7 pazīmes, kas liecina, ka jūs pareizi audzināt savu bērnu

Kā jūs zināt, vai labi audzināt savu bērnu?

Cilvēki parasti sajauc labas audzināšanas pazīmes ar tādiem rādītājiem kā, piemēram, cik daudz grāmatu bērns ir izlasījis, vai viņš ēd tikai veselīgu pārtiku, vai viņam ir bijušas labas sekmes skolā vai sportā. Taču patiesībā laba audzināšana ir saistīta ar kaut ko citu.

7 pazīmes, kas liecina, ka jūs labi audzināt bērnu

Bērns izrāda savas emocijas, arī negatīvās

Ir ļoti slikti, ja bērni slēpj savas iekšējās izjūtas no vecākiem. Bieži vien tā ir pazīme, kas liecina par lielākām problēmām viņu attiecībās. Nenovirziet bērna uzmanību no viņa jūtām un nebariet par tām. Tā vietā pievērsiet uzmanību tam, kādas emocijas viņš vai viņa izjūt, pārrunājiet tās un esiet pateicīgi par atklātību.

“Tu sit pa spilvenu, es saprotu, ka tu esi ļoti dusmīgs. Vai tas ir tāpēc, ka tava māsa nav dalījusies ar tevi savās rotaļlietās?”. To dzirdot no vecāka puses, bērns sapratīs, ka jūs viņu saprotat un esat gatavs nākt palīgā pat emocionāli sarežģītās situācijās.

Bērns nāk pie jums, kad viņam sāp vai viņš saskaras ar problēmu

Nav nekā labāka par to, ja bērns ar savām problēmām pirmām kārtām nāk pie vecākiem. Tas nozīmē, ka esat kļuvuši par tuvu, uzticamu cilvēku, pie kura viņš vienmēr var vērsties pēc palīdzības.

Labs veids, kā veicināt šādu uzvedību, ir uzņemt bērnu ar atvērtām rokām un uzklausīt, kad viņš jums stāsta par savām problēmām, pat ja jums tās šķiet nenozīmīgas. Vienmēr esiet atvērti sarunām par bērna grūtībām, apliecinot, ka jūs augstu vērtējat viņa uzticību un esat gatavs viņu atbalstīt jebkurā situācijā.

Bērns var apspriest ar jums savas domas un sajūtas, nebaidoties no jūsu reakcijas

Tā ir pozitīva zīme, kas norāda uz vecāku un bērna attiecību atvērtību un elastību. Daži vecāki neapzināti atsvešina savu bērnu, piemēram, pārlieku reaģējot uz domām vai jūtām, kas viņiem nepatīk.

No otras puses, pārāk ievainojami un jūtīgi vecāki ir slikti arī tāpēc, ka bērni baidās viņus aizvainot, sāpinot vai sarūgtinot, tāpēc viņi neatveras pilnībā. Vecākiem ir jābūt bērnam par atbalstu: uzticamiem, stipriem un stabiliem.

Lasi vēl: Negaidīti! Sešas cilvēku kategorijas, kuriem noteikti nevajadzētu ēst valriekstus

Jums ir jāpieņem savu bērnu domas un jūtas, neuzsverot to, ko jūs dziļi sirdī jūtat. Ja jums ir nepieciešams ar kādu aprunāties par savām jūtām, dariet to ar kādu pieaugušo, kas nav jūsu bērns.

Jūs nekritizējat savus bērnus un neuzliekat tiem etiķetes

Labi vecāki nekritizē savu bērnu uzvedību un nedefinē viņus ar tādiem vārdiem kā “slikts”, “nerātns”, “mantkārīgs” vai “slinks”.

Ja bērns pats apēd visus šokolādes cepumus, neatstājot neko citiem, labs vecāks koncentrēsies uz to, ka tā ir bijusi slikta rīcība, nevis sāks kritizēt pašu bērnu.

“Tu apēdi visus cepumus, nedaloties. Un mūsu ģimenē ir pieņemts dalīties vienam ar otru. Padomā par to, kā tu tagad vari to labos?’’ Piekritīsiet, tas nav tas pats, kas teikt: “Tu esi alkatīgs, ej uz savu istabu un pārdomā savu uzvedību.”

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru