Vecs lauksaimnieks izstāstīja 10 noslēpumus, lai iegūtu lielu gurķu ražu. Ko darīt, lai vienmēr būtu laba gurķu raža?

Visi lauksaimnieki vēlas izaudzēt veselīgus gurķus un izbaudīt vēlu ražu. Ir daži noteikumi, kas jāievēro, audzējot gurķus, raksta Stiri Actuale. Galvenais visu darīt pareizi un savlaicīgi.

Stiprini sakņu sistēmu

Jo labāk attīstās gurķu sakņu sistēma, jo lielāka iespēja iegūt labu ražu. Tu vari palīdzēt augam veidot papildu saknes, piespiežot kātu zemē un apsmidzinot to ar mitru augsni.

Pareiza laistīšana

Gurķi mīl ūdeni. Karstās dienās gurķiem ir nepieciešama ļoti bieži laistīšana – katru dienu (vai katru otro dienu) ar siltu ūdeni. Kad gaisa temperatūra nokrīt, mākoņainās dienās, laistīšana ir jāierobežo vai īslaicīgi jāaptur. Gurķus laistīt vislabāk vakarā.

Uzmani papildu dzinumus

Papildus dzinumi atņem spēkus augam, kā rezultātā tas var neražot augļus. Ja papildus dzinumus laicīgi noņem, gurķu raža palielinās 2-3 reizes. Pieredzējuši dārznieki apgalvo, ka ir pietiekami, noņemt pirmās 5-8 lapas blakus dzinumiem. Noņemt dzinumus var ar asu nazi vai šķērēm, mēģinot nesabojāt galveno stublāju, lapas, ziedu. Griezuma vietu var apstrādāt ar “zeļonku”, lai nerastos infekcija.

Pareiza mulčēšana

Mulčēšana ļauj augsnes mikroorganismiem, sliekām vairoties, saglabā mitrumu un padara augsni intensīvāku. Tā rezultātā saknes labi elpo, kas labvēlīgi ietekmē auga attīstību. Gurķu mulčēšanai piemēroti daudzi materiāli: kūtsmēsli un sapuvušas zāģu skaidas, salmi, kūdra.

  • Nav ieteicams griezt gurķus mulčēt ar svaigi grieztu zāli, jo pastāv liels risks saskarties ar puvi;
  • Jārūpējas, lai mulča slānis nenonāktu saskarē ar kātiem, it īpaši augšanas sākumposmā – tas var sabojāt un pat izraisīt slimības.

Nepāraudzē gurķus

Negaidi, līdz gurķi iegūs maksimālo svaru. Šķietami ieguvumi no lielākiem gurķiem var kopumā pazemināt ražu. Patiesībā, jo biežāk savāksi gurķus, jo lielāka būs raža.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Pievienot komentāru