Brūno plankumu rašanās cēloņi un to ārstēšanas iespējas mājas apstākļos

Brūnie plankumi bieži parādās uz ādas cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma, bet dažreiz šāda pigmentācija ir arī jauniem cilvēkiem 20 un 30 gados.

Brūnie plankumi tiek uzskatīti par novecošanās pazīmi. Rodas jautājums: kā ārstēt šos veidojumus? Galu galā to klātbūtne ir satraucoša mūsdienu sievietēm un cilvēkiem, kas nav vecumā. Šajā rakstā uzzināsim visu sīkāk par šo problēmu.

Kāpēc uz ādas parādās brūnie plankumi

To parādīšanās vecumdienās ir normāla parādība. Pretējā gadījumā brūnos plankumus sauc par senilām kārpām, lentigo vai saules plankumiem. Ādas krāsa ir atkarīga no melanīna koncentrācijas epitēlijā. Plankumi ir šī pigmenta pārmērīgas veidošanās rezultāts. To krāsa variē no gaiši brūnas līdz sarkanai, dažkārt ir arī melni varianti.

To lielums ir no 1 mm līdz vairākiem centimetriem. šos plankumus nedrīkst jaukt ar vasaras raibumiem. Cilvēkiem ir nosliece uz to veidošanos neatkarīgi no ādas krāsas. Tikai uz gaiša fona šādi plankumi ir pamanāmāki.

Brūno plankumu rašanās iemesli ir dažādi. Papildus novecošanai šādi veidojumi parādās arī ultravioletās gaismas pastāvīgās kaitīgās ietekmes rezultātā. Lielāka varbūtība, ka plankumi parādīsies saules iedarbībai pakļautās ķermeņa vietās.

Pigmenta plankumi uz ādas var būt grūtniecības, iedzimtības, hormonālo izmaiņu, dažu aknu slimību vai Edisona slimības sekas. Nelabvēlīgi vides apstākļi, ādas pakļaušana ķīmisku vielu iedarbībai, pastāvīgs dzelzs pārpalikums organismā – tie visi ir pigmentēto laukumu veidošanās iemesli.

Brūnu plankumu uz ādas ārstēšana

Brūno plankumu ārstēšanas iespēju daudzveidība palīdzēs ikvienam izvēlēties pareizo metodi. Speciālisti iesaka izmantot īpašus sastāvus, kuriem ir ādu balinoša iedarbība, jo īpaši hidrohinonu, retinoīdu (tretinoīnu) un steroīdus saturošus preparātus. To ārstēšanas rezultāts neparādās uzreiz. Turklāt ir blakusparādības: nieze, apsārtums, dedzināšana, sausums.

Lasi vēl: Kā īsā laikā iegūt pietiekami daudz miega: efektīvi padomi

Lāzerterapija ir visefektīvākais brūno plankumu ārstēšanas veids. Tās ietekmē tiek iznīcinātas ar melanīnu bagātinātās šūnas (melanocīti), un ādas virsma paliek neskarta. Šī ārstēšanas metode sniedz efektu jau pēc dažiem seansiem.

Krioterapija ir ārstēšana ar šķidro slāpekli un citiem līdzekļiem, kas uztur augstu negatīvu temperatūru. Pigments tiek iznīcināts, un āda atjaunojas. Šī metode var izraisīt sāpīgas sajūtas, radīt rētas, smagu ādas krāsas maiņu.

Ķīmiskais pīlings, izmantojot glikolskābi vai trihloretiķskābi, ko ievada skartās ādas ārējā slānī, kas arī veicina epitēlija atjaunošanos. Rezultātu sasniegšanai ir nepieciešami vairāki seansi, un var rasties ādas kairinājums. Pēc šīs procedūras nepieciešama aizsardzība pret saules stariem.

Šīs procedūras ir efektīvas tikai esošo plankumu likvidēšanai, bet nenovērš jaunu plankumu rašanos. Šādām procedūrām būs nepieciešamas jūtamas materiālās izmaksas.

Par profilaksi un ārstēšanos mājas apstākļos lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment