Pētnieki ir iemācījušies prognozēt pāra šķiršanos ar 94% precizitāti: interesanti ietekmējoši faktori

Psihologi ir analizējuši vairāk nekā 40 tūkstošu precētu pāru uzvedību, lai atrastu galveno likumsakarību.

Cilvēki vienmēr cenšas izveidot laimīgu laulību, kas ilgs visu atlikušo mūžu. Taču praksē aptuveni 40 procenti pirmo laulību beidzas ar šķiršanos.

Lai atrastu ilglaicīgu attiecību atslēgu, doktors Džons Gotmans, attiecību un laulību pētnieks un terapeits, kopā ar sievu, psiholoģi, doktori Džūliju Gotmani, nodibināja Gotmena institūtu. Institūts sniedz datus par šķiršanās iespējamību un padomus veiksmīgas laulības veidošanai, raksta CNBC.

Pēc gadu desmitiem ilgušiem pētījumiem un tūkstošiem pāru novērošanas institūta pētniecības nodaļa ir atklājusi visbiežāk sastopamās attiecību kļūdas, kas noved pie šķiršanās. Gotmans ir iemācījušies prognozēt šķiršanos ar 94 % precizitāti. Lai to izdarītu, viņiem bija jāizpēta vairāk nekā 40 000 precētu pāru uzvedība vairāku gadu garumā.

Gandrīz par galveno ilgas laulības garantiju pētījuma autori sauc pāra spēju “pievērsties” viens otram. Ar šo terminu Gotmans saprot gatavību izrādīt rūpes ar vismazākajiem žestiem, kā arī gatavību vērsties pie partnera ar lūgumiem vai ierosinājumiem.

Saskaņā ar Gotmana institūta datiem laimīgi pāri vēršas pie partnera 20 reizes biežāk nekā pāri, kuriem draud šķiršanās. Tajā pašā laikā pētnieki secināja, ka partnera lūguma ignorēšana kaitē laulībai daudz vairāk nekā priekšlikuma noraidīšana.

Pētnieki arī identificē četrus uzvedības veidus, kas sagrauj laulības: kritizēšana, nicināšana, aizbildināšanās un emocionāla distancēšanās no partnera.

Tāpēc nākamreiz, kad jūsu partneris lūgs jums noskatīties smieklīgu YouTube videoklipu vai ierosinās kopā doties uz lielveikalu, neignorējiet šo lūgumu vai neatsakiet to.

 

Pievienot komentāru