Vai var barot kaķi ar suņu barību un suni ar kaķu barību?

Suņu barībai pievieno beta-karotīnu, lai zarnu enzīmi noārdītu dārzeņu karotinoīdus par aktīvu A vitamīnu. Kaķu barībā A vitamīnu pievieno uzreiz, jo kaķu vielmaiņa nespēj veikt šo pārveidi.

Niacīns ir ādai un kažokam svarīgs B grupas vitamīns. Atšķirībā no suņiem kaķi nevar pārvērst aminoskābi triptofānu par niacīnu, tāpēc kaķiem tas jāiegūst no gaļas vai zivīm.

Lasi vēl: IQ tests, kuru ienīst daudzi: tikai ģēniji tiks gala 7 sekundēs

Arahidonskābe ir svarīga polinepiesātinātā taukskābe, ko kaķa organisms nespēj sintezēt, tāpēc tā tiek pievienota barībai. Savukārt suņi var ražot arahidonskābi no citām neaizstājamām taukskābēm.

Taurīns ir kaķiem neaizstājama skābe, kuras trūkums var izraisīt sirds, tīklenes, reproduktīvās sistēmas un žultsceļu sistēmas problēmas. Suņi paši spēj saražot taurīnu.

Arginīns ir svarīga aminoskābe, kas nepieciešama slāpekļa un urīnvielas metabolismam. Arī suņiem ir nepieciešams arginīns, bet viņi papildus izmanto arī ornitīnu.

Kaķu barībā ir ievērojami mazāk cinka, E vitamīna, nātrija un kālija. Nātrija trūkums suņiem izraisa sirds, nieru un gremošanas problēmas, bet kālijs – asinsspiediena, sirds, muskuļu un zarnu darbības traucējumus.

Kaķu barībā ir daudz joda un fosfora. Sunim ar joda pārpalikumu var būt problēmas ar vairogdziedzeri, nierēm, sirdi, elpošanas sistēmu, ādu, bet ar fosforu – zarnu darbības traucējumi, aknas, trausli kauli.

Tāpēc kaķi jābaro tikai ar kaķu barību, bet suņi – ar suņu barību.

 

Leave a Comment