9 noteikumi, pateicoties kuriem orhideja krāšņi ziedēs visu cauru gadu. Viss tikai pašu rokām!!!

Noteikums Nr. 4: dzīvinošā gaisma – bez tās nekur
Ja jau runa aizskāra apgaismojuma tēmu, tad ziedaudzētājiem jāatgādina, cik ļoti prasīga ir orhideja attiecībā pret gaismu. Vēlams, lai gaisma būtu saulaina, un lai visu gaišo dienas daļu augs neatrastos ēnā. Dabīgi, ka izpildīt tādu nosacījumu ir pagrūti, un tāpēc ziedaudzētājiem labāk laikus iegādāties fitolampu – tā ir speciāla lampa, kas  nodrošina orhidejai vajadzīgo gaismas daudzumu, bet nesausina gaisu un arī nepārkarsēs pašu augu, kas arī nav vēlams.

Šis noteikums iegūst īpašu nozīmīgumu, ja orhideja pēkšņi ziemā vai rudenī izdzen pumpurus – tas ir laikā, kad dienas gaišā daļa ir īsa, un ar dabīgo apgaismojumu ir par maz. Tādās dienās apgaismojums ar fitolampu sniegs nenovērtējamu palīdzību, neļaujot ziedam nokalst vai arī pārstāt augt. Ja orhidejas īpašnieks kaut kādu iemeslu dēļ nevar apgaismot visu augu, tad ārkārtas gadījumā var apgaismot tikai ziednesi.

Noteikums Nr. 5: nodrošinām pareizu laistīšanu
Orhidejas laistīšana arī ir “smalka būšana”. Lai auga saknes nepelētu, to vajag apliet tikai tad, kad grunts būs pilnībā sausa, kas ir aptuveni reizi 10 – 12 dienās. Šis likums attiecas uz visāda vecuma augiem, jebkurā gada laikā, ar vienu nelielu izņēmumu – uz 1 mēnesi ir jāpārtrauc orhidejas laistīšana pēc tam, kad tā būs noziedējusi. Tas tiek pamatots ar to, ka dabīgos apstākļos orhidejas sēklām pēc tās noziedēšanas ir jāaizlido prom no mātes auga pāris kilometru attālumā, kas ir iespējams tikai sausā un ne-lietainā laikā. Ja orhidejai tiek sniegti apstākļi, kas līdzinās dabīgajiem, tad zieds ziedēs vēl biežāk, un visā visumā būs veselīgāks.

Vēl viens neliels likums – laistiet orhideju biežāk pirmsziedēšanas periodā un ziedēšanas periodā. Tālāk varat atgriezties pie ierastās laistīšanas shēmas, kas ir jāievēro arī ziediem ar viltus aizmetņiem, kā arī augiem ar stingrākām lapām.

Noteikums Nr. 6: lielas temperatūras svārstības ir nevēlamas
Orhidejai ļoti nepatīk krasas temperatūras svārstības, un tā skaisti zied tikai tad, ja naktīs temperatūra nenokrīt 4-6° C zemāk par dienas temperatūru. Tiesa, panākt tādu ideālu klimatu nebūs vienkārši. Siltajā laikā, tas ir no pavasara līdz rudenim, augs var atrasties uz balkona, kur pati daba nodrošina dabīgas temperatūras maiņas (kaut arī nevajag aizmirst arī par krasajām temperatūras maiņām abos virzienos). Bet aukstajā laikā kaprīzajam ziedam nāksies meklēt piemērotāku vietiņu kaut kur mājā – piemēram, radiatoru tuvumā.

Vēl ļoti svarīgi ir regulāri vēdināt telpas, kur aug orhideja, bet ar to nevajadzētu pārspīlēt, jo arī caurvējš ziedam nepatīk.

Noteikums Nr. 7: mēslošanai arī ir jābūt atbilstošai
Orhidejas piebarošana ir svarīgs nosacījums tās attīstībai un turpmākajai ziedēšanai. Vislabāk izmantot kā piebarojumu kāliju un fosforu – pateicoties tiem ziedam ātrāk parādās pumpuri, bet nākamie ziedi ir spēcīgāki un ievērojami veselīgāki. Bet piebarojumus uz azota bāzes orhidejām lietot nav droši, jo azots bremzē ziedneša attīstību.

Noteikums Nr. 8: ievērojam gaisa mitruma normas
Un vēl viena prasība orhidejas kaprīžu “krājkasītē” – tas ir gaisa mitrums. Jau 3. noteikumā tika minēts, ka augam nepatīk sauss gaiss, un tāpēc tas var pārtraukt augt vai arī orhidejai var nokalst arī ziedi, kas vēl nebija paspējuši izplaukt.

Optimālais gaisa mitruma līmenis orhidejām ir 60 % un vairāk. To var panākt zieda tuvumā novietojot bļodiņu ar ūdeni, vai arī, tieši apsmidzinot augu. Pēdējā metode ir īpaši laba apkures sezonā, kad ārā ir silts, bet apkure joprojām darbojas, un mājās ir diezgan karsti.

Noteikums Nr. 9: stress palīdz ziedēšanai
Mēdz būt tā, ka it kā visi nosacījumi ir izpildīti, bet nolādētais zieds neizspiež ne bumbulīti, izstiepies, vai saraujies. Tam iemesls var būt, lai cik tas paradoksāli arī nebūtu, orhidejas pārāk ērtie dzīves apstākļi. Tieši pārāk lielā komforta dēļ zieds visus savus spēkus ieliek zaļās masas audzēšanā, bet, ja orhideju pakļauj īslaicīgam stresam – piemēram, ieliek vēsā vietā vai jūtami mazāk aplaista – tas ātri stimulēs ziedēšanu. Tiesa, šādu metodi labāk atstāt ārkārtējām situācijām…

Orhidejām ir miera periods
Orhideju miera periods sākas pēc to ziedēšanas, un pa šo laiku zieds taupa spēkus nākamajai ziedēšanai. Ziedaudzētājiem par laimi, nekāda speciāla aprūpe orhidejām, kura ir iegājusi “miera fāzē”, nav vajadzīga. Pietiek vien ievērot augstākminētos 9 nosacījumus, lai zieds paliktu dzīvs un vesels. Tikai piebarošanu skaitu un biežumu šajā periodā gan labāk samazināt, jo orhideja, kā jau tika teikts, atpūšas.

Toties miera periods ir labākais laiks, lai augu pārstādītu. Orhideja īslaicīgi nezied, un tāpēc samērā mierīgi pārcietīs pārstādīšanu, ja, piemēram, saknes ir izaugušas cauri drenāžas caurumiem vai arī grunts ļoti ātri paliek sausa pēc liešanas procedūras. Pārstādīšanu parasti veic vienu reizi 2 – 3 gados vai pat retāk, ja pēc tās nav īpaša vajadzība.

Kuras orhidejas ir piemērotas griešanai
Lai izveidotu brīnišķīgu orhideju pušķi, kas nostāvēs ne tikai pāris stundas, bet arī nedēļas, nepieciešams izmantot tikai cimbīdijas, falenopšus un pafiopedilas. Citi orhideju veidi ātri novīst, un tāpēc griešanai absolūti nav piemēroti. Ja jūs slikti orientējaties orhideju dažādībā, tad, pērkot ziedu, kas ir nogriezts, pievērsiet uzmanību tā ziedlapām un lapiņām – ja ās ir cietas un spīdīgas, it kā būtu pārklātas ar vasku, tad tādi nogriezti ziedi noteikti ilgi stāvēs.

Orhidejas pušķī – vai ir iespējams pagarināt to dzīvi?
Ja līdz šim tika apspriestas tikai “mājas” orhidejas, tas ir, podiņos augošās, tad ir pienācis laiks parunāt arī par orhidejām pušķos, kas tiek dāvinātas svētkos. Tās dzīvi iespējams pagarināt, ja tiek izpildīti daži ieteikumi:

Zem krāna ūdens šķērsām apgriezt orhideju kātus, un pēc tam procedūru atkārtot ik pēc 2 – 3 dienām.
Nogrieztās orhidejas ir jātur tikai vārītā, atdzesētā vai arī izfiltrētā ūdenī, periodiski to mainot, vai arī pielejot klāt svaigu.

Orhidejas ir jāsargā no robežtemperatūrām, no krasām temperatūras maiņām, no gaismas trūkuma, no pārāk lielas saulesgaismas un no caurvējiem – šajā ziņā “pušķainās” orhidejas maz atšķiras no “podiņpuķēm”.

Tas arī viss. Vienkārši ievērojiet šos daudzus noteikumus un tad jūsu orhideja ziedēs visu cauru gadu – savādāk vienkārši nevar būt.

avots

Pievienot komentāru