Svētvakars 24. decembrī: kā to pareizi svinēt un ko kategoriski nevajadzētu darīt

Uzzini šodienas dienas galvenās iezīmes, tradīcijas un aizliegumus

Par to, ko drīkst un ko nedrīkst darīt Ziemassvētku vakarā, lasiet tālāk šajā rakstā.

Svētku tradīcijas

Ziemassvētku vakarā pie svētku galda vajadzētu pulcēties visai ģimenei. Maltītei pagatavo 12 gavēņa ēdienus, no kuriem galvenais ir zirņi vai kāds cits graudaugu ēdiens. Šajā dienā ir jāievēro stingrs gavēnis un jāpabeidz visi gatavošanās darbi Ziemassvētkiem.

Svētku maltīte obligāti sākas ar lūgšanu. Ir arī jāaizdedzina svece. Pirmo pie galda jānogaršo zirņi, un tad vakariņu laikā jānogaršo visi gavēņa ēdieni. Maltītes beigās jau var dziedāt kādu baznīcas dziesmu, bet, pirms celties no galda, ir jāpalūdzas.

Senos laikos pēc vakariņām bērni nesa zirņus saviem krustvecākiem, lai apsveiktu viņus svētkos. Un šie cienāja viņus ar pīrādziņiem, riekstiem vai āboliem.

Lasi vēl: Uzklājiet zobu pastu uz naža: franču šefpavāri skaidro, kāpēc viņi to dara

Svētku dienās māju rotāja ar puzuriem, kas lielākoties gatavoti no salmiem. Mūsu senči no salmiem gatavoju slotiņas, kuras turēja līdz Ziemassvētkiem, kas tās ienesa mājā un novietoja istabas stūri. Tur tā stāvēja nedēļu, un tad to sadedzināja dārzā. Senči ticēja, ka kopā ar dūmiem debesīs atgriežas mirušo dvēseles, kas nāca apciemot savus radiniekus Ziemassvētku vakarā.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment