Vecāki: Attieksme pret daudzbērnu ģimenēm kopumā ir uzlabojusies

Skaitliski kuplām ģimenēm draudzīgu vidi veido ne vien valsts atbalsts praktiskos jautājumos, bet arī līdzcilvēku attieksme. Teju visiem aptaujātajiem jeb 94% daudzbērnu ģimeņu vecāku pozitīvu un atbalstošu attieksmi primāri ir būtiski saņemt no saviem tuviniekiem. Ne mazāk svarīgi – turpat 88% vecāku emocionālais atbalsts ir svarīgs arī darba vietā, noskaidrots unikālā pētījumā, ko veikusi Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm kopā ar Sabiedrības integrācijas fondu.

Daudzbērnu ģimenes bieži uzlūko kā iedvesmas avotu

Veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka lielo ģimeņu vecāki savu ikdienu visbiežāk raksturo ar emocijām, kuras dominē ikdienā: prieks, laime, lepnums un mīļums. Savukārt, raksturojot sabiedrības attieksmi, daudzbērnu ģimenes norāda, ka saskaras ar apkārtējo uztraukumu par to ikdienas rūpēm – visbiežāk no sabiedrības puses vecāki uzklausa bažas par kuplo ģimeņu finansiāliem ierobežojumiem vai satraukumu par skaļāku un nogurdinošāku ikdienu.

“Iespējams, ka tieši koncentrēšanās uz dažādām praktiskas dabas raizēm daudzus vecākus dara piesardzīgus pret lielas ģimenes veidošanu. Vienlaikus teju puse uzņēmīgo vecāku norāda, ka ikdienā no apkārtējiem saņem arī atzinīgus un atbalstošus vārdus par kuplo bērnu pulku, nereti tiek saukti par varoņiem vai iedvesmas avotu citām ģimenēm. Tāpat 45% vecāku norāda, ka apkārtējie atzīst un novērtē priekšrocības, kuras bērni gūst, uzaugot kopā ar vairākiem brāļiem un māsām, piemēram, iespēju veidot labākas saskarsmes spējas un komunikatīvās prasmes. Savukārt teju puse līdzcilvēku atzīst, ka augot kopā ar brāļiem un māsām, bērnu personība veidojas mazāk egoistiska,” uzsver Amigo vadītājs Artūrs Freimanis.

Krietni retāk, tomēr līdzās atzinīgiem vārdiem sabiedrībā turpina pastāvēt pieņēmumi ar negatīvu noskaņu. Trīs un vairāk bērnu audzināšanu nav iespējams apvienot ar karjeras veidošanu – ar šādu apkārtējo pieņēmumu saskaras vairāk kā piektā daļa vecāku. Apkārtējo attieksme trešajai daļai daudzbērņu ģimeņu vecāku liek secināt, ka vēl joprojām sabiedrībā pastāv tendence daudzbērnu ģimenes asociēt ar maznodrošinātām ģimenēm, lai gan patiesībā lielākā daļa aptaujāto vecāku ir ar augstāko izglītību un regulāriem ienākumiem.

Būtiskākais uzlabojums jūtams valsts un pašvaldību attieksmē, darba vietām vēl ir kur augt

Kopumā daudzbērnu ģimeņu vecāki sabiedrības attieksmi Latvijā vērtē kā labu. Radu, draugu un paziņu vidū pozitīvu un atbalstošu attieksmi pret kuplo bērnu pulciņu jūt lielākā daļa jeb 80% vecāku. Kamēr puse vecāku novērtē, ka kopumā attieksme pret darbinieku ar vairāk nekā diviem bērniem ir laba arī darba vietās. Tikpat no aptaujātajiem vecākiem atzinīgi vērtē izglītības iestāžu attieksmi un sapratni pret daudzbērnu ģimenēm, kā arī pēdējo gadu laikā 44% vecāku izjutuši būtiskus attieksmes uzlabojumus no valsts institūciju un pašvaldību puses.

Atšķirīga ir vecāku pieredze, paziņojot par vēl viena bērniņa gaidībām. Vispozitīvāk un ar prieku 84% gadījumu šo ziņu uzņem ģimene, kā arī lielākā daļa draugu un radinieku. Vienlaikus gan tikai 39% vecāku norāda, ka šādas ziņas pozitīvi novērtē arī to darba vietā. Dažkārt, paziņojot par jauna bērniņa gaidībām, daudzbērnu vecākiem nākas saskarties arī ar neizpratni un apmulsumu, 11% vecāku ar to saskārušies darba vietā. Šādu reakciju visbiežāk izjūt tieši sievietes – pat trīskārt biežāk nekā vīrieši.

Turpinot īstenot dažādus atbalsta risinājumus Latvijas ģimeņu laimes veicināšanai, Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm uzsākusi sadarbību ar Sabiedrības integrācijas fonda īstenoto valsts atbalsta programmu “Latvijas Goda ģimenes apliecība “3+ Ģimenes karte””, lai daudzbērnu ģimenēm nodrošinātu iespēju saņemt 50% atlaidi visiem Amigo pēcapmaksas tarifu plāniem.

Pētījumu ar mērķi iepazīt daudzbērnu ģimeņu ikdienu – gan tās emocionālo, gan praktisko pusi un apkārtējo attieksmi, marta beigās īstenoja Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm un Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Kopumā aptaujā piedalījās 3837 vecāki ar trim vai vairāk bērniem no visiem Latvijas reģioniem jeb teju 10% Latvijas daudzbērnu ģimeņu

Pievienot komentāru