Spānijas futbola izlases vadītājs atvainojas par Pasaules kausa uzvarētājas Jenni Hermoso skūpstīšanu

Spānijas futbola federācijas prezidents pirmdien atvainojās pēc tam, kad Spānijā sašutumu izraisīja viņa nevēlētais skūpsts uz spēlētājas Jenni Hermoso lūpām valsts sieviešu Pasaules kausa uzvaras svinību laikā.

Incidents notika brīdī, kad federācijas vadītājs Luiss Rubibajess pasniedza Spānijas izlasei zelta medaļas pēc tam, kad tā svētdien finālā ar 1:0 uzvarēja Angliju.

“Protams, es kļūdījos, man jāatzīst,” federācijas nosūtītajā video paziņojumā sacīja Rubialess. “Tas bija bez sliktas sirdsapziņas.”

Hermoso pēc tam ģērbtuvē komandas biedriem sacīja, ka viņai “tas nepatika”, liecina videoieraksti, ko laikraksts “El Mundo” un citi mediji publicējuši sociālajos tīklos “Instagram” un “YouTube”.

Vēlāk federācija paziņojumā, ko viņa nosūtīja Spānijas ziņu aģentūrai EFE, šo incidentu noniecināja.

“Tas bija abpusējs žests, kas bija pilnīgi spontāns, ko izraisīja milzīgais prieks par uzvaru Pasaules kausā,” teikts paziņojumā. “Mums ar “presi” ir lieliskas attiecības, viņa izturēšanās pret mums visiem vienmēr ir bijusi 10 (no 10), un šis bija dabisks simpātijas un pateicības žests.”

Pēcspēles videoierakstos redzams arī tas, kā Rubialess, pasniedzot medaļas, skūpsta citus spēlētājas vai apskauj viņas.

Dzimumu līdztiesības jautājumi Spānijā ir spēcīga tēma. Sociālistu vadītā valdība ir vadījusi virkni juridisku reformu saistībā ar dzimumu maiņu, abortiem, bet likuma nepilnība par seksuālo piekrišanu ļāva daudziem izvairīties no cietuma, kā rezultātā Montero galēji kreisā partija Podemos, kas ir valdības koalīcijā, jūlija vēlēšanās ievērojami zaudēja.

Jautāts par šo incidentu Spānijas radiostacijai COPE, Hermoso sacīja: “Es vēlos, lai viņi radītu (strīdus), iesaistot kādu citu, es esmu pasaules čempione, un tas ir galvenais.”

NEPIEŅEMAMI

Vairāki valdības ministri un plašsaziņas līdzekļu komentētāji kritizēja šo žestu.

Kultūras un sporta ministra pienākumu izpildītājs Miķels Ičeta (Miquel Iceta) radio RNE sacīja, ka skūpsts ir “nepieņemams”, un lūdza Rubialesam sniegt paskaidrojumu un atvainoties.

Skūpsts bez piekrišanas ir “sava veida seksuāla vardarbība, no kuras ikdienā cieš visas sievietes, kas līdz šim bija neredzama un kuru mēs nevaram normalizēt”, sociālajā ziņojumapmaiņas platformā X, kas agrāk bija pazīstama kā Twitter, paziņoja dzimumu līdztiesības ministres pienākumu izpildītāja Irēna Montero.

Sociālo tiesību ministres pienākumu izpildītāja Ione Belarra, kas pieder Montero partijai, jautāja, “ja viņi to dara, kad to vēro visa Spānija, ko viņi varētu darīt privāti?”.

Pirmdienas rītā Spānijas populārākajā laikrakstā El Pais publicētajā viedokļu slejā bija lasāms virsraksts: “Jenni nepatika skūpsts, un arī mums nepatika”, raksturojot to kā “iejaukšanos, privātuma aizskārumu, agresiju”.

Sākotnēji Rubibajesa centās mazināt ažiotāžu, nosaucot kritiķus par “idiotiem”.

“Skūpsts ar Dženi? Visur ir idioti. Kad diviem cilvēkiem ir simpātijas mirklis, kas neko vairāk nenozīmē, nevar ieklausīties idiotismā. Mēs esam čempioni, tas ir viss,” viņš teica, kā ziņo Radio Marca.

Taču vēlāk pirmdien savā atvainošanās reizē Rubiābalss iekļāva arī tos, kas viņu par to kritizēja.

“Es vēlos atvainoties arī šiem cilvēkiem,” viņš teica.

Leave a Comment