Kā dzīvot kopā visu mūžu: eksperta laimīgas laulības noslēpumi

“Sastādiet un izrakstiet sarakstu ar 20-30 punktiem, norādot, ko jūs vēlētos izmēģināt savā dzīvē, lai gūtu prieku, piedzīvotu laimi un neaizmirstamus iespaidus, – iesaka psiholoģe Vlasova.

– Tās varētu būt dejas, skrituļslidošana, slidošana ar slidām, lēciens ar izpletni, neparastas izstādes apmeklējums u. c.,” saka Vlasova. Katras divas nedēļas – vismaz – vienkārši izvēlieties vienu no šīm lietām un rīkojieties. Šādā veidā jūs piepildīsiet savu dzīvi ar laimīgiem mirkļiem un spilgtiem notikumiem, turklāt attiecībās ar vīrieti”.

Ja daiļā dzimuma pārstāves attiecību veidošanas gaitā aizmirst par sevi un sava visuma centrā nostāda vīrieti, nav tālu tas periods, kad viņas sāks pieprasīt no viņa pilnīgu uzmanību, dusināt viņu ar savu mīlestību, greizsirdību un kontroli. Tas viss, pēc Vlasovas domām, noved pie šķiršanās, bet ne pie laimīgas laulības.

 

Kāzu gredzenu princips – kopā, bet ne vienmēr

Kā zināms, laulības simbols ir savstarpēji savijušies laulības gredzeni. Viena gredzenu puse pieguļ viens otram, bet otra puse paliek brīva. Laimīgā laulībā ir jāievēro līdzīgs princips – jāprot pavadīt laiku gan kopā, gan atsevišķi.

Nav nekas slikts, ja vēlaties pavadīt vairāk laika kopā ar mīļoto cilvēku. Tas parasti notiek attiecību sākumposmā, kad cilvēki, nepaspējot pēc randiņa doties mājās, uzreiz metas pie telefona un sāk zvanīt viens otram ar vārdiem: “Man jau pietrūkst tevis”. Taču, jo ilgāk ilgst jūsu attiecības, jo biežāk nākas atgriezties pie šī modeļa.

Kā nenogurt vienam no otra

Ļaujiet savam mīļotajam doties makšķerēt ar draugiem vai izdzert jaunā krogā – tajā nav nekā slikta. Bailes viņu palaist runā par greizsirdību un līdzatkarību, un tās nav veselīgas attiecības. Nepadariet situāciju vēl sliktāku – jūs vēlaties, lai jūsu laulība būtu laimīga.

Padomājiet par sevi, savām vēlmēm un interesēm – tas palīdzēs jums novērst uzmanību. Aizejiet ar draugu uz kādu jaunu izrādi vai apmeklējiet modes impresionistu izstādi. Un tad pastāstiet savam laulātajam, cik interesanti jums bija. Un viņš, skatoties uz jūsu laimīgo seju, noteikti ierosinās nākamreiz doties kopā.

“Daudzas meitenes vēlas būt kopā ar savu partneri 24 stundas diennaktī 7 dienas nedēļā. Ja viņš dodas ārā ar draugiem, viņas kļūst greizsirdīgas, aizvainotas, sakot, kas ar mani? Pavadot visu laiku kopā, jūs ātri vien kļūstat pārsātināti, viens otram apnīkat.

Pāri, kuri pāris reizes mēnesī organizē sev atsevišķu atpūtu, un tad dalās emocijās un iespaidos, ilgāk saglabā dzirksteli un līdz ar to arī laimīgu laulību. Atcerieties, ka mīlestība dzīvo brīvībā,” saka ģimenes attiecību eksperts.

Jauna kopīga pieredze atdzīvinās attiecības

Ģimenes attiecību eksperta praksē ir daudz stāstu, kuros laulātie pāri noteiktā dzīves posmā nonāk sava veida strupceļā dzinējspēka trūkuma dēļ.

“Viņi vienkārši “pasliktina” attiecības. Dzirksteli pārņem rutīna un vienmuļība. Un viss pamazām beidzas – cilvēki šķiras. Kāda tur laimīga laulība,” – nopūšas Viktorija Vlasova.

Jums nevajadzētu gaidīt šādu krīzi savā dzīvē. Lai izveidotu laimīgu laulību, ir jārīkojas jau tagad.

“Uzrakstiet desmit vēlamās kopīgās brīvā laika pavadīšanas variantus ar savu partneri. Tai jābūt jaunai un neparastai pieredzei jums. Piemēram, uzspēlēt biljardu, doties kvestā, uzkāpt kalna virsotnē, doties pārgājienā, izpletņlēkšanā, sarīkot viens otram pārsteiguma randiņu un tā tālāk. Izrunājiet sarakstu savam partnerim un saskaņojiet ar viņu rīcību. Pajautājiet, ko viņš vēlētos izmēģināt, kas viņu iepriecinātu vismaz uz vienu dienu. Izpildiet vienu punktu no saraksta un izdzīvojiet kopīgu pieredzi,” – iesaka ģimenes psiholoģe.

Rezultātā radīsies jaunas tēmas diskusijām. Attiecības laulībā iemirdzēsies jaunās krāsās, dzirksts saglabāsies uz ilgu laiku. Laimīgu laulību ir nepieciešams uzturēt ar kopīgas pieredzes jaunumiem.

 

Ievērojiet viens otra personīgās robežas – pārrunātas pludmalē

Katrai tautai ir savas robežas. Ir valstis, kurās var droši ieceļot bez vīzas, un ir tādas, kuru apmeklējumam nepieciešams vesels meklējums. Arī cilvēkiem ir savas robežas – mēs tās saucam par personīgajām robežām. Personīgās robežas norobežo to mūsu dzīves daļu, kurā citiem cilvēkiem, pat tuviniekiem, ir stingri aizliegts ieiet. Un, stājoties attiecībās, jo īpaši laulībā, ir nepieciešams par to runāt ar savu partneri.

“Atkal pievērsīsimies sarakstu rakstīšanas tehnikai. Uzraksti 20-30 punktus, uzskaitot, kas tev attiecībās ir pieņemams un ko tu noteikti necietīsi. Izrunājiet sarakstu savam partnerim, iepazīstiniet viņu ar to. Palūdziet viņam vai viņai darīt to pašu. Tagad, kad jūs zināsiet viens otra personīgās robežas un ievērosiet tās, jums būs mazāk skandālu un pārpratumu,” iesaka Viktorija Vlasova.

Jūsu sarakstā var iekļaut punktus, kas saistīti ar morāles un ētikas normām. Piemēram, “Es nepieļauju: krāpšanu,  melus, nepamatotu greizsirdību, flirtu ar draugiem utt.”. Varat norādīt arī materiālās un sadzīves robežas, ja tās jums ir svarīgas: “Es tev neļauju izmantot manu automašīnu, ēst no mana šķīvja, līst manā makā vai kabatās”. Emocionālās: “Es nevēlos dzirdēt kritiku par savu izskatu – tas mani sāpina”, “Es vēlos, lai partneris respektē manu vēlmi būt vienatnē”.

Mēs visi esam dažādi, ar savām interesēm, gaumēm, vēlmēm un bailēm. Mācīšanās savstarpēji pieņemt un cienīt viens otra īpatnības ir viens no laimīgas laulības pīlāriem.

Leave a Comment