Fukušimas notekūdeņi nonāk okeānā, Ķīna jau sniegusi pretreakciju

Japāna ceturtdien sāka Klusajā okeānā izpludināt apstrādātu radioaktīvo ūdeni no avarējušās Fukušimas atomelektrostacijas, un šis solis, kas izraisīja polarizāciju, pamudināja Ķīnu nekavējoties paziņot par vispārēju aizliegumu ievest no Japānas visus jūras produktus.

Ķīna ir “ļoti nobažījusies par radioaktīvā piesārņojuma risku, ko rada… Japānas pārtikas un lauksaimniecības produkti,” teikts muitas biroja paziņojumā.

Japānas valdība parakstīja plānu pirms diviem gadiem, un pagājušajā mēnesī tam deva zaļo gaismu ANO kodolenerģijas uzraudzības iestāde. Izkraušana ir būtisks solis Fukušimas Daiči kodolelektrostacijas ekspluatācijas pārtraukšanā pēc tam, kad 2011. gadā to sagrāva cunami.

Elektrostacijas operators Tokyo Electric Power (Tepco) (9501.T) paziņoja, ka noplūde sākās plkst. 13.03 pēc vietējā laika (0403 pēc Griničas laika) un nav konstatētas nekādas novirzes.

Tomēr Ķīna atkārtoti pauda stingru iebildumu pret šo plānu un norādīja, ka Japānas valdība nav pierādījusi, ka izplūstošais ūdens būs drošs.

“Japānas pusei nevajadzētu savtīgu interešu dēļ radīt sekundāru kaitējumu vietējiem iedzīvotājiem un pat pasaules iedzīvotājiem,” teikts tās Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Tokija savukārt kritizēja Ķīnu par “zinātniski nepamatotu apgalvojumu” izplatīšanu.

Tā apgalvo, ka ūdens noplūde ir droša, norādot, ka arī Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (SAEA) ir secinājusi, ka tās ietekme uz cilvēkiem un vidi ir “niecīga”.

Japāna ir pieprasījusi, lai Ķīna nekavējoties atceļ ūdens produktu importa aizliegumu, un vēlas apspriest ūdens noplūdes ietekmi, balstoties uz zinātniskiem datiem, žurnālistiem sacīja premjerministrs Fumio Kišida.

Japāna 2022. gadā uz Ķīnu eksportēja ūdens produktus aptuveni 600 miljonu ASV dolāru vērtībā, padarot to par lielāko Japānas eksporta tirgu, otrajā vietā ierindojot Honkongu. Saskaņā ar valdības datiem 2022. gadā pārdošanas apjoms uz Ķīnu un Honkongu veidoja 42 % no visa Japānas ūdens produktu eksporta.

Ķīnas muita nesniedza sīkāku informāciju par konkrētiem ūdens produktiem, uz kuriem attiecas aizliegums, un uzreiz neatbildēja uz lūgumu sniegt komentārus.

 

GADU DESMITIEM ILGS PROCESS

Fukušimas Daiči spēkstacija tika sagrauta 2011. gada martā pēc tam, kad spēcīga 9,0 magnitūdas zemestrīce izraisīja spēcīgus cunami viļņus, kas izraisīja trīs reaktoru kušanu.

Pirmā izplūde, kuras kopējais apjoms ir 7800 kubikmetri – aptuveni trīs olimpisko peldbaseinu ūdens ekvivalents -, notiks aptuveni 17 dienu laikā.

Saskaņā ar ceturtdien publiskotajiem Tepco testu rezultātiem šajā ūdenī bija aptuveni līdz 63 bekereliem tritija litrā, kas ir mazāk par Pasaules Veselības organizācijas noteikto dzeramā ūdens robežvērtību – 10 000 bekerelu litrā. Bequerel ir radioaktivitātes mērvienība.

Leave a Comment