Viss, kas tev jāzina par pareizu dracēnas kopšanu

Dracēnas augam ir palmas forma, lai gan tam nav nekā kopīga ar palmu ģinti. Šodien sniegsim padomus puķkopim, kā kopt dracēnu, lai katru dienu priecātos par bagātīgi zaļām lapām.

Dracēnas veidi

Ir vairāk nekā 40 šīs puķes sugu, kurām ir dažādas formas, kā arī lapu krāsa, un tās var sasniegt 1,5-2 metru augstumu. Mājās visbiežāk audzētās sugas ir smaržīgā dracēna, bārkstveida dracēna, liektā dracēna un zelta dracēna.

Kā prasmīgi kopt dracēnu?

Lai augs priecētu ar greznu lapotni un veselīgu izskatu, tam jāpievērš uzmanība. Svarīgi zināt, ka dracēnai ir aktīvās augšanas periods (no februāra līdz septembrim) un miera periods (oktobris-janvāris).

Apgaismojums

Augs labi reaģē uz saules gaismu, un, jo krāsainākas lapas, jo vairāk gaismas tam nepieciešams. Taču ir svarīgi ņemt vērā, ka tieša saules gaisma ir bīstama, tāpēc, ja zieds atrodas uz palodzes vai ziemas dārzā, tas jāaizēno. Ziemā, kad ir maz gaismas, podu droši var novietot uz palodzes, kā arī izmantot mākslīgo gaismojumu. Lai lapas augtu vienmērīgi, ir svarīgi laiku pa laikam pagriezt podiņu pret gaismu.

Optimāls temperatūras režīms dracēnai

Dracēnu labvēlīgi ietekmē gaisa temperatūra +18-20 °C vasarā un ne zemāka par +16 °C ziemā. Ja telpā kļūst vēsāks, zieds var palēnināt augšanu vai iet bojā.

Ūdens

Laistīšana jāveic tad, kad izžūst zemes klēpis. Vasarā tā būs biežāka, vidēji katru otro dienu, bet ziemā – reizi 3-5 dienās. Protams, laistīšanas biežums ir atkarīgs arī no auga veida. Dracēnas ar platākām lapām mitrumu iztvaiko ātrāk. Esiet ļoti uzmanīgi ar laistīšanu, jo zieds grūti pacieš pārmērīgu mitrumu: var nokrist lapas vai sapūt saknes.

Dracēnas apsmidzināšana

Kā kopt dracēnu, lai tā visu gadu priecētu ar zaļām lapām? Jāatceras, ka dracēnai kā īstai lietus mežu iemītniecei patīk mitrs gaiss. Lai zieds justos komfortabli, ir svarīgi vismaz reizi septiņās dienās apsmidzināt lapas ar nostādinātu ūdeni. Laiku pa laikam var dot augam dušu un noslaucīt lapu virsmu.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment