Kāpēc savulaik PSRS bija aizliegts nēsāt īsus svārkus

Skolās mēdza pat mērīt svārku garumu…

PSRS bija pavisam cita attieksme pret morāli un stingrāki pieklājības standarti. Bet vai tāpēc īsie svārki tika aizliegti?

Ir vērts sākt ar faktu, ka īsi svārki vispirms ienāca modē Rietumos. Bet dzelzs priekškara pastāvēšanas dēļ PSRS bija ļoti grūti uzzināt par tendencēm no citām valstīm.

 

Lasi arī: Jaunā mēness tradīcijas un aizliegumi 21. janvārī, kas sakrīt ar ķīniešu Jaunā gada sākumu

Protams, arī PSRS bija minisvārki. Bet tos neizmantoja ikdienā, bet gan sporta sacensībās, piemēram, tenisā vai dejās. Tas ir, īsas drēbes tika mudinātas uztvert kā daļu no sportiska dzīvesveida, nevis kā modes elementu vai, vēl jo vairāk, kaut ko ar seksuālu pieskaņu.

1957. gadā viss mainījās pāris nedēļu laikā, pateicoties jaunatnes un studentu festivālam, kas sociālistiskajā valstī ieradās no dažādām pasaules malām. Tad Maskavā ieradās ap 35 000 cilvēku, kuri, protams, nebaidījās savu individualitāti paust caur apģērbu.

Pēc festivāla savienībā sākās īsts īso svārku uzplaukums. Pat vidusskolēni un absolventi vēlējās izskatīties kā ārzemju viesi, tāpēc viņi pārveidoja skolas formas un saīsināja apakšmalu.

Nonāca tiktāl, ka skolas administrācija sāka mērīt svārku garumu. Ja attālums starp malu un ceļgalu pārsniedza 10 centimetrus, skolniecei izteikts bargs aizrādījums. Tad attapīgās meitenes sāka pārtaisīt jostas tā, ka, savelkot jostu, svārki kļuva īsāki. Tātad atbrīvoties no šīs modes parādības PSRS beigās neizdevās un lēnām šo modi atļāva ieviest arī skolās sākot ar 60. gadiem (60. gadu sākumā daudz kas vēl bija atkarīgs no skolas administrācijas) līdz pat PSRS sabrukumam…

VIDEO krievu valodā par šo tēmu:

COMMENTS

Pievienot komentāru