmumu pieņēmējiem, ekspertiem un plašākai sabiedrībai analīzi, ieteikumus un informāciju par starptautiskajiem procesiem, reģionālās drošības jautājumiem, ārpolitikas stratēģiju un izvēles iespējām. Institūts ir neatkarīga biedrība, kas veic pētījumus, izdod publikācijas, kā arī rīko lekcijas, seminārus un konferences, kas saistītas ar starptautiskās politikas jautājumiem. Latvijas pētniecības centru vidū Latvijas Ārpolitikas institūts ir vecākā un viena no pazīstamākajām un starptautiski atzītākajām organizācijām, kuri specializējas tieši starptautiskajos jautājumos. Cenšoties nodrošināt zināšanas un ekspertīzi no Latvijas viedokļa, Institūts un tā pētnieki ir piedalījušies un koordinējuši virkni dažādu starptautisku pētniecības projektu. Pēdējā laikā galvenās Institūta pētniecības tēmas ir saistītas ar Latvijas ārlietu politikas jomu novērtējumu, transatlantiskajām attiecībām, Eiropas Savienības politikām, tostarp tās Kaimiņattiecību politiku un Austrumu Partnerības jautājumiem, daudzpusējās un divpusējās attiecības ar Krieviju. Vairāk par institūtu: http://www.lai.lv/

Leave a Comment