Labākais veids, kā mazgāt augļus un dārzeņus pirms ēšanas, lai no mikrobiem nebūtu ne miņas

Augļu un dārzeņu mazgāšana pirms ēšanas vai termiskās apstrādes ir obligāta. Uz produktu virsmas uzkrājas netīrumi, putekļi, patogēni un mikrobi.

Pat tad, ja augļi vai dārzeņi ir bijuši īpašā iepakojumā. Taču ir dažādi veidi, kā mazgāt produktus.

Kurš veids, kā mazgāt dārzeņus vai augļus, ir labāks, stāsta Klīvlendas klīnikas medicīnas doktore, dietoloģes Beta Krasnija.

Kāpēc vajadzētu mazgāt augļus un dārzeņus

Nekad nelietojiet augļus un dārzeņus bez iepriekšējas apstrādes, pat ja jūs pilnībā noņemsiet mizu un patērēsiet tikai vidu.

“Ir svarīgi tos iepriekš nomazgāt, jo, piemēram, ja jūs sagriežat meloni, tai ir cieta miza, un jūs to ne vienmēr apēdīsiet, bet, ja ārpusē ir baktērijas vai pesticīdi, tie caur nazi nonāks šī augļa mīkstumā,” skaidro uztura speciāliste.

Speciāliste piebilda, ka visbiežāk augļos un dārzeņos sastopamās baktērijas ir salmonella, E. coli un listerija, kas var izraisīt nopietnas kaites.

Kā pareizi mazgāt augļus un dārzeņus

Beta Krasnija iesaka produktus ievietot vēsā ūdenī un atstāt uz kādu laiku. Ja uz tiem ir netīrumi, mazgāšanai var izmantot birstīti.

Viņa neiesaka mazgāt augļus un dārzeņus uzreiz pēc to iegādes, bet gan darīt to tieši pirms plānotās lietošanas. Tas būtiski ietekmē augļu un dārzeņu tekstūru un garšu.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Abiem grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 53%

0%

“Jums nav nepieciešams tos mērcēt etiķī. Esmu redzējusi dažus ieteikumus izmantot cepamo sodu. Protams, ir daži komerciāli produkti, kurus cilvēki labprāt izmanto, lai no augļiem un dārzeņiem noņemtu vasku vai iespējamos pesticīdus, bet tas ir katra paša ziņā. Vislabāk ir izmantot parastu tekošu ūdeni istabas temperatūrā,” saka Beta.

Viņa arī iesaka pirms tam noņemt jebkādas krokotas vai bojātas augļu vai dārzeņu vietas, lai pagarinātu uzglabāšanas laiku.

 

Leave a Comment