Swedbank pētījums: stratēģisko domāšanu novērtē kā svarīgāko īpašību uzņēmējdarbības uzsākšanai

Stratēģiskā domāšana (49%), pašpārliecinātība un spēja ar savu produktu aizraut citus (43%), kā arī drosme riskēt (40%) ir starp biežāk nosauktajām īpašībām, kurām pēc Latvijas iedzīvotāju domām ir jāpiemīt cilvēkam, kas ir nolēmis kļūt par uzņēmēju, liecina Swedbank pētījums par biznesa uzsākšanas plāniem. Kopš 2012. gada, kad tika veikts identisks mērījums par uzņēmēja īpašībām, redzams, ka pēc iedzīvotāju domām ir būtiski augusi stratēģiskās domāšanas loma (+21 procenta punkts).

Līdzīgā pētījumā, kas tika veikts pirms sešiem gadiem, kā TOP3 jaunā uzņēmēju īpašības tika nosauktas tādas īpašības kā drosme riskēt (48%), pašpārliecinātība, lai ar savu biznesa ideju varētu aizraut citus (45%) un intuīcija, kā arī spēja redzēt, kas būs pieprasīts rīt (42%). Ja salīdzinām pētījuma datus – šogad lielāks uzsvars tiek likts arī uz nevēlēšanos strādāt citu pakļautībā (+ 5 procenta punkti, sasniedzot 8% robežu). Mazāka loma kā iepriekš tiek piešķirta drosmei riskēt (-8 procenta punkti), intuīcijai (-6 procenta punkti; sasniedzot 36% svarīguma skalā) un erudīcijai (-13 procenta punkti; sasniedzot 14% svarīguma skalā). Savukārt vēlme pelnīt ir ierindota tikai pirmspēdējā vietā vēlamo uzņēmēja īpašību sarakstā.

“Priecājos redzēt, ka stratēģiskās domāšanas loma ir tik ļoti pieaugusi. Regulāri tiekoties ar uzņēmumiem, varu novērtēt, reizēm tieši spēja plānot savu rīcību un arī naudas plūsmu atšķir veiksmīgu uzņēmumu no mazāk veiksmīga. Ir ļoti daudz uzņēmēju ar idejām un entuziasmu, spējām saprast klienta vajadzības un pārdot, taču bez stratēģijas un labi plānotas darbības var iegūt labus rezultātus īstermiņā. Lai sasniegtu rezultātus ilgtermiņā un veiksmīgi attīstītos nepieciešams vienlaikus būt stratēģiskam un fleksiblam,” uzsver Ieva Vīgante, Swedbank Uzņēmumu pārvaldes vadītāja.

Interesanti, ka 2018. gada pētījumā TOP3 īpašības, kas cilvēkam jāpiemīt, uzsākot saimniecisko darbību, viedokļi atšķiras sievietēm un vīriešiem. Sievietes uzskata, ka uzņēmējam jāpiemīt stratēģiskajai domāšanai (54%), pašpārliecinātībai un spējai aizraut citus ar savu biznesa ideju (45%), kā arī intuīcijai un spējai redzēt, kas būs pieprasīts rīt (39%). Savukārt vīrieši kā trīs svarīgākās īpašības min drosmi riskēt (45%), stratēģisko domāšanu (44%), pašpārliecinātību un spēju aizraut citus ar sava biznesa ideju (40%).

Par trīs būtiskāko īpašību – stratēģiskā domāšana, pašpārliecinātība, drosme riskēt – nozīmīgumu praktiski vienisprātis ir gan tie, kas plāno uzsākt savu uzņēmējdarbību, gan tie, kas šādu iespēju neapsver. Sava biznesa plānotāji vidēji retāk nepieciešamo īpašību komplektā ierindo intuīciju (svarīga 30% pretstatā 36% vidēji) un labas komunikācijas prasmes (svarīga 25% pretstatā 34% vidēji), bet biežāk nekā pārējie akcentē vēlmi labi pelnīt (svarīga 22% biznesa plānotāju pretstatā 10% iedzīvotāju vidēji).

Pētījuma rezultātiem piekrita arī Swedbank iniciatīvas – Uzņēmēju pieredzes dienu – dalībnieki diskusijā, kas notika Swedbank 20.aprīlī un kuras ieraksts redzams Swedbank Facebook kontā. Pirmajās Uzņēmēju pieredzes dienās (16.-21.aprīlī) piedalījās vairāk nekā 70 uzņēmēji visā Latvijā, apmainoties ar pieredzi un zināšanām labākai uzņēmējdarbības vides veidošanai.

Par aptauju

Swedbank pētījums par biznesa uzsākšanas plāniem ir aptauja, kas veikta 2018.gada aprīli, sadarbībā ar Snapshots, aptaujājot vairāk nekā 700 respondentu vecumā no 15 līdz 74 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un reģionos. Līdzīga aptauja tika veikta arī 2012. gada februārī, aptaujājot vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15-60 gadiem.

Leave a Comment