4 istabas augi, kuri lieliski aizsargā no baktērijām

 

Monstera

Šāds mūžzaļais tropu augs ir diezgan populārs interjera dizaineru vidū, jo tas ļoti labi noder mājas dekoram. Taču monstera joprojām spēj nomākt visus vīrusus un baktērijas, kas atrodas telpā, kā arī jonizē gaisu. Runā, ka tieši šīs spējas dēļ monsteru tur slimnīcās Dienvidaustrumāzijas valstīs.

Monstera ir izteikti dekoratīvs un populārs tropisks augs, kas ir iemīļots gan audzētāju, gan mājas dekorētāju vidū. Ar savām lielajām, lobotām lapām, kuru raksturīga ir izteikta izšķirtība un dziļi ierobežoti caurumi, monstera ir kļuvusi par stilīgu un pievilcīgu papildinājumu interjeram.

Šī augs ir īpaši pazīstams ar savu spēju ātri augt un izveidot iespaidīgu zālienu ar laiku. Tā lielās lapas sniedz kontrastu un dzīvību telpai, tādējādi radot svaigu un dabisku atmosfēru. Monstera ir salīdzinoši viegli jākopj un pielāgojas dažādiem apgaismojuma apstākļiem, bet labākā izaugsme ir nodrošināma ar gaismu, neaizturot augu tiešā saules staros.

Turklāt, monstera var izpausties ar interesantu fenomenu, kad tās lapas sāk attīstīt dziļākus caurumus un iegūt neierastas formas, kas padara šo augu par intrigējošu skatījumu un liek novērtēt dabas radīto dažādību. Tādēļ monstera ir kļuvusi par vienu no vadošajiem iekštelpu augiem, kas piešķir telpai gan mūsdienīgu, gan dabisku pieskaņu.

Lasi vēl: Frāzes – aizliegumi, kas nedrīkst izskanēt no vecāku mutes: nekaitē bērnam

Citrons

Visi citrusaugļi ir pazīstami ar to labvēlīgajām un dziedinošajām īpašībām. Taču ne tikai augļi, bet arī koki, uz kuriem tie aug. Citronu lapas izdala ēteriskās eļļas, kas ir ļoti efektīvas cīņā ar baktērijām un vīrusiem.

Lai audzētu citronus mājās, ir daži svarīgi soļi, kas jāievēro, jo citroni parasti aug labi siltā, saulainā vidē. Šeit ir pamata norādes, kā audzēt citronus mājās:

Izvēlieties piemērotu podu un augsni: Citronu stādiem nepieciešams labi drenējošs podi ar labu augsni, kas satur daudz organisku vielu. Tas ļaus saknēm attīstīties veselīgi.

Sēklas vai stādus: Varat izmantot sēklas no svaiga citrona vai iegādāties jau izaugusus stādus. Sēklas bieži prasa ilgāku laiku, lai kļūtu par auglīgu stādu.

Augšanas apstākļi: Citroniem nepieciešams daudz saules gaismas, tāpēc labi būtu novietot podu vietā, kur saule spīd vismaz daļu dienas. Optimālā temperatūra ir apmēram 21-27°C, bet tā var pielāgoties nedaudz zemākām temperatūrām.

Laistīšana: Ūdensot citronu stādus pietiekami, lai augsne būtu mitra, bet ne piesātināta ar ūdeni, lai izvairītos no sakņu puves riska. Pārliecinieties, ka pods ir ar labu drenāžu, lai liekais ūdens varētu izplūst.

Mēslošana: Lai nodrošinātu labu augšanu, svarīgi ir regulāri mēslojumi ar citrusaugu mēslojumu, lai nodrošinātu nepieciešamos barības vielu daudzumus.

Pārstādīšana: Ja citrona stāds aug, būs nepieciešama pārstādīšana lielākā podā, lai nodrošinātu tām pietiekami daudz vietas saknēm attīstīties.

Ir svarīgi atcerēties, ka citronu audzēšana no sēklām var aizņemt daudz laika, un pirms auglis parādīsies, var paiet vairāki gadi. Tomēr, ar pareizu aprūpi un pacietību, jūs varat izaudzēt savu citronu stādu mājās, kurš var būt gan dekoratīvs, gan noderīgs svaigu citronu iegūšanai.

Leave a Comment