Slēpjoties aiz normatīvajiem aktiem, neredz jelgavnieku vajadzības

Lai uzlabotu finansiālo situāciju vairākām iedzīvotāju grupām, Jelgavas pilsētas domes deputāts Aigars Rublis (“Vienotība”) pagājušajā nedēļā iesniedza priekšlikumus Jelgavas pilsētas 2018.gada budžetam, tostarp – par atbalstu jaunajām ģimenēm. Diemžēl, birokrātiski atrodot formālus iemeslus, Jelgavas pilsētas domes sēdē ierosinājumi netika skatīti un tik nepieciešamie grozījumi budžetā tā arī netika iekļauti.

“Ņemot vērā iedzīvotāju nepieciešamības un budžeta iespējas, rosināju līdz 100 eiro palielināt pašvaldības līdzfinansējumu tām ģimenēm, kuru mazuļi nepietiekamo bērnudārza vietu dēļ izmanto aukļu dienesta pakalpojumus. Tam pašvaldības budžetā vajadzētu papildus 39 600 eiro,” vienu no saviem priekšlikumiem skaidro A.Rublis. Jelgavā patreiz aukļu dienesta pakalpojumus izmanto 110 bērni, un pašvaldība tiem nodrošina tikai 60 eiro līdzfinansējumu, kas ir vairāk nekā trīs reizes mazāk salīdzinājumā ar līdzfinansējumu privātās pirmsskolas izglītības iestādes apmeklējošiem bērniem.

Otra būtiska iedzīvotāju grupa, kurai pašvaldības budžetā vajadzētu sniegt atbalstu, ir pensionāri. Šobrīd Jelgavas seniori pilsētas sabiedriskajā transportā 20 braucieniem mēnesī saņem atlaidi, bet A.Rublis rosināja atcelt šo braucienu skaita ierobežojumu. “Daudzi pensionāri vasarā dodas uz mazdārziņu katru dienu, tādējādi ne tikai pavadot laiku svaigā gaisā, bet arī izaudzējot tur dārzeņus un augļus, lai ziemā varētu tos izmantot pārtikā. Diemžēl sanāk, ka seniori tikai 10 dienas mēnesī var aizbraukt uz mazdārziņu un atpakaļ – pārējā laikā viņiem jāmaksā pilna biļetes summas – 0,85 eirocenti par braucienu,” uzsver deputāts.

Trešais A.Rubļa ierosinājums bija stipendiju palielināšana līdz 50 eiro Jelgavas Amatu skolas audzēkņiem, kas ļautu kaut nedaudz pietuvināties tam stipendijas apmēram, ko saņem otras Jelgavas profesionālās izglītības iestādes, valsts pārziņā esošā Jelgavas Tehnikuma audzēkņi.

Lai iegūtu finansējumu minēto priekšlikumu realizācijai, A.Rublis savā iesniegumā norādīja, ka šā gada budžetā var samazināt izdevumus pašvaldības iestādei “Zemgales info” (izdod pašvaldības laikrakstu), kuras kopējais budžets ir teju 400 000 eiro, turklāt šogad salīdzinājumā ar 2017.gadu tas palielinājies pa 27 000 eiro. Kā otrs finansējuma gūšanas avots būtu kāpuma samazinājums domes vadības un deputātu algām, kas īstenots ar šā gada 1.janvāri. Treškārt, izpildvaras institūcijas izdevumiem 2018.gada budžetā paredzēti vairāk kā 3,8 miljoni eiro, un tajā ir pozīcijas, kurās varētu plānu samazināt. “Tāpat rosināju apsvērt, vai tiešām jātērē tik lieli līdzekļi, lai nodrošinātu domes vadībai paredzēto autoparku. Daļu šo līdzekļu noteikti varētu novirzīt ģimeņu un pensionāru atbalstam,” piebilst A.Rublis.

Diemžēl Jelgavas pilsētas domes sēdē A.Rubļa priekšlikumi netika skatīti, domes priekšsēdētājam Andris Rāviņam atsaucoties uz iesniegumā nenorādītiem finansējuma gūšanas avotiem. “Protams, ka to var uztvert tikai kā formālu iemeslu, jo avoti bija norādīti, taču konkrētās summas katrā pozīcijā būtu jāizkalkulē pašvaldības darbiniekiem, kuri gatavo budžeta projektu,” skaidro deputāts.

Pievienot komentāru