Jauno “Rīgas alus kvartālu” ieskandina desmit dienu ilgs atklāšanas festivāls

Pavisam jauns, daudzpusīgs un vienojošs – tāds ir tikko atklātais “Rīgas alus kvartāls”. No 9. līdz 18. februārim, desmit dienu garumā, ikviens aicināts izstaigāt kvartāla deviņus krogus un brūvētavas, nobaudot kādu no vismaz 100 Latvijā un Baltijā brūvētajām craft alus šķirnēm, izzinot senās alus brūvēšanas tradīcijas un apmeklējot dažādus kultūras pasākumus.

Festivālu ieskandinās jaunākajā no “Rīgas alus kvartāla” brūžiem – “Ziemeļu enkurā”, kas šodien, 9. februārī, tiks atklāts pavisam oficiāli. Pasākumā uzstāsies grupa “Čipsis un Dullais”, drosmīgākajiem būs iespēja iegūt “Ziemeļu enkurs” tetovējumu bez maksas, un visi brūža apmeklētāji varēs ne tikai baudīt pašu brūvētu alu, bet arī redzēt un iepazīt, kā turpat, brūzī milzīgos katlos top svaigākais alus vārījums.

“Alus brūvēšanā mēs izmantojam tikai dabīgas un labākās izejvielas. Lai gan pašos pamatos tas ir saglabājies nemainīgs, alus vārīšana ir radošs process, un vienmēr var atklāt jaunas garšas un radīt jaunus alus veidus! Iespējas ir neierobežotas, un mēs mīlam eksperimentēt. Patlaban “Enkurā” ir pieejami pieci dažādi alus veidi, starp kuriem ir eils ar nosaukumu “Dzenskrūve” ar četru veidu apiņiem sastāvā, pēc beļģu tumšā alus receptēm radītais “Ledlauzis” un augļu alus “Nāra”. Protams, vienlaikus brūvējam jaunus alus,” stāsta viens no “Ziemeļu enkurs” idejas autoriem, aldaris Dāvis Linde.

Savukārt tiem, kas priekšroku dod jauniem mūzikas žanriem, mākslas virzieniem un vizuāliem efektiem, bārā “Autentika” jau nākamajā dienā uzstāsies “91Kidz & Friends”. Svinības neizpaliks arī bez garda alus.

“Rīgas alus kvartāls” ir īpašs ne tikai ar savu vēsturisko atrašanās vietu starp trim seniem brūžiem, bet arī ar daudzpusīgu alus šķirņu un krogu piedāvājumu. Latvijas mazo alus darītavu piedāvājumu pie smagās mūzikas ritmiem varēs iepazīt svētdien, 11. februārī, krogā “Zobens un lemess”, kur notiks nekomerciālās mūzikas ierakstu un atribūtikas kolekcionāru saiets “Metal Market”. Šo krogu izveidojuši cilvēki, kas jau gadu desmitiem stiprinājuši metālmūzikas kalvi Latvijā, tādējādi tur vienmēr skanēs labākā latviešu un arī ārzemju smagā mūzika, un sarunu biedru pie alus kausa atradīs ikviens metālmūzikas un folkloras zinātājs.

12. februārī krogā “Alķīmiķis” notiks īpaša brūža tūre, kurā demonstrēs, kā tiek brūvēts amata alus, un stāstīs par tā vēsturi. Tāpat viesiem būs iespēja nogaršot dažādus alus veidus un uzkodas. Nākamajā dienā, 13. februārī, alus darbnīcā “Labietis” gaidāms īpašs atklāšanas festivāla pasākums. Papildus īsta, pēc senām tradīcijām brūvēta alus baudīšanai varēs vērot tā tapšanas procesu un apgūt alus evolūciju – kā mežos un pļavās tiek ievāktas izejvielas, kur meklēts sentēvu raugs un kā attīstījusies Ziemeļeiropas alus vēsture un kultūra.

Valentīndienu modīgi atzīmēs pilsētas bārā “Vest” ar pasākumu “Lonely Hearts Love Beer”, kur apmeklētājiem būs iespēja iepazīt ne tikai vietējo brūžu alu, bet arī lieliskus brūvējumus no kaimiņvalstīm – Igaunijas un Lietuvas, kā arī pa kādam alum no Skandināvijas valstīm.

Ceturtdien, 15. februārī, apmeklētāji lūgti uz aklo alus degustāciju alus bārā “Taka”, kur tiks iepazīts Latvijas lāgeris, bet sestdien “Takā” notiks “Alus festiņš ar tiem, kam viss vēl priekšā”. Savukārt aktīvākas atpūtas piekritēji sestdienas vakarā tiks gaidīti krogā “Walters & Grapa”, kur DJ Nenotveramais Atriebējs pavadībā varēs baudīt alu līdz pat rīta gaismai. “Rīgas alus kvartāla” atklāšanas svētki tiks noslēgti svētdienā, 18. februārī, “Valmiermuižas alus” darītavas vēstniecībā, kur no plkst. 18.00 folkgrupas “Skandi” izpildījumā varēs baudīt latviešu tradicionālās alus dziesmas un iepazīt jaunās “Valmiermuižas alus” garšas.

Jaunatklātajā “Rīgas alus kvartālā” jau no 13. februāra otrdienās un trešdienās no plkst. 18.00 būs iespēja pieteikties uz organizētām alus tūrēm, kas sāksies no “Valmiermuižas alus” vēstniecības un turpināsies trīs stundu garā pastaigā pa deviņiem krogiem. Tūres dalībnieki varēs iepazīt bagātīgo alus daudzveidību, uzzināt trīs vēsturisko darītavu stāstus un to, cik dzīva ir krogu ikdiena. Tūres tiks organizētas latviešu, angļu un krievu valodās pēc iepriekšēja pieraksta. Pieteikties var, rakstot uz e-pastu [email protected] vai zvanot pa tālruni 20264269.

Plašāk ar “Rīgas alus kvartālu” var iepazīties mājas lapā http://www.beerdistrict.lv/ .

Leave a Comment